Felge - Platišča ??

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
na platiščih imam 195/55/15 85H gume, ki so pošteno zlizane, zato bom nabavil nove. Imam dvoje vprašanj.

1.Lahko kupim za te iste feltne gume dimenzij 195/50/15 ali ne bojo pasale gor ?

2. Avto je rezerva pri hiši (zgolj služba-dom) in bi kupil celoletne gume. Kaj pomenijo tovrstne gume pozimi glede prometnega zakona. So dovoljene, ali morajo biti nujno zimske, ne celoletne (+ seveda verige v gepeku) ?

Pa ne me gnjavit zdaj celoletnih gum ni, gledam pač TOLE stran, kjer celoletne gume ponujajo.

lp

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
1. bodo pasale. Če nimaš te dimenzije v homologacijskem kartončku, pa dobiš ob morebitnem policijskem pregledu izrednega tehničnega (500€ kazni).
2. Zimske gume imajo M+S oznako. Pozimi imaš lahko tudi letne gume, seveda če imaš seboj tudi ketne. Če imaš zimske gume, pa po zakonu ne potrebuješ keten.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Gume bodo seveda pasale gor, vendar, če jih nimaš vpisane v homologacijskem kartončku (beli kartonček), lahko pokasiraš visoko kazen, kot je že omenil Stupo; 500€, poleg tega te lahko tudi zavarovalnica jebe, če si kriv pri kaki nesreči, češ, nisi imel homologiranih gum, zato tudi ne bomo izplačali škode oškodovancu...lahko se izgovarjajo na takereči, saj vozilo uradno ni izpravno.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Raje poglej kakšne dimenzije imaš homologirane, lahko se pri kakšni prometni vtaknejo v dimenzije. Mislim da bo tega preverjanja vedno več zaradi zavarovalnic ki izplačujejo odškodnine.

LP

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
prej sem bil površen - sem pogledal homo in dimenzije, ki sem jo imel namen nabavit, v homo ni vpisane.

Kot zanimivost naj pa povem, da sem imel pred 3.leti prometno z navadnimi 14´ grdimi felgami brez okrasnih pokrovov (gor zimske gume), pa šele zdaj vidim, da me nihče vprašal za homo papirček in sem dobil vse povrnjeno. Res pa je, da nisem bil kriv.