Fasada - najmanj stopinj za lepljenje stiropora???

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Hej.

Koliko je lahko najmanj stopinj za lepljenje stiropora na hišo? Na enem delu hiše se bo stiropor lepil na že obstoječo fasado (termoputz), na enem delu pa na rdeči glineni zidak. Se mi zdi, da na vreči piše, da naj bo vsaj 5 stopinj, vendar me zanima mnenje vas, majstrov... Vem pa, da izdelovalec jamči za to, kar je napisano na vreči...

Zanima me tudi, koliko je lahko najmanj stopinj za lepljenje lepila in mrežice na položen stiropor?

Hvala že vnaprej.
Ajde ;-)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Imaš namenska lepila oz. dodatke ki so za zimsko lepljenje, načeloma pa klasična lepila do 5C. S tem da mora bit taka temperatura zraka, podlage in materiala vsaj 48h (še bolje več), pa vsaj en teden mora bit nad ničlo.

Pri zimskih mešanicah mislim da gre do -10, s tem da se dela z vročo vodo. Je pa zaradi tega nanašanje malce bolj koplicirano in če ni narjeno pravilno znajo bit težave.

Pa računaj da je pri 0C sušenje počasno, tako da je za nanašanje slojev (armirni, gladilni in zakjučni) potreben vmes večji/daljši interval.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
namesto teh "cementnih" mešanic lahko tudi uporabiš namensko PU peno za take zadeve. Je hitreje, bolj čisto itd, pa tudi mraz te ne ovira
pa niti dražje ni bistveno. kak € mogoče, prihraniš pa pri času.
jaz sem najprej tudi z lepilom iz vreč delal potem pa prešaltal na PU peno ( nizkoekpanzivno ali pa namensko )
drugače pa je 5 st C meja za lepilo

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
No, ker spraujem ravno zato, če bi bilo možno ta vikend lepit stiropor na hišo... Ena velika in ena mala stena sta še nam ostalali za zalepit in potem bi se rešil stiroporja - spraznil bi garažo :)...

Pravijo pa zjutraj okoli ledišča in čez dan nekje 5 stopinj...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Z navadnim se ne hecat. Lepi s tem in upoštevaj navodila. Če imaš že kupljeno lepilo se dobi pa tudi tekoč dodatek, odvisno sedaj katero lepilo imaš.

Pu pena se lepi enako do 5C, poleg tega če nima specialnega plina se mora še segrevat pred lepljenjem. Pod 0C se PU pena NE suši oz. se zelo počasi ker rabi vlago, pri 0C pa je zračne vlage relativno malo.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
.....
Pu pena se lepi enako do 5C, poleg tega če nima specialnega plina se mora še segrevat pred lepljenjem. Pod 0C se PU pena NE suši oz. se zelo počasi ker rabi vlago, pri 0C pa je zračne vlage relativno malo.
to se reši tako, da se lepljenec poškropi z razpršilko. sicer pa tako tudi večina monterjev, ki PU peno redno uporablja dela

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Za lepljenje stiroporja ni toliko panike, ker bo lepilo potem na topli strani. Je pa treba precej dlje počakat da prime ( par dni). Le lepilo imej na toplem.

Zdaj z mrežico in lepilom bi sam čakal na otoplitev...da ne bo minusa cel dan. In ker je zima ( praktično ni sonca, ki bi delal škodo) lahko mirne duše počakaš par mesecev oz. loviš pardnevno otoplitev..porabo boš znižal tudi brez teh fines.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Saj zato sem tudi vprašal... En kolega, ki dela fasade, mi je rekel, da je pri lepljenju lahko kakšna stopinja manj, ker je lepilo tako ali tako med zidom in stiroporom, ki pa je že bolj topel kot je temperatura zunaj... Tudi on mi je rekel, da pa mrežice ni pametno lepit pri stopinjah manj kot 5°C...

Zdaj pa res ne vem, kaj bi... Ali bi jutri malce bolj pozno (ko več nebo minusa) vseeno lepili stiropor ali ne?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.641
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Zjutraj vstat - termometer na zid - spit kofe ali dva (al čaj z rumom - odvisno koliko hladno je) - če bo zid nad +3 stopinje - veselo na delo, drugače pa nadaljuješ z rumom in čakaš na boljše čase.

Pa lepilo "sproti" mešati - da se ne hladi po nepotrebnem zunaj.

Mrežico pa naslednji vikend.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.641
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Preden pozabim - malo pred 14:00 doma zagrabil zalivalko, katera je zadnjih nekaj dni stala zunaj - in sicer na delu, kjer je od 10:00 naprej sončno. Kljub temu 2 cm ledu na vrhu.
Pogoji - zjutraj -5, ob 14:00 +7 ....

Samo v razmislek. Sicer je res, da se zid običajno "greje" od znotraj - kljub temu preveriti koliko je res mrzel / topel.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Dobro no, zadeva je pri vodi in ledu malo drugačna ker je treba najprej dovest talilno toploto da se ves led stopi, šele potem se temperatura vode dvigne.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če bo zunaj okoli 5 stopinj se loti. Lepilo imej na toplem, vodo si nekam natoči da bo segreta. Hiša menda je ogrevana.

Če bo zunaj okoli 5 stopinj lahko računaš da bo tudi zid zunaj imel toliko. A kakor hitro bo gor izolacija mu bo temperatura začela naraščat. In če proizvajalec garantira 5 stopinj je to to kar rabiš. Sigurno bo v roku ene ure za izolacijo 7 in več stopinj...torej si na varni strani. Ko končaš z delom zaključek potegneš s purpeno...torej je komplet lepilo pod izolacijo + preprečiš prepih med lepilom.

Vsak ovadrat, ki ga nalepiš, se pozna v denarnici.