Fasada detajli

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kako rešiti problem s kasnejšim nameščamjem luči? Baje obstajajo neki plastični "bastavki", slišal sem celo, da se v stiropor vstavi lesena deščica.

Nosilci za klimo? Jih je bolje privijačil direkt na opeko in pustit daljše?

KURKOFF

Pripravnik
8. avg 2007
401
0
16
Obstaja poseben nosilec za demit fasade. Lahko pa daš navadnega in ga potem podložiš.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
jaz sem dal tam kjer so luči,nadstrešek,kaselc stirodur.v babau kupiš posebne plastične vložke jih z izvijačem zaviješ notr in drži mislim da do 5kg.za težje predmete imaš isorast vložke ki gre skozi fasado v steno in zdržijo do 95kg.za klimo nosilce sem dal pod fasado in pač 15cm daljše

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Kako rešiti problem s kasnejšim nameščamjem luči? Baje obstajajo neki plastični "bastavki", slišal sem celo, da se v stiropor vstavi lesena deščica.

Nosilci za klimo? Jih je bolje privijačil direkt na opeko in pustit daljše?

Luči niso težke. Obstajajo plastični vložki, podobni tistim za knauf.

Klima? V vsakem primeru neposredno na steno; če pride na beton (preklada ipd.) morda zadoščajo vijaki pri opeki pa luknja skozi in navojna palica

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Tole s stirodurjem bo še najbolj pametno. Kako debelega si dal?

Rad bi tudi zdaj naredil povezavo med notranjo in zunanjo enoto klime, da kasneje ne poškodujem fasade. Kolikor sem se zanimal bi zadostovala fi 75 mm plastična cev. Cev za kondenz bom speljal po zidu do žleba.

Si klimo imel že prej doma, al si nosilce motiral na pamet? Mislim na razmak, ker imajo različne firme različne dimenzije.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Klima? V vsakem primeru neposredno na steno; če pride na beton (preklada ipd.) morda zadoščajo vijaki pri opeki pa luknja skozi in navojna palica

Štirje vijaki+vložki v opeko pa ja morajo držat tistih 40 kil.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Tole s stirodurjem bo še najbolj pametno. Kako debelega si dal?

Rad bi tudi zdaj naredil povezavo med notranjo in zunanjo enoto klime, da kasneje ne poškodujem fasade. Kolikor sem se zanimal bi zadostovala fi 75 mm plastična cev. Cev za kondenz bom speljal po zidu do žleba.

Si klimo imel že prej doma, al si nosilce motiral na pamet? Mislim na razmak, ker imajo različne firme različne dimenzije.

stirodur je iste debeline kot stiropor tako da je čez normalno zaključni sloj.sem pač narisal z navadnim svinčnikom kam sem dal stirodur.klima je bila že prej le druge nosilce sem kupil(daljše)

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Stirodur 15 cm debeline ne obstaja. Po moje bi bilo 5 cm dovolj.

Nosilce klime študiram, da bi dal naredit iz rostfrei-ja.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Nisem ga še videl.
tongue-1.gif

Pa tudi tako debelega ne rabim.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
jah dej tolk debelega kot bo fasada.da ne boš nekaj štukal z stiroporjem ker potem pozabi da bo karkoli težkega obešal gor brez da bi vrtal v zid

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
klima direkt na zid. nosilce narediš za panasonica ali micko. kaj drugega skor ne boš imel. če boš imel, se predela

luči boš fiksiral v fasado, ali pa čez v cegu

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113

Klimo se običjno rešuje na način kot si napisal...prej vijačiš,pa daljše noge - splača se ti vzeti inox izvedenko. Sam bi verjetno tudi nosilce pritrdil pred 2 - 3 c, stirodurja in na tak način konkretno znižal tolotni most prek nosilcev.

Glede ostalih zadev je pa več opcij..meni so fasaderji dali na teh mestih kjer bojo luči 'deščice'..odrezal sem jim kos lesa cca, 15 x 25 cm, 2 cm debeline. Zdaj se bo luč samo vijačila noter prek lesnih vijakov.

Mi je pa električar par dni nazaj rekel da obstojajo vijaki ravno v namen pritrjevanja v izolacijo, in da se super obnesejo (torej je tudi rešitev če nimaš lesa spodaj)...žal pa jih nisem videl, ker pač ne rabim.

Same podometne doze so mi v izolacijo dajali v izolacijo tudi fasaderji..odreže stiropor v kocko, dozo pa porine noter prek fasadnega lepila - drži ko svinja.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Za luči, če seveda ne bodo neke posebej težke ne vem če bi jst kaj kompliciral. Se dobijo "čepi" za stiropor in zadeva se obnese (neke malenkosti sem montiral na to in še vedno visi)

Za klimo pa meni nosilci direkt na steno ne dišijo najbolj iz stališča, do potem ta del ni izoliran. Dobro ne vem koliko se pozna, pa vseeno. Lahko tudi potem klimo normalno obesiš gor brez večjih težav. Pač uporabiš hilti lepilo, zalepiš v steno navojne palce in obesiš konzolo.

Je pa mogoče fino če pripraviš kak odtok za kondenz... (ampak ne previsoko
smile-1.gif
)

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
patriot, lahko tudi uporabiš primerne kose "Agepan" plošč; nekoliko bolje DWD ali debelejše THD. Tudi s tem se zmanjša toplotni most pa bolj trde so kot XPS.

LP

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Za klimo pa meni nosilci direkt na steno ne dišijo najbolj iz stališča, do potem ta del ni izoliran. Dobro ne vem koliko se pozna, pa vseeno. Lahko tudi potem klimo normalno obesiš gor brez večjih težav. Pač uporabiš hilti lepilo, zalepiš v steno navojne palce in obesiš konzolo.

smile-1.gif
)

jaz imam čez nosilce vseeno izolacijo tako da nekega toplotnega mostu ni.v bistvu samo "vilce" ven gledajo.glede kondenza sem pa pod fasado napelal cev direkt v žleb in je
zmaga.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

smile-1.gif
)

jaz imam čez nosilce vseeno izolacijo tako da nekega toplotnega mostu ni.v bistvu samo "vilce" ven gledajo.glede kondenza sem pa pod fasado napelal cev direkt v žleb in je
zmaga.gif

Ja verjamem, če je dobro narejeno... Ampak to kar vidim po terenu je pa kr neki... konzole na steno prišraufane, okoli pa stiropor položen tako, da vidiš steno pri konzoli...

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
V tem primeru vzameš v roke dozo purpena pa je. Doza purpene je za gradnjo hiše nekaj takega kot ducktape, čikgumi in švicarski nož za McGywerja.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
V tem primeru vzameš v roke dozo purpena pa je. Doza purpene je za gradnjo hiše nekaj takega kot

....cigaret za kadilca
wink-1.gif
.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Sploh je fajn, ko purpenaš kaj po stropu in ti pade na golo kožo.
cry12bpy.gif

Nosilci za klimo bodo naslednji teden.

Zdaj flikam tavelike luknje med zidaki s termopucem.