Externi trdi disk padel po tleh - kaj pa zdaj?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Včeraj mi je uspelo zahaklat kabel od diska in je padel s slabega metra na tla, zdaj žvižga in ne dela, sem razstavil disk in je not 500GB od seagatea, diska samega pa nisem razstavljal, ker bom verjento naredil več škode kot koristi

se ga da komu nest, da ugodno to pogleda in popravi, sicer ni bilo na srečo nič vitalnega gor, ampak ena poštena zbirka serij/filmov/...

sicer zdaj je ravnokar nehal žvižgat, ko ga vklopim v usb, računalnik zazna vklop (tisti zvok pri vklopu USB naprave), pa tudi ko ga iztaknem se sliši, samo pokaže pa nič ne...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
sanja se mi ne, ampak verjetno ni, sem ga kupil v hoferju, skoraj sigurno 2 leti nazaj, morda že 3 leta

samo matr, kaj se ma za pokvarit, zun okrog je kovinska škatla, okrog nje pa še plastična, vmes pa na vsakem vogalu gumi podloga... iz [censored] slabega metra...

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
kaj se ima za pokvarit? Mogoče steklene plošče in mikroskopske glave, ki nad njimi lebdijo mikrometer nad površino (nekje 1/1000 debeline človeškega lasu)?

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.589
1.256
113
nekdaj je veljala primerjava, da glava diskla leti nad ploščo, tak kot če bi boeing 747 letel 15cm nad zemljo....

zaj si pa računaj kaj naredi padec diska na tla

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Lahko ti samo rečem, poslovi se od podatkov. Razen če bi rad dal velike denarja za reševanje. Ljudje se sploh ne zavedajo kako občutljivi so 3.5 palčni diski, sploh pa v obratovanju. Že ugasnjen takšen padec težko preživi, prižgan pa skoraj ni variante.
Veliko bolj zdržljivi so 2.5 palčni, samo to ne pomeni da jih moraš metati po tleh. Jaz vem da pomembnih podatkov ne bom nikoli hranil na 3.5, če pa že pa obvezno na dveh različnih. Včasih se prav čudim, kaj eni delajo s temi zunanjimi diski in še začuda kar delajo.
Samo dejstvo je, tako kot je napisal predhodnik, to je izredno občutljiva zadeva.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Samo ko je disk ugasnjen, se glave "parkirajo" in so zato manj občutljive na udarce. Ampak očitno je bilo še vseeno preveč
rolleyes-1.gif

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Linkov trenutno ne najdem, samo karakteristike diskov poglej pa ti bo takoj jasno zakaj.
2.5 palčni diski prenesejo precej večje G obremenitve tako v stanju mirovanja kot v stanju delovanja. Faktor 5x do 10x proti 3.5 palčnim.
ForeignBreed ; zato ti še tudi dela, ker je 2.5, kot sem rekel precej manj občutljivi. Samo to ne pomeni da se jih ne da uničit.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Sem malo pogledal ni 10x, je pa cca. 5x v obratovanju in v mirovanju cca, faktor 3x. To pomeni da v povprečno v obratovanju 2.5 diski prenesejo 5x večje obremenitve. Našel sem za hitachi, samsung in seagate. WD pa nima vseh podatkov na strani. Samo ko primerjam, imajo približno vsi kar podobne karakteristike glede tega se ne razlikuje veliko.
3.5 diski prenesejo cca. 70G za 2ms, medtem ko 2.5 cca. 350G za 2ms. To je vse v obratovanju.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Vidim mnogo blabla v tej temi, stvar je pa zelo preprosta:

1: Ce so podatki kaj vredni, potem pojdi sem (in vprasaj kako je s stroski pregleda in potem restavriranja). Imej pripravljenih nekaj sto EUR, zna biti tudi tisocaka ...

ali

2: Ce podatki niso nic vredni oziroma so vredni manj kot nekaj sto EUR, kupi nov disk in se zahvali Zaratustru, ker si uzrl modrost za samo dobrih sto EUR - diskov se ne mece na tla; niti ponesreci. Eni ljudlji pri toliko pokurjenih soldih samo oblino bruhajo, pa niso nic modrejsi maslednji dan, tako da nisi prisel slabo skozi.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
wunderbar, je pa res, da se mi je prvič kaj takega zgodilo, no na srečo nisem imel nič pomembnega gor

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
nekdaj je veljala primerjava, da glava diskla leti nad ploščo, tak kot če bi boeing 747 letel 15cm nad zemljo....

zaj si pa računaj kaj naredi padec diska na tla
Saj 747 se ne bo nič zgodilo če pade s 15 cm
evil.gif

precej sem off, sorry

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
men se je isto zgodil... med vsemi kabli okol mize sem uspel zapet kabel od diska... no to je bil konec zgodbe... sm pol nabavil unga seagate-a tistega, k ga je nalimal en predhodnik... 1x sm ga že zamenjal - je crknil, sam sm dobil novega na reklamacijo... vsekakor je pametno imeti še en back-up nekje... jest sm ga mel v enem pc. na srečo.

je pa kolegu tud crknil disk in ga je dal rihtat... 480€ se mi zdi! pa še ni dobu vse nazaj! pa veliko je bilo zmešanega in razmetanega...

če ti ga zazna... poglej za foro v disk manager kaj ti pokaže... mogoče mu samo napačno črko dodeli... (ah ja... to so une zadnje bilke upanja, za katere se prijemaš...
wink-1.gif
)

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Ja, občasno se zgodi, da zunanje enote slabše prepoznavajo diske kot matične ploče. Imam 2x takšna bolnika - oba IBM-ova, en 80 GB in en 30 GB. Prvotno lastnika ugotavljala da se računalnik neprestano ugaša, se ne zažene, slišali so se tudi za diske neprimerni zvoki itd. Zato sta bila preventivno zamenjana. V glavnem - v zunanjem ohišju sploh ni variante, da računalnik prepozna disk, na matični plošči pa deluje nekaj časa. Očitno ko se ogreje pa nastanejo problemi.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Zanimivo

Jaz moram enega svojega (Seagate 500GB) vsake toliko kar precej udarit da se spravi nazaj v delovanje.
smile-1.gif

Podobne teme