euro v črni gori

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
naj mi nekdo razloži tole zadevo
kako ima lahko črna gora v obtoku evrske bankovce in kovance kot svojo valuto, če pa niso v EU in niti v monetarni uniji.
kdo jim je dal denar v obtok?? recimo da so rabli 5 polnih kombijev denarja (kovancev in bankovcev)
čigav je ta denar. s čigavimi podobami oz. pri bankovcih s čigavimi šiframi??
nemškimi, avstrijskimi,...???

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Oni imajo že nekaj let EUR-e.
Pred par leti sem tu kupil jugoslovanske dinarje, ko sem pa tam tankal in hotel plačati z dinarji je črpalkarja skoraj vrglo na rit. Ni bilo teorije. Plačal sem s kartico.
Na poti nazaj čez Srbijo pa ravno obratno (plačati sem hotel z Evri, pa me je črpalkar samo grdo pogledal - spet kartica).
Imajo tako, kot je bila v Jugi nemška marka, le da je tam to kar uradno.

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
V ČG so imeli že marke (DM). Cela zadeva se je skuhala takrat ko je imel zahod v paci Srbijo oz. eno zadnjih verzij Yugoslavije in so podpirali ČG v 'pravičnem boju' za demokracijo in ekonomsko neodvisnost.

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
torej, če prav razumem jih je moral nekdo, (iz EU) "podpret" in jim zagotovit denar za obtok

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.127
1.076
113
Svoje devizne rezerve so zamenjali v EUR in jih dali v obtok.

Ima pa njihov sistem tako prednosti kot slabosti:
+nimajo stroškov s tiskanjem denarja
-nimajo nadzora nad tiskanjem
+jim dol visi za ERM2 in podobne omejitve
-nimajo prihodkov od izgubljenih/uniženih evrov

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Zgodba se je pričela pred leti, ko je državni blagajni zmanjkalo dinarjev za izplačilo plač in pokojnin. Ker pa je država podpirala in lepo služila s švercom in še hujšimi stvarmi, so bili v "nuradnih" blagajnah precejšnji zneski deviz (takrat DEM). In so vzeli kar so imeli...

B.

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Kar se je služilo s švercem državne blagajne niti povohalo ni. Sicer pa se ve, da je privatna lastnina bolj učinkovita in tega so se v CG kar dobesedno držali.
bonk.gif

Podobne teme