Estrih>vlaga>parket

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Parketar je prišel merit vlago v 3 mesece starem estrihu in nameril 3,5% kar je dosti preveč. Omenil mi je, da lahko estrih premaže z neko emulzijo "filtrom", ki naredi parno zaporo in bi lahko položil parket tudi na takšno vlažnost brez rizika...
Malo sem skeptičen, zato bi prosil še za kakšno mnenje...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Moj kolega je tudi imel podobne težave. Parketar je večkrat prišel merit pa vedno preveč vlage. No potem je pa enkrat rekel sedaj pa bo in so položili, čez par mesecev je bilo pa že vse napihnjeno. Potem so dve leti hodili po dvignjenemu parket in je vse ven vrgel in laminat položil, ker se mu je parket tako zameril. Sicer je sedaj OK sam živcev in denarja je pa šlo v franže. Te emulzije ne poznam ampak jaz ne bi tvegal.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Če imaš talno gretje, moraš narediti Protokol talnega gretja. Če ga nimaš pa pač počakat.

lp

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Če ni suho tako kot je treba se ne hecat. SMo e prevečkrat čakali, ko je parket dvignilo še isti teden.

Če je parketar prepričan, da je to to, naj ti da pisno izjavo, da je estrih dovolj suh in primeren za polaganje parketa, tako da če bo kaj narobe, da ti ga bo prišel zamenjat.

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Emulzija dvomim da lahko 100 % zapre prenos vlage na talno oblogo.

Če imate grelna telesa nameščena, potem kurite - trenutni čas (malo vlage + mraz) je idelano za sušenje tlakov - ob pogoju da je prostor ogrevan.

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Hvala vsem skupaj za odgovore, malo sem bil na kratko s časom in nisem uspel do Alterja...
V teh prostorih ni talnega gretja, sem se pa danes spet pogovarjal s parketarjem okoli parne zapore in tip ni hotel 100% jamčit da bo vse ok, če prav trdi, da do sedaj ni imel primera, da bi napihnilo...

Carlito149
Imaš mogoče kaj več podatkov glede tega, predvsem ali je varno in katera zapora (prajmer) je priporočljiv?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
A ne bi ti zamenjal parketarja, če ti noče dati garancije?
Drugače bo nova tema na alterju čez pol leta.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
rajši se vprašaj zakaj se po 3 mesecih estrih ni posušil??!!??
jst sigurno ne bi reskiral s folijo? tud taprav parketer ti bo limal parket samo na dobro posušen estrih

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Za kvalitetno parno zaporo na estrih uporabite epoksi premaz.
% vlage ne sme biti več 4% (Carlto). V tem primeru pustite parket odmaknjen od stene vsaj 2-3 cm, da lahko izpareva vlaga; kasneje se uporabi širša zaključna letev; Do sedaj takšen način uporabili v skrajni sili "le dvakrat" in obakrat se lepo izšlo!! Ni pa garancije, da bo tako tudi v tvojem primeru.
Test, "trotl ziher" , za količino vlage : Nalepi folijo PP ali PE na estrih (1m2) , jo lepo in tesno zalepi (100% zalepi) in pusti 48 ur. Boš videl ali bo estrih spremenil barvo ali bo nastal kondenz/kapljice.

LP