Enoosebni vs. večosebni d.o.o.

andrej

Pripravnik
20. maj 2007
50
0
6
Pozdravljeni !

V kratkem nameravam zaplavati v podjetniških vodah, zato si zadnjih nekaj dni belim glavo z raznoraznimi vprašanji glede ustanovitve družbe z omejeno odgovornostjo. Prebral sem že pol spleta, tudi teme v tem forumu. Povečini razliko med enoosebnim in večosebnim d.o.o. razumem, vseeno pa imam par konkretnih vprašanj.
Trenutno imam še status študenta, vse prispevke (zavarovanje, ..) imam tako plačane iz tega naslova. Kot vem, mora študent s "popoldanskim" s.p.jem plačevati mesečne prispevke na ZPIS in PIZ, ki znašajo 100EUR+. Zanima pa me, ali isto velja tudi za d.o.o. in če je v primeru plačevanja prispevkov kakšna razlika med enoosebnim in večosebnim d.o.o.?

Enoosebni d.o.o. bi lahko smatrali kot s.p., le da gre za gospodarsko družbo. Iz tega vidika bi razumel, da bi moral kot družbenik oz. edini lastnik plačevati enake prispevke kot za "popoldanski" s.p. .. ali je potrebno v primeru večosebne d.o.o. plačevati omenjene prispevke (ZPIS, PIZ) za vsakega družbenika (študenta) posebej?

Ne gre za velike denarje, a če se da z enim manjšim vložkom v podjetje na letni ravni privarčevati tisoč evrov je to več kot dobrodošlo
cheer.gif

Lp, Andrej

andrej

Pripravnik
20. maj 2007
50
0
6
S strani DURSa in ZZZS sem dobil par odgovorov, sicer nič konkretnega, a če bo slučajno še koga zanimalo ..

- Na portalu Mladipodjetnik.si so mi na vprašanje odgovorili, da prispevkov ni potrebno plačevati.
- Na DURSu je gospa rekla, da mi načeloma ni potrebno nič plačevati, če sem le družbenik (v podjetju nisem zaposlen) in sem zavarovan iz naslova študenta
- Na ZZZS v LJ niso vedeli, usmerili so me na ZZZS Idrija kjer so me usmerili na ZZZS Vrhnika, kjer so mi rekli, da prispevke moram plačevati, češ da je to "na novo", prispevke pa mora plačevati vsak družbenik (čeprav ima npr. le 1% lastniškega deleža), ki ni nikjer drugje redno zaposlen.

Na treh naslovih sem dobil 3 drugačne odgovore
cheer.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Citat:
Uporabnik andrej pravi:
- Na ZZZS v LJ niso vedeli, usmerili so me na ZZZS Idrija kjer so me usmerili na ZZZS Vrhnika, kjer so mi rekli, da prispevke moram plačevati, češ da je to "na novo", prispevke pa mora plačevati vsak družbenik (čeprav ima npr. le 1% lastniškega deleža), ki ni nikjer drugje redno zaposlen.

To mi je povedal odvetnik, kateri je poskrbel za odprtje d.o.o.ja v prejšnjem mesecu za nas. Ti prispevki naj bi znašali cca 120€/mesec, če sem si prav zapomnil... Vendar mi je bilo rečeno, da dokler me nihče ne pozove za plačilo, naj se ne sekiram, bom pa videl kaj in kako bo
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik andrej pravi:
cheer.gif
Žal, tako je (na žalost....)
smile-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik andrej pravi:
S strani DURSa in ZZZS sem dobil par odgovorov, sicer nič konkretnega, a če bo slučajno še koga zanimalo ..

- Na portalu Mladipodjetnik.si so mi na vprašanje odgovorili, da prispevkov ni potrebno plačevati.
- Na DURSu je gospa rekla, da mi načeloma ni potrebno nič plačevati, če sem le družbenik (v podjetju nisem zaposlen) in sem zavarovan iz naslova študenta

cheer.gif

Ja žalostno od naše države, da na 3 naslovih dobiš drugačne podatke. Menim pa, da.....v kolikor boš edini družbenik oz. hkrati poslovodna oseba boš prispevke za ZZ vseeno moral plačati (na podoben način kot s.p. študent) le, da bo zavarovalna osnova nekoliko višja.

Več o tem si lahko prebereš TUKAJ . Glej zavarovalno podlago 103 (104 je za s.p.-je)

Zakonodajo na to temo pa najdeš TUKAJ

Lp

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:

To mi je povedal odvetnik, kateri je poskrbel za odprtje d.o.o.ja v prejšnjem mesecu za nas. Ti prispevki naj bi znašali cca 120€/mesec, če sem si prav zapomnil... Vendar mi je bilo rečeno, da dokler me nihče ne pozove za plačilo, naj se ne sekiram, bom pa videl kaj in kako bo
smile-1.gif

No.....jaz bi vseeno zadeve rajši prej porihtal......razen če ti je vseeno ali boš plačeval zamudne obresti ali ne.

pa še na avtorja teme......zanima me kako da odločitv za d.o.o. in ne s.p.?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Ok, sem si prebral kar piše na zgornjem linku, pa mi prosim potrdi, če imam prav - kot študent, solastnik in direktor podjetja moram plačati prispevke za ZZ.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Ok, sem si prebral kar piše na zgornjem linku, pa mi prosim potrdi, če imam prav - kot študent, solastnik in direktor podjetja moram plačati prispevke za ZZ.

DA!

Prispevki znašajo 113,38€ + pavšal za PIZ (30,33€)......privat moraš pa še dodatno zdravstveno sam plačevat , če seveda želiš biti dodatno zavarovan( nisi več zavarovan po starših)...cca 24€

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Ok.

Če sem solastnik dveh podjetij (v enem tudi direktor), potem plačuje samo eno podjetje zame prispevke, kajne? In to verjetno tisto podjetje, kjer sem direktor?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Ok.

Če sem solastnik dveh podjetij (v enem tudi direktor), potem plačuje samo eno podjetje zame prispevke, kajne? In to verjetno tisto podjetje, kjer sem direktor?

DA, menim da je tako.....saj z vidika drugega podjetja zavarovan že na "drugi" podlagi.......podoben način kot bi bil redno zaposlen za polni delovni čas, hkrati pa bi bil tudi družbenik in poslovodna oseba podjetja.
V tem primeru plačuješ samo pavšalne prispevke.

andrej

Pripravnik
20. maj 2007
50
0
6
Citat:
smile-1.gif
Meni so @ ZZZS rekli, da prispevki znašajo cca. 80EUR/mesec ..

Citat:
Ja žalostno od naše države, da na 3 naslovih dobiš drugačne podatke. Menim pa, da.....v kolikor boš edini družbenik oz. hkrati poslovodna oseba boš prispevke za ZZ vseeno moral plačati (na podoben način kot s.p. študent) le, da bo zavarovalna osnova nekoliko višja.
Družbo z omejeno odgovornostjo bova registrirala dva (50%,50%). Za enoosebno bi še nekako razumel, da funkcionira enako kot s.p., enakega mnenja so tudi na DURSu. Problem nastane pri večosebni d.o.o., kjer bi moral prispevek plačevati praktično vsak družbenik (čeprav je npr. njegov lastniški delež 1%). Bil bi direktor družbe, a bi z družbo sklenil le pogodbo o poslovodenju (v podjetju se ne bi zaposlil).
Zakonodajo nekako poznam, tudi 103 in 104 .. vendar sem na dveh različnih naslovih (DURS, ZZZS) dobil dve različni razlagi omenjenih podlag za zavarovanje. Gospa na ZZZS mi je rekla, da bi moral zadevo plačevati na podlagi 103, a ta "podlaga" že v začetku navaja, da se "zavarovalna podlaga 103 uvaja za lastnike zasebnih podjetij, ki niso obvezno zavarovani na drugi podlagi". Jaz sem zavarovan - obvezno in dopolnilno - iz naslova študentskega statusa.

Citat:
Prispevki znašajo 113,38€ + pavšal za PIZ (30,33€)
Tole preprosto ne bo držalo. To velja za s.p. in enoosebne d.o.o. Za večosebne d.o.o. NAJ bi bil znesek nižji, cca. 80EUR/mesec. Tako so mi seveda rekli na ZZZS, na DURSu pa je gospa rekla, da mi ni potrebno nič plačevat.

Citat:
pa še na avtorja teme......zanima me kako da odločitv za d.o.o. in ne s.p.?
D.o.o. bova registrirala dva .. neke razlike med oblikama pa iz stroškovnega vidika itak ni (razen 7.500EUR).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Dve stvari:

1: Ce hoces kaj zanesljivega od JU, potem tecnari tako dolgo, da ti povejo kdo je za kaj odgovoren. Ti njim povej, da noces da te potem kdo kaj terja, da noces izpasti kot goljuf zaradi tega, ker si dobil tri razlicne odgovore (nastej katere tri takoj zatem), od katerih bi izbral lahko samo enega in da naj ti pac povejo kdo je tam sef in kdo ve kako se stavri streze. To se ponavadi konca z enim imenom na MF / Generalna uprava DURS v Ljubljani, ko dobis tega cloveka (v vecini primerov zenske), ti bo rekla, da poslji vprasanje pisno, posljes pisno in potem bos dobil odgovor, za katerega noben od tistih na lokalnih ekspoziturah Ju nima vec kaj prdniti. Morda ti odgovor ne bo vsec, bodo se pa vsi ravnali po njem. Jaz sem imel en tak primer, potem se znajdes tudi v FAQ v strani DURS v "svoji" kategoriji vprasanja :D

2: Ce hoces ciste racune, potem ne odpiraj nicesar 50: 50, 61: 49, 90 : 10 ali kakorkoli ze, ampak vse 100: 0 ali 0: 100, ostale sodelujoce pa placaj po dogovoru oz. delaj za mezdo in to je to. Prej ali slej bo pokalo in takrat bos hodil jokat sem po nasvete kako bi se znebil 50% utezi za tvojim vratom.

andrej

Pripravnik
20. maj 2007
50
0
6
1. Ravno to je na DURSu problem - tečnaril sem celo dopoldne, da so mi dali telefonsko številko od odgovornega. Ko sem ga klical, me je enostavno napotil na ZZZS, češ da oni določajo koliko prispevkov in kdo jih mora plačevati, DURS pa le pobira in nadzira. Na koncu sem govoril z gospo na nekem lokalnem ZZZS, ki mi je zatrdila, da je prispevke potrebno plačevati na podlagi 103 in da znašajo cca. 80EUR. Na DURSu sem pred tem govoril z gospo, ki se je posvetovala z vodjo nekega oddelka in sta skupaj prišle do spoznanja, da mi prispevkov dejansko ni potrebno plačevati, nista bile pa 100% prepričane, zato sta me usmerile na zgoraj omenjenega gospoda, ki me je le usmeril na ZZZS
rolleyes-1.gif
Takšna zmeda, da dol padeš ..

2. Podjetje bom registriral skupaj z družinskim članom, z denarjem in lastništvom ne bo težav.

andrej

Pripravnik
20. maj 2007
50
0
6
Evo .. ravnokar klical na davčno v Maribor, kjer mi je prijazna gospa (davčna kontrolorka) razložila, da mi ni potrebno plačevati nobenega prispevka, če sem še študent. Glede na to, kako prepričana je bila, bi rekel, da ve o čem govori
cool-1.gif

Na DURSu so torej enotni, prav tako na ZZZS .. med seboj so pa neenotni
stupid-1.gif
Glede na to, da DURS kontrolira in pobira denar bi rekel, da imajo oni zadnjo besedo, kar se tega tiče ..

@Radirko: Hvala
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
[quote
Citat:
Prispevki znašajo 113,38€ + pavšal za PIZ (30,33€)
Tole preprosto ne bo držalo. To velja za s.p. in enoosebne d.o.o. Za večosebne d.o.o. NAJ bi bil znesek nižji, cca. 80EUR/mesec. Tako so mi seveda rekli na ZZZS, na DURSu pa je gospa rekla, da mi ni potrebno nič plačevat.

Trenutno sem ravno sredi dela in nimam časa iskat po členih predpisov.....se bom zvečer poglobil v stvar in ti pošljem črno na belem kaj in koliko boš moral plačati. Verjemi, da na DURS včasih še sami ne vedo kako zadeve funkcionirajo. če je kdo pristojen tu za plačevanje prispevkov je ZZZS.....

za kaj več se oglasim zvečer ali jutri.

LP

andrej

Pripravnik
20. maj 2007
50
0
6
Da tvoji izračuni ne držijo so mi potrdili na ZZZS .. tam mi je gospa rekla, da bi prispevki znašali cca. 80EUR/mesec (podlaga 103). Cca. 140EUR/mesec pride v poštev LE za s.p. .. A kot rečeno, na DURSu so mi zagotovili, da mi kot družbeniku v večosebni družbi prispevkov ni potrebno plačevati. Enako so mi zagotovili na DURS v Ljubljani in Mariboru (govoril sem s kontrolorko, ne z naključno uradnico), danes pa sem vprašal še odvetnika, ki se strinja z DURSom. Zakonske podlage za plačevanje omenjenega prispevka za družbenika večosebne d.o.o. trenutno preprosto ni (če ni zakonske podlage ni prispevka - ZZZS ne more dolžnosti plačevanja potegnit iz oblakov).

DURS "pobira" prispevke in nadzoruje, ZZZS predpiše, koliko mora kdo plačat. Na ZZZS pa so seveda veseli vsakega evra, ki jim ga daš .. pa če imajo za to zakonsko podlago ali ne.
Družbenik (oz. delničar) je tudi vsak lastnik delnice d.d. (ne glede na % delež) - ali moraš kot lastnik delnice plačevati prispevke?
smirk-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
no torej si že dobil svoje odgovore......ali si vzamem uro ali dve časa in ti spišem zakaj jaz menim drugače?

pa še dokaj pomemben podatek pri določitvi zneskov prispevkov.......ali boš v družbi ti poslovodna oseba ali bo poslovodna oseba drug družbenik?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
no torej si že dobil svoje odgovore......ali si vzamem uro ali dve časa in ti spišem zakaj jaz menim drugače?

pa še dokaj pomemben podatek pri določitvi zneskov prispevkov.......ali boš v družbi ti poslovodna oseba ali bo poslovodna oseba drug družbenik?

edit: je pa v pojasnilu davčne vse točno predpisno zakaj in po kakšnih pdlagah si dolžan plačevati prispevke. Podlago 104 (za s.p. je boš pa tudi še moral malo preučiti, čeprav si omenil, da zavarovalne podlage 103 in 104 že dodobra poznaš), s.p. študent trenutno ne plačuje 140€ prispevkov ampak cca. 130€.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik andrej pravi:
Če na ZZZS in DURS niso enotni, bomo tudi mi zelo težko
crazy1.gif

Res je, vendar tu prevladuje mnennje organizacije, ki je odgovorna za to ureditev in to je ZZZS-ja, ki pravi, da je prispevke potrebno plačati. Od kakšne osnove pa se prispevki plačujejo pa je odvisno ali boš ti poslovodna oseba ali ne.

Kje je ZZZS našel tistih 80€ prispevkov.......menim, da so referentke na zavodu malo pomešale zadeve in so ti povedale podatek za zavarovalno podlago 104 (za. s.p.-je) in podatek za star podatek minimalne plače (597,43) takrat so prispevki za ZZ za s.p.-ja študenta res znašali 79,24€.

vendar pa..... s 01.03.2010 se je spremenila minimalna (prispevki za ZZ za študenta pop. s.p. ja znašajo 98,74€) apak to pri tebi niti ni pomembno saj bi tvoja zavarovalna osnova v kolikor bi bil poslovodna oseba bila najmanj v višini minimalne bruto pokojninske osnove, ki znaša 842,66€, tvoji prispevki za ZZ pa bi znašali 113,38€ + PIZ.

p.s. tako je sicer moje mnenje, boš pa videl kako se bodo stvari odvile. Se pa zna zgoditi, da ti čez nekaj časa nkdo potrka na vrata in zahteva plačilo prispevkov + obresti.