Enodnevni izlet na morje

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Kdor se je že malce najedel našega delčka obale, se mu pa ne "drena" s pol Evrope na poti v Istro ima zanimivo alternativo.

Medveja, Lovran, malce naprej od Opatije.

P9130363.JPG

Pot vodi npr. iz Ljubljane po AC do Postojne in tam odcep za Reko. V Pivki, po krožnem toku sta dve opciji, ali preko Knežaka do Ilirske Bistrice ali pa glavni cesti. Prva vodi čez pivško planoto, manj prometa, lepa narava, druga pa je bolj ovinkasta, spojita se v Ilirski Bistrici in od tam naprej do mejnega prehoda Jelšane - Rupa. Hrvati imajo že izgrajeno AC (5 kun), ki hitro pripelje do odcepa Reka - Opatija v Matuljih. Od tam pa še cca 14 km ležerne vožnje ob morju. Vmes je tudi še ena zanimiva plaža, v Ičičih, samo je s parkiranjem bolj žalostno. Je pa videti kar nekaj dogajanja. Odbojka na mivki itd.....
Ampak pot nas vodi še naprej do Medveje. V avtocampu lahko za 30 kun celodnevno parkirate, pa še menjalnico imajo, za 100 evrov so dali 705 kun. Plaža na zgornji sliki je pa samo čez cesto. Je zastonj (kar pri nas na Gorenjskem šteje) in ima brezplačen tuš, sanitarije, izposojo ležalnikov (25 kun), senčnikov (20 kun), 2-3 gostinske lokale na plaži (jedi z žara - 10 v lepinji (čevapčičev) 30 kun itd), ter na izhodu iz kampa restavracijo (filane paprike - 30 kun). Ne nisem samo jedel, sem pa gledal, kot pravi Nemec in preračunaval koliko pa to pri nas stane. Cene so kar tam-tam. Na dosegu nog (1-5 minut) so tudi samopostrežna trgovina in cca 10 štantov, kjer prodajajo razne Ðinđe minđe ( od blazin, oblačin pa do rezbarskih izdelkov). Zanimivo in všeč mi je bilo, da imajo na plaži cca 5-10 kabin za preoblačenje, da se ni potrebno ovijati z brisačo in preoblačiti.
Od ostale logistike imajo tudi masažo, verjetno za bolj bogate ljudi (paviljon z 2 masažnima mizama), nisem niti šel vprašati koliko stane, saj če bi si jo zaželel bi samo na plaži parkrat zavpil: Hrvati, Istra je naša - hebo vas Jelinčič in bi bilo ravsa in kavsa kolikor hočeš. A saj nismo prišli izzivat.

Plaža ima kar dovolj dreves (pinije) tako da je senco moč najti, sama plaža je pa iz drobnega kamenja. Morje je na začetku plitvo, ni potrebno narediti več kot 5 korakov in že je preko glave. Kopališče je ograjeno tako da ni neljubih obiskov "prtegnjenih kapitanov", ki bi najraje svoje brodice parkirali kar sredi plaže. Ježev ni, meduz ni bilo čutiti.

medveja5.jpg

Komur ni do poležavanja na plaži, je v Medveji tudi Potapljaški center

Ker je Kavrner, skozi malce pihlja, tako da je bilo kar znosno.

Za gps fane še navigacijski podatki: N 45.26498, E 14.26377
Iz Ljubljane do tja je 125 km, danes, sobota, smo jo pa obakrat prepeljali v cca 1 uri in pol. (v eno smer)
1669-Medveja1.jpg

Priponke

• 1669-Medveja1.jpg
    1669-Medveja1.jpg
    77,2 KB · Ogledi: 534

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
V avtocampu, cena je 30 kun za cel dan, parkirani so tudi po pločnikih (for free), samo zna biti to včasih dražje, če se kakšni redarji prizibljejo mimo.

Meni je super. Sem bil tam že dvakrat letos.

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
30 kin, to je stari jur in za jurja ga res ni za srat.
Gori na klančku se da tudi parkirat (zastonj in brez prekrška), a do plaže je potem 5-10 minut, otovorjen z vso kramo, pa še bolj zgodaj bi moral biti, če bi hotel tam "kandidirati" za mesto.

Imajo pa na začetku plaže tudi en sport center, sem videl včeraj, da so ene parkrat dvigovali v zrak padalca in pa gliser, ki vleče banano.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Evo še naš (jaz, Spektr, njegova boljša polovica in Spektrova sestra) enodnevni izlet na hrvaško obalo v Istri ki je sorazmerno še primerna za enodnevni obisk (200km iz Kranja).

Tele fotke so iz "Gradske plaže" poleg kampa Funtana, malo pred Vrsarjem. Je veliko sence, urejena plaža, tuši, WCji in celo hotelski bazen (od hotela Funtana) v katerega se lahko namočiš ker čisto nič ne preverjajo če si gost. Vse to seveda zastonj.

GPS koordinate:

N 45° 10' 17"

E 13° 36' 13"

še ena fotka

Po plaži se sprehaja prodajalec s krofi in štrudlji, 20m višje od plaže je restavracija. Do te restavracije sem lahko pripeljal z avtom da smo razložili kramo in jo odnesli na plažo, nato sem avto odpeljal 50m višje pod borovce - zastonj parking.

Cifra in vsem ostalim, priporočam vam obisk!

Presenetljivo je da ni veliko gužve tam.

Včeraj smo šli preko Buzeta ker sta bla mejna prehoda Dragonja in tisti drugi baje čisto zabasana.

Na tej prvi sliki je levo od mostička zalivček ki ga zapira ta most tako da je super za kopanje za otroke pa tudi odrasle.
1732-DSC02033.jpg

Priponke

• 1732-DSC02033.jpg
    1732-DSC02033.jpg
    74 KB · Ogledi: 578
Nazadnje urejeno:

frik

podporočnik
23. jul 2007
252
0
16
40
Domžale
Ulala ... tule sem jst par let nazaj delu ispit za potapljanje. Vidim, da so lepo preuredili plažo in njeno okolico.. z kempom sem bil zadovoljen, zelo mirmo je bilo vse skupaj, osebje prijazno, WCji na nivoju ... bil sem tam prvič in odšel z zadovoljstvom, ali zaradi dobrih vtisov v Medveji ali pa zaradi ispita "open water diver" v žepu
smile-1.gif

Priporočam...

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
ksz. Meni je tudi Medveja zakon. Bila sem tam že večkrat ampak bolj malokrat je bila tako prazna kot na telih slikah. Avgusta je ponavadi na tej plaži tak dren da komaj najdeš 2m2 da daš brisačo na tla. S parkiranjem znajo bit pa križi in težave (med vikendi), ko se tisto parkirišče v kampu nasiči in ne sprejemajo več ob cesti je pa bolj malo parkirišč.

Medveja super, samo ob določenih intervalih zna biti tricky.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Malo naprej je še Moščenička Draga, ki se nahaja par km naprej od Medveje. S parkiranjem je podobno kot tam, lahko greš na parking od kampa ali pa na katerga od privat parkingov, cene pa so ravno tako 25-30 kun. Ko prideš do morja je najprej ena večja prodnata plaža, ki pa je ponavadi precej nabita s turisti, tako da priporočam da se napotite desno ob obali po potki, ki se malo dvigne spodaj pa so razni kotički kjer se da celo najti mir pred pamži ni raznimi podobnimi razgarajači. Malo naprej je še ena peščena plaža, meni osebno lepša kot ona prva. Gostinska ponudba je na obeh, zna pa biti problem gužva ob vikendih.

V bistvu je v okolici Opatije še najmanj gužve na mestni plaži "slatina" ki je sicer pretežno betonska, ja pa zadeva čisto ok za na hitro skočit v morje, pa še voda je čistejša ko na naši obali.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Kdaj na morje:

Petek popoldne ali sobota dopoldan?(vikend varijanta na Krk)

Nazadnje urejeno:

Mantara

Pripravnik
6. avg 2007
355
3
18
Petek popoldne definitivno.

Večja gužva je v soboto zjutraj kot v petek popoldne. To ti govorim ker vidim gužvo vsako soboto zjutraj namreč proti mejnem prehodu Dragonja. V petek pa sploh ni gužve. Vem da ne greš po tej poti ampak mislim da je povsod podobno.

Upam da sem ti kaj pomagal.

lp

Nazadnje urejeno:

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Na Krk pojdi preko mejnega prehoda Kočevja-Delnice! Il.Bistrica je lahko zabasana.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Jah, na hrvaški strani od meje dalje je zdaj itak avtocesta oz. hitra cesta tak da to ni primerljivo, je pa muka od Postojne do meje in se vleče tista cesta, na koncu si na istem kot če bi šel preko Kočevja. Samo da se izogneš gužvi in cestninam pri nas
grims-1.gif

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Ne vem, potem sva pa midva zalutala,...dol šla čez Kočevje, ker je bila v Ilirski neka rally tekma...ko sva prišla čez mejo, sem se počutila, kot da se vozim bo nekih bosanksih cestah čez hribe,..vse poflikano, folka nikjer nobenega, čez hosto, klanc, dolina, klanc, 500 ovinkov
bonk.gif