...Slovenski trgovci z elektriko so to pravočasno zakupili po nizkih cenah. Danes imamo v povprečju na položnicah znesek okrog 55 evrov na MWh.
...Moja ocena je, da se te pogodbe za nazaj iztečejo (pa bom malo podaljšal) konec tretjega kvartala letošnjega leta. In potem bodo morali zakupiti na novo.
Če ste imeli danes mesečno 100 evrov položnice za elektriko, boste imeli po mojih izračunih leta 2023 nekje od 350 do 400 evrov.
Dokler bomo imeli letni obračun...Ja. Jaz sem vesel, da sem še pravočasno (čerpav s težkim sercem ) odcolal €€€ za SE na strehi.
To vključuje vse navedeno? Za 300m2 hišo se mi zdi nekam malo...letno porabimo za cca 900€ štroma
Koliko pa izolacije? Ker za enega vem, podobno velika hiša, ampak ne vem koliko izolacije, očitno ne preveč, je še v maju plačal €400 elektrike s TČ...@ales85: Ja vse navedeno, zadnjih 12 položnic je 900€, je pa res da smo imeli 3 mesece letos omrežnine in par drugih postavk 0. Če bi bilo leto brez tega, bi bil letni znesek 1000€.
Res je bilo malo iz konteksta samo povedaj je pa tudi tole... (ni citat, je povzeto iz odgovorov)@ales85: Ja vse navedeno, zadnjih 12 položnic je 900€, je pa res da smo imeli 3 mesece letos omrežnine in par drugih postavk 0. Če bi bilo leto brez tega, bi bil letni znesek 1000€.
"Če pa bo dejansko faktor 3,5 pa to znese 490 €/mesec, kar pa bo pa že konkretna cifra."
Tista izjava je bila vzeta iz konteksta, da je bolj šokantna in primerna za kake naslove in klike. Celotna izjava gre takole:
"Če ste imeli danes mesečno 100 evrov položnice za elektriko, boste imeli po mojih izračunih leta 2023 nekje 350-400 evrov. Če pa upoštevamo stroškovne cene slovenske proizvodnje, ki vključuje zamortizirane elektrarne (cenovno odskakuje TEŠ), bi prišli za gospodinjstva (ne za industrijo) na 30-50% cene."
Torej za gospodinjstva se sicer predvideva podražitev, a ta bo daleč od 3,5x (pomoje max 50%), saj ima sreča Slovenija kar nekaj svojih kapacitet za proizvodnjo štroma in štrom je le osnovna dobrina in država ima in mora imeti vpliv na končne cene. In to se je tudi izkazalo do sedaj in se bo še v prihodnosti. Golob ne bo dovolil 350% višanja, pomoje niti 50% ne... Energetska podjetja imajo super dobičke, so sektor z najvišjimi plačami , tu so še ogromne rezerve. Ko vsem gospodinjtvem zlahka več kot razpoloviš račune za 3 mesece brez posebnih posledic, potem vidiš kakšne rezerve še imamo... Poleg tega se vseeno predvideva, da je ta situacija z absurdnimi cenami začasna in se bo uredila v parih letih.
Pa govorimo še vedno o podražitvi energije/energentov, ki na končnem računu predstavlja tam 50%, ostalo so omrežnina in druge dajatve, tako da položnice pač ne bodo šle 350% gor, ste lahko prepričani. Lepota štroma je ravno v tem, da nisi odvisen od enega energenta, lahko gre plin gor 400%, a voda še vedno teče za isto ceno, NEK še vedno daje štrom za 3cente/kWh, ok le teš je umetno problematičen s vidika emisijskih kuponov, a point ostaja, da le nisi 100% odvisen od enega vira. Res tudi 100% neodvisen nisi, a se nihanja vseeno da ublažiti...
Ne rečem, da ne verjamem, ampak se mi zdi neverjetno, s samo 5cm izolacije, za tako veliko hišo. Ampak če toliko plačaš...Pod streho 20-30cm, fasada 5cm stiropor. Pri štromu je pomembno pri katerem ponudniku si in na kateri tarifi, lahko konkretno preplačaš, verjetno je to vzrok za visoke položnice.Jst sem zvest geni in še na starem ceniku za TČ, med tem ko je večina ponudnikov štrom že dosti podražila...
Prosim če lahko tukaj nadaljujemo debato o energiji in porabi le-te...
mi smo april in maj za ogrevanje plačali TČ točno 0. razen sanitarna, cca do 10€ na mesec.Koliko pa izolacije? Ker za enega vem, podobno velika hiša, ampak ne vem koliko izolacije, očitno ne preveč, je še v maju plačal €400 elektrike s TČ...
S koliko izolacije? Ter lokacija (vsaj širše območje)?mi smo april in maj za ogrevanje plačali TČ točno 0. razen sanitarna, cca do 10€ na mesec.