Encimi Alfa amilaza

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Zdravo

Rad bi naredil eno suho IPO, kar kliče po dodatni rabi encimov, da se znebim kompleksnih sladkorjev.
Kje dobiti te encime - MojePivo.si jih nima na zalogi - pri ostalih jih tudi nisem našel.

Kakšne so vaše izkušnje - jih je boljše dodati v času drozganja ali v času fermentacije?

Hvala
LP
 

Kalex

Zelenc'
6. nov 2019
12
3
3
Kateri slad pa nameravaš uporabiti, da bi se rad znebil kompleksnih sladkorjev ?

Osnova za IPO je recimo pale ale slad + max 5% svetle karamele + max 5% carapils oz. dextrin.
Drozganje na temperaturi nižji od 67 C in uporaba kvasa z visoko atenuacijo npr. US-05.
S tem bi moral dobiti dovolj suho IPO brez uporabe dodatnih encimov.
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Dodatek karamele bi res minimiziral - Cara-hell 4-5%, ostalo pale ale, pa vseeno sem skeptičen, da me us-05 pripelje do želene nevtralne gravitacije - okoli 1.000 - ali vsaj blizu.
Če že delam brut, bi imel res brut.
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Zgodba se zaključuje.

Za osnovo je uporabljeno:
Pilsner - 76%
Koruza v kosmičih - 12%
Riž v kosmičih - 12%
Mash na 65°C + Mash out.

Hmelj Mosic in Citra (dodani pred koncem vretja in v hopstand) za 20IBU

Encimi (Glukoamilaza) dodani v fermentor skupaj z US-05 - končna gravitacija 0.993 - prav nesramno veliko alkohola bo imel - 8%.

Sedaj je v teku še hladno hmeljanje.
 
Nazadnje urejeno:

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Izdatno hladno hmeljan, spravljen v keg in karboniziran z 1,5bara@3°C.
Lepo aromatičen in nevarno piten.
Še se bo kuhal Brut - ampak z manj alkohola.