V planu je obnova hiše.
In kompletna zamenjava elektrike.
Večino bojo obrtniki naredili, kakšno malenkost pa bom na koncu moral verjetno sam.
Pa imam nekaj vprašanj, da me ne bodo žejnega preko vode peljali.
Kabli: trdožilni, mehkožilni. Za kaj se uporabljaji kateri?
Predstavljam si, da trdožilni za vtičnice, mehkožilni za luči?
Kakšne sponke za te kable uporabiti?
Pri nas sem videl večinoma spolnke na vijak. Torej z vsake strani en kabel in zategneš.
Te so verjetno primerne za trdožilne kable?
Kako pa povežeš skupaj 3 (ali več) žic? V isto luknjo dve žici tlačit, pa zategnit verjetno ni ravno po predpisih?
V tujih trgovinah (v naših zelo redko) sem videl hitre sponke brez šraufanja, samo na klik.
Te so verjetno bolj za mehkožilne kable? Pri teh spolnkah so tudi take za 3-5 žic skupaj povezat.
Pa je to po naših standardih OK? (recimo Wago 221)
Kam postaviti elektro omarico z varovalkami?
V klet, kjer je veliko prostora, ampak tema, če FID ven vrže,
ali v pritličje na hodnik, kjer bo grdo zgledala, je pa vsaj nekaj svetlobe, če elektrike zmanjka?
A se FID stikala lahko veže zaporedno? En "glavni" FID, potem pa FID za kopalnico, FID za kuhinjo,...?
Še dodatno:
Se kabl daje v tiste rdeče cevi, al direkt v steno? Prednosti?
A se v te cevi potem lahko trdožilne not vleče?
In kompletna zamenjava elektrike.
Večino bojo obrtniki naredili, kakšno malenkost pa bom na koncu moral verjetno sam.
Pa imam nekaj vprašanj, da me ne bodo žejnega preko vode peljali.
Kabli: trdožilni, mehkožilni. Za kaj se uporabljaji kateri?
Predstavljam si, da trdožilni za vtičnice, mehkožilni za luči?
Kakšne sponke za te kable uporabiti?
Pri nas sem videl večinoma spolnke na vijak. Torej z vsake strani en kabel in zategneš.
Te so verjetno primerne za trdožilne kable?
Kako pa povežeš skupaj 3 (ali več) žic? V isto luknjo dve žici tlačit, pa zategnit verjetno ni ravno po predpisih?
V tujih trgovinah (v naših zelo redko) sem videl hitre sponke brez šraufanja, samo na klik.
Te so verjetno bolj za mehkožilne kable? Pri teh spolnkah so tudi take za 3-5 žic skupaj povezat.
Pa je to po naših standardih OK? (recimo Wago 221)
Kam postaviti elektro omarico z varovalkami?
V klet, kjer je veliko prostora, ampak tema, če FID ven vrže,
ali v pritličje na hodnik, kjer bo grdo zgledala, je pa vsaj nekaj svetlobe, če elektrike zmanjka?
A se FID stikala lahko veže zaporedno? En "glavni" FID, potem pa FID za kopalnico, FID za kuhinjo,...?
Še dodatno:
Se kabl daje v tiste rdeče cevi, al direkt v steno? Prednosti?
A se v te cevi potem lahko trdožilne not vleče?
Nazadnje urejeno: