Kko je s toaletami in opravljanjem vseh mogocih potreb? Ciste, urejene al je to podobno kot na balkanu, italiji in vzhodu.
Prenesem ce se umivam bolj tak in na cudnih mestih, ampak toaleta mi je pa nekaj kar mora biti nekak primerno in cisto
Najprej eno generalno pojasnilo:
Ko sem se pripravljal na Camino sem si v svoji glavi predstavljal državo po parih stereotipih - Španija je jug-sredozemlje, tam živijo "balkanci", Španija je nerazvita in srečni naj bodo, da grem k njim, da jih naučim kaj koristnega. Ko sem šel tja sem se na letališču MarcoPolo pogovarjal s Slovenko, ki živi 10 let v Barceloni in njen odgovor na vprašanje kakšni so Španci vs Katalonci je bil: kot Srbi vs Slovenci - odprti, nezateženi in pokroviteljski do "manjših". To je bil odgovor, ki mi je potrdil moje stereotipe.
Joj kako sem se motil - Balkan in balkan smo mi. Vedno sem mislil mi Slovenci gravitiramo k Germanom in smo pobrali njihov čut za urejenost, natančnost, točnost ...... .
Jok brate - povej s kom se družiš in povem ti kdo si, je pregovor, ki ima 100% prav.
Če primerjam urejenost njihovih sanitarij s sanitarijami v naših planinskih postojankah (kot ekvivalent množičnosti-več ljudi v sobi hiši) je stanje pri nas balkansko pa
Amen.
Zakaj funkcioniramo Slovenci v gorskih postojankah v A in I ali pa na Caminu še ne vem , vem pa da doma radi pokažemo svojo najslabšo podobo.
Državo naredijo ljudje - ok tud okolje in infrastruktura - ampak ljudje so tisti, ki okolje in infrastrukturo degradirajo ali nadgradijo.
Epilog: Sanitarije so OK - niti 1x nisem naletel na umazano školjko ali kup poleg nje (skoraj standard v naših planinah). Res je da keramika ni W&B in, da sem se parkrat pri moji velikosti in teži "komaj" spravil v tuš kabino (razvajen sem kaj hočemo-doma imam kopalnico 4x4,3m zase, tam pa imajo na skoraj takem prostoru 4 tuše in 4 umivalnike) pa tudi kakšna pipa je bila iz časa Franca - generalno gledano in povedano v parih besedah: Urejeno in čisto, res ne najnovejše ampak funkcionalno.
Velikokrat mi je bilo v glavi - pri nas nebi nikoli inšpektorji dovolili poslovati takemu hostlu. 30 postelj in samo 5 školjk in 5 tušev in 5 umivalnikov, tam pa to deluje in verjemite mi nihče ni nergal zaradi tega ker je moral iz 1 štuka v pritličje iti lulat (pa saj bi bil absurd - prostovoljno greš hodit 800km, potem pa ti naj bo težko naredit 14 korakov po stopnicah).
Nasvet - ne pozabi imeti v ruzaku nekaj listov toaletnega papirja - pride zelo prav v naravi.
Pa samo še mali detajl o prijaznosti. Ko sem prišel v SdC sem šel najprej v katedralo in nato iskat prenočišče (cca 15 min oddaljeno) in ko sem zaradi zijanja okoli in ne pod noge zgrešil odcep in sem prišel v stanovanjsko četrt sem zmotil dve cca 60 letnici, ki sta se šli vaški telefon (zloben sem pa še vedno-kot da nebi bil na Caminu) in ju povprašal za pot do Seminario menjora sta mi povedali kam in sem lepo odpujsal v pokazano smer, čez cca 100m zaslišim za sabo: senor senor espera (ej ti počak ) in dohitela me je gospa, ki me je prej usmerila in začela pojasnjevati, da me bo spremila do hostla ker izgledam precej izgubljen (in to gre govorit meni, ki sem ravno sam prehodil pot - ah baba stara zalet se nekam). In sva šla cca km do hostla skupaj in na vprašanje, če lahko častim kavo (res sem se hotel odkupiti samo za prijaznost) mi je rekla, da se zahvaljuje, ampak da se ji mudi nazaj proti domov kuhati kosilo ker je že zelo pozna.