Ekstra pikantno

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Po tem receptu jo delam jaz:

– 3 paradižnike
– 2 čebuli
– 2 stroka česna
– malo čilija
– 1 limeto
– 1 žlico olivnega olja
– malo sladkorja
– sol
– peteršilj

Priprava:
Paradižnik za pol minute potopimo v vrelo vodo, da ga bomo lažje olupili. Narežemo ga na drobne koščke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Tudi peteršilj nasekljamo na čim manjše listke. V posodi zmešamo paradižnik, čebulo, česen, peteršilj, limetin sok, malo sladkorja, čilija in soli. Pustimo stati čez noč, vmes pa večkrat premešamo. Če želimo bolj pekočo omako, dodamo več čilija. Mehiško salso ponudimo s tortiljami ali čipsom.

Seveda pa lahko delaš bolj ali manj pekočo. Ti boš verjetno dodal ornk čilija (lahko tudi malo tabasca), če želiš res pekočo.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Če hočeš extra pikantno, bi lahko namesto paradižnikove osnove uporabil Jalapeno feferone, ter potem vse ostalo, kar je pumax napisala.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Precej bolj pikantno kot paradižnik bo sigurno, sicer se pa posluži česa z vrha te lestvice: klik, verjamem, da boš ostal brez sape. Ti povem iz prve roke.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Ateist pravi:
Hvala

Še imaš kakšnega, ki ni na osnovi paradižnika.

Lahko narediš mangovo salso, ananasovo salso, avokado salso, slivivo, kivijevo salso... kar ti dejasnko srce poželi. Vendar te sadne ne vem kako bi prišle, če bi dodajal chili ali kaj podobnega pikantnega zraven
confused-1.gif


Če nočeš sadne, lahko daš namesto paradižnikov recimo Jalapenote: http://en.wikipedia.org/wiki/Jalape%C3%B1o
Lahko kar vložene iz kozarca. Stopnjo pikantnosti pa zopet lahko sam spreminjaš s temi pikantnimi "dodatki" ala Tabasco.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Sicer imam Habanerova semena, ampak imam žer precej časa rezervirana za eno od uporabnic tu gor
wink-1.gif
, plus, sam jih nekaj rabim zdaj za spomladi.
 
Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Sem probal ja. Evo moj opis zadeve izpred parih mesecev tu na forumu:

"imam seme doma, dobro, da si me spomnil, da ga posadim .
Sem precej navdušen nad feferoni, jih zbiram (seme) in sadim doma. Za boljšo predstavo, Jalapeno, ali pa kak čili, jem ob mesu kot solatno prilogo
Se spomnim, enkrat sem samo konico noža polizal, ko sem prerezal Habanera, pa je peklo, ko da bi si zbasal celo piksno jalapenov v gobec.

Za primerjavo, Jalapeno, to je ta, ki ga dobiš recimo v Horseburgerju ima po Skovilovi lestvici (0-16.000.000 enot) od 2.500-8000 enot, rdeči Tabasco seže do 5000 enot. Habanero pa od 100.000 do 350.000 skovilov, divje v glavnem.

Najbolj pekoča naravna zadeva, je Naga Jolokia, rdeč feferon, ki ima od 855.000-1.050.000 Skovilov, izvira iz Šri Lanke - bo treba probat

Kot zanimivost, solzivec ima vrednost od 2.500.000-5.000.000 enot Skovilov. Kar je več, so koncentrirani izvlečki rastlin.."
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Pazljivo s habaneroti. Jaz sem si jih lani dajal v olje. Seveda sem bedak delal brez kakšnih rokavic. OK, pripravim olje (to je bilo popoldne), potem delam vse živo, se grem zvečer umit in ko si pod tušem umijem lase, si še pomanem oči. Skoraj sem oslepel, ta reč ti ure in ure ostene na koži! Drugače pa so meni super, res prava pikantna zadeva, ne pa tabasco in podobne omakce za katere niti ne moreš reči, da so pikantne. Če ugrizneš v tisto belo tkivo okrog semen (tisto najbolj peče) imaš res občutek kot, da bi si zlil vrelo vodo v usta...
 

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Katero vrsto ?

Habanero
Habanero (RED)
Habanero Caribbean Red
Habanero Chocolate
Habanero Golden
Habanero Market Peach
Habanero Orange
Habanero Paper Lantern
Habanero Red & Orange
Habanero Red Lantern
Habanero White Bullet
Haiti Cluster Pepper

Kateri je naj bolj pikanten.
 

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Ja glih tega sem naročil, pa še enega drugega mi je model ponudil. Imena pa nevem Habanero ....
Bom probal , komaj čakam. Drugače pa vloženi se dobijo kje ,da ne čakam ,da zraste.