Ekonomska totalka

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Se navezuje na "Prometno nesrečo".

Danes sem dobil od zavarovalnice povzročiteljice (Triglav), da je moj avto ocenjen na ekonomsko totalko.

Ker ne piše ničesar o zneskih, moj avto je nevozen zaradi počenega hladilnikia in imam izposojen avto, sem klical na zavarovalnico Triglav, kaj to pomeni. Gospodična/gospa mi je povedala (ko sem ji povedal številko škodnega primera), da mora dati še povzročiteljica izjavo, če je pa po 14 dneh ne da, jo bodo ponovno pozvali za izjavo, če pa je tudi takrat ne bo dala, bo uporaben tudi policijski zapisnik.

Je to morda norčevanje ali reden postopek?

Pa če morda kdo ve, kaj pomeni ekonomska totalka (oz. so mi nekateri že pojasnili) in kaj lahko pričakujem od Triglava?

Hvala za morebitne odgovore in Lp Gal

luka51

Guru
16. avg 2007
14.413
5.690
113
od triglava lahko pričakuješ nek drobiž., glede na vrednost avta pred nesrečo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Meni je uspelo v podobnem primeru od Triglava "iztržiti" popravilo v znesku, ki je skoraj dosegal cene istih avtomobilov na avtonet-u (kakih 20% manj kot so bile najnižje cene za isti letnik in model). Vemo pa, da se avto ne proda po ceni, ki piše v oglasu. Cenilcu sem enostavno rekel, da avto kot tak ni vreden veliko, za namen pa lahko služi še 5 let in 100.000 km. Kar bi se v resnici zgodilo, če ne bi njihov zavarovanec povzročil nesreče. Smo ga popravili in še služi.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Če se prav spomnim, ko je moja mama imela prometno, je tudi bila ocenjena ekonomska totalka in je dobila denar + avto dobiš nazaj. Avto pa lahko ali urediš z denarjem, ki si ga dobil od zavarovalnice ali pa ga prodaš.
V maminem primeru jo je že na Amzs, kamor so ji ga odpeljali po nesreči, čakal nekdo, ki odkupuje zaletene avtomobile in ji a je odkupil. Na koncu je z obema vsotama dobila več, kot je bil avto še vreden, tako da je lahko s tem denarjem kupila bolje opremljen rabljen avto, približno enake starosti.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Men so ocenil eko totalko na japonski drvarnici (ohranjenost pred totalko in km jih ne brigajo), ko me je en spredaj ruknil.

Avto vreden na avto.net 2k+, meni so ocenili škode za 1.600€ (original deli+delo) in so frajerji hotli 1.000€ da mi izplačajo.

Po dodatnem dopisu in če se zajebavajo (ocena škode in izplačilo) semd obil nato 1.400€..

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Meni so po tem, ko me je en nabil od zadaj, jaz pa posledični nekoga pred mano, avto ocenili kot ekonomsko totalko. Dobil sem izplačano neko vsoto, avto pa v obstoječem stanju vozim naprej. Tudi z nadaljnim zavarovanjem in tehničnim pregledom niso komplicirali, čeprav sem jim predložil vsa dejstva.

Nenasiten

Fizikalc
16. sep 2011
848
73
28
V mojem primeru je bilo hecno, limit za popravilo so dali X, ker je servis to zavrnil, so avto ocenili kot totalko in ponudili 16,7% manj od X (torej limit minus DDV). Na vprašanje če se hecajo, ker bi od sebe sicer dali X, meni pa bi zdaj dali manj kot X, so začeli jokcati z nekim odvajanjem DDV in podobno kozlarijo, kar mene ne briga. Kakor da jaz dobim podoben avto na trgu za vsoto eurotax minus davek...res so asi.
Kaj je cenilec sploh ocenjeval oz. kaj je vzel za muštr pa ne vem, pomoje je ocenil prek svojega kurca, čeprav je bil avto full option in prej nepoškodovan pa redno vzdrževan. Ob tem da mi je še sanjal o neki amortizaciji gum (dve uničeni), kakor da jaz na trgu lahko dobim točno tak par v točno takšnem stanju. To gamad je treba sam zavrnit in to prek odvetnika ali pa enega mojstra tukej na forumu (se bo sam javil, če se bo hotel)