Ekonomska totalka, kaj zdaj?

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Imam sledeč problem. En mesec nazaj je bil avto (star 4 mesece, zavarovan pri Zavarovalnici Maribor) v prometni nesreči. Ruknjen levo spredaj in zadaj, sproženi airbag-i, zlamana servo črpalka, podvozje... Od servisa sem dobil kalkulacijo škode (~700€ več kot nakupna vrednost avta), predal zavarovalnici, kjer so rekli, da je totalka.

Problem je sledeč, da je oseba, ki naj bi vodila moj primer na bolniški. In to sedaj počasi že traja (poklical danes in menda bo čez 2-3 dni, samo...)... Imam pa tudi potencialnega kupca za avto, samo ne vem koliko časa bi še čakal.

Torej, moje vprašanje je, po kakšni formuli bodo oni meni izračunali, koliko dobim od njih, kajti njihove informacije po telefonu so uporabne toliko kolikor je uporabna njihova spletna stran. Nekje sem bral, da vrnejo vrednost novega avta minus vrednost razbitine - v tem primeru predvidevam, da je bolje da počakam prvo od zavarovalnice?

Help

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Pri meni so upoštevali vrednost avtomobila, kot so se prodajali na avto.net (smo kar določili neko srednje vrednost glede na cene v oglasih) in od te vrednosti odšteli vrednost razbitine po njihovi oceni (minus odbitna franšiza in preostanek zavarovanja).

Tako da mi je bilo kar v interesu, da so avto dobro pregledali in res napisali na zapisnik vse, kar je bilo poškodovano, ter s tem znižali ceno razbitine.

popay

Pripravnik
27. jun 2011
66
0
6
Zahtevaj še odškodnino za zmanjšano vrednost vozila. To ne najdeš v nobenih splošnih pogojih zadeva pa obstaja...

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
odškodnino za zmanjšano vrednost vozila dobiš, če avto popraviš, ne pa v primeru totalke.

Drugače pa vrednost vozila - vrednost razbitine oz. rešenih delov = odškodnina.