No jst se morm pohvalt, da sm po diplomi v decembru 2008, v enem in pol meseca dobila job...v marcu začnem
Poslala sem ene 15 prijav + na vse banke ponudbe, če rabijo kakšno ekonomistko, bila sem na ene 5 razgovorih/testiranjih....in voila evo me v finančni službi v javnem sektorju (študirala sem finančno smer, finance so mi všeč)....tko, da očitno se da dandanes dobit službico,
je pa res, da moraš pokazat interes, voljo, motiviranost, navdušenje. Verjetno bodoči delodajalec od mladega diplomanta pričakuje takšen profil.
Jst mislim, da če te ekonomija zares zanima, boš še kaj delal med študijem, da ni sile. Mogoče ne boš z danes na jutri dobil službe po diplomi, sigurno pa če boš pred delodajalcem pokazal interes, zanimanje, motivacijo, ne bo sile. Pa še to, ekonomija je študij, ki ti kljub nekaterim safer predmetom omogoča precej dodatnega časa, da lahko zraven še kaj delaš . Jst sem cel redni študij delala v odvetniški pisarni po nekje 3x na teden...dva dni sem si nabila cel dan za faks, ostale tri dni sem pa delala...ali pa sem šla zjutraj na kakšne obvezne vaje, potem na šiht do večera...Seveda je to možno ob fleksibilnemu šefu, ki ti da frej, ko rabiš kak teden, dva za učenje v izpitnem obdobju in šteje študij za tvojo prioriteto, vseeno pa se ti kadar delaš zelo potrudiš. Takšne izkušnje znajo bit odločilne potem, ko si enkrat na trgu dela med maso mladih ekonomistov.
Še ena izkušnja:
Zadnjič je Zavod za brezposelne organiziral delavnico za nas diplomante. In nas je bla tko skupinica osmih komadov, večina družboslovcev. In ko so razlagal, da že po pol leta iščejo job, so napisali žnj število prošenj, da so bli na vsaj 20 razgovorih...me je čist zapsihiralo. Sem kar malo izgubila voljo, začelo me je skrbeti, kaj če se meni to zgodi. Vez in poznanstev nimam, recesija je, služb ni veliko....Samo potem skozi delavnico se je vsaj pri polovici skupine izkazali, da ne znajo pisat prijav/ponudb, CV-jev, da se jim ne da 1 uro več posvetit pisanju prijav/ponudb (citiram eno "rajš spim "), itn....govorim o skupini diplomantov (VI. in VII. stopnja), pri katerih naj bi bila stopnja pismenosti višja, naj bi imeli nek cilj v življenju, ipd. Ena je šla v totalno drugo smer, kot jo veseli, stara je 30 in še vedno nima rednega joba, išče več kot pol leta...in ji predlaga svetovalka, naj se kam drugam preusmeri, še kaj nauči...je rekla, da se ji ne da več...ne vem no, s takim attitudom ni čudno, da je brez joba.