Ekonomija - da ali ne?

Mihail

Pripravnik
1. sep 2007
167
0
16
Počasi se bliža vpis na fakultete in od vseh faksov mi je najbolj blizu oz. me najbolj zanima ekonomija (na EF v Ljubljani). Tudi testi, ki sem jih šel delat na center za socialno delo kažejo, da sem najbolj ½doma½ v ekonomiji (sicer ti testi niso nek rese pokazatelj, pa vendar). Doma/sorodniki/starejši znanci mi vsi govorijo naj se raje odločim za kak drug študij, ker je ekonomistov preveč in nihče ne dobi službe. Zdaj pa me zanimajo konkretno vaše izkušnje (predvsem tistih, ki študirajo ekonomijo oz. so že doštudirali). Kako je z zaposlitvijo? Na informativnih dnevih so sicer kazali graf, ki kaže da je velik večina našla zaposlitev pol leta po končanem študiju in da se jih večina zaposli pri tistih delodajalcih, kjer so opravljali prakso, ampak to se mi ne zdi čisto realno.

zverca

Fizikalc
26. avg 2007
1.280
0
36
42
stražišče
ja dobis sluzbo v roku pol leta al pa se prej po koncanem studiju,

sam tam vam gotovo ni nihce povedal kaksno sluzbo, ali je to sluzba za diplomo ali sluzbo za 5. stopnjo izobrazbe

kar se pa prakse tice, so moje izkusnje slabe, izredno slabe
frown-1.gif

studiraj tisto kar te veseli in bos potem 30, 40 let z veseljem delal,

ne pa nekaj za kar bos imel garantirano sluzbo, to je moj na svet

jst sm svoja leta ze odsedela na eknomoiji, ce te se kaj zanima pa vprasaj
wink-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
točno tako. Sam sedaj končujem študij managementa sicer v kopru ampak so stvari dokaj podoben verjetno tut jaz sem ti pripravljen kaj povedat če te kaj konkretnega zanima!

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Tko k povsod drugje: kokr se znajdeš oz kokr maš veze. Da dobiš kkšn "dobr" job treba pa tut srečo imet.

Drgač samo službo pa ni problem dobit, če si vsaj mal sposoben (razgovori, testiranja), sploh pa ni problem če mislš zravn študija kaj delat da imaš nekaj izkušenj. Če si sposoben te bo vsak rad obdržal. Mam velik takih kolegov z EF.

Sam sm imel samo mesečno prakso narejeno, čisto nič ostalega (razlog šport), pa sm si brez vez itd (pisal prošnje, razgovori) na enkrat zrihtal v roku 2 mescov 2 službi 8pač imel isti trenutek 2 ponudbi). Pa še to sm iskal letos avgusta, k so vsi bli na dopustih in je še težje kaj dobit.

Je pa res da je tak študij, da na začetku (po diplomi in če ne delaš prek študenta) se morš še ogromno naučit in da traja nekaj časa da kaj res "znaš" da lahko prideš do solidne plače. Spet pa odvisno o smeri in delovnega mesta.

Nazadnje urejeno:

Mihail

Pripravnik
1. sep 2007
167
0
16
Aha pol zgleda da ni take panike. Je pa res da se moraš malo tudi znajt oz. met veze in bit v pravem trenutku na pravem mestu.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Točno
zmaga.gif

Sej veš kako je pr teh poklicih, sicer jih je velik z tako izobrazbo, vendar se jih povsod rabi in sposobno so vedno iskani
smirk-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Točno
zmaga.gif

Sej veš kako je pr teh poklicih, sicer jih je velik z tako izobrazbo, vendar se jih povsod rabi in sposobno so vedno iskani
smirk-1.gif

No v današnjih časih:

1.) primer Sposobni = 10 ur na dan na šihtu + kaka sobota + dopust polet pod vprašajem (bil v taki firmi
cry12bpy.gif
)
2.) primer Sposobni = njegov očka je pa moj prijatelj pa je tudi sin verjetno sposoben, pa še tenis igrava skup (bil tudi v taki firmi)
3.) primer...
.
.
.

Se nanaša na vse stroke.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Ej ful je kul ko prideš faksa si koj direktor pa vsaj ene 5k plače. Jebeš medicino ko moreš skoz delat.

Mihail

Pripravnik
1. sep 2007
167
0
16
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Ej ful je kul ko prideš faksa si koj direktor pa vsaj ene 5k plače. Jebeš medicino ko moreš skoz delat.

Aja samo 5k
frown-1.gif
Pol bom šou pa rajš kej drugega še pogledat...

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Kolega, če te ekonomija zanima jo hodi študirat in se ne oziraj na tisto kar ti drugi pravijo, ker boš ti sam nosil posledice tvoje odločitve in je brezveze, da bi celo življenje trpel in delal tisto kar te ne zanima. Glede zaposlitve pa moraš bit ob pravem času na pravem mestu, kakšna veza tudi ne škodi. Seveda pa ne takoj na začetku računat, da boš "prijel boga za jajca", ko boš diplomiral (to uspe načeloma samo tistim, ki majo jake veze al pa, ki so res fuulll sposobni in so bli ob pravem času na pravem mestu - poznam primere).

Jaz sem pred koncem študija ekonomije (že kar nekaj časa)
smile-1.gif
Komaj čakam, da končam s tem sranjem, si malo zrihtam življenje in pol v (upam) doglednem roku se vpišem na gradbeni fax. Mi je žal, da se nisem že prej vpisal (se nisem upal riskirat - sm bil pač pussy). Delo v pisarni enostavno ni zame, jaz mam rad raznolikost, kombinacija teren-pisarna, nisem pa npr. ustvarjen za kakega trgovskega potnika al kaj takega, ker nisem preveč jezikav.

No želim ti veliko sreče in pravilno odločitev
wink-1.gif

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ni panike, edino cajta dost gre 8pač veliko vaj itd..) S to mislijo se tut sam mal poigravam (še ne tehnični faks, po ekonomiji), bomo vidl..

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Ja tako nekako imam v planu. Ampak resno dvomim, da to študijsko leto, verjetno enkrat kasneje (upam, da čimprej)
smile-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Ni panike, edino cajta dost gre 8pač veliko vaj itd..) S to mislijo se tut sam mal poigravam (še ne tehnični faks, po ekonomiji), bomo vidl..

Ponavadi gre ravno obratno.
grin1.gif

Jaz sem delal +2 bolonjca edino za mramorja mi je šel en mesec pa še ena cvetka od 15 izpitov je bila. Drugo čez vikend pogledaš
tongue-1.gif

Tehnika je pa malo bolj zajebana od raznih mehanik, dokumentacih, fizike do kakšnih strojnih elementov itd itd.

Če se ti gre za lajfstajl za 4 leta je ekonomija zakon.
cheer.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
če si za to, potem nimaš kaj razmišljat in se vpiši. Veš v katerih diplomantih ekonomije je problem z zaposlitvijo? pri tistih, ki niso vedli kam točno bi se dali, pa je potem pač padla ekonomija. taki so ponavadi čisto brez interesa in pregurajo tisti fax.
Jaz sem tudi bil že od nekdaj za to smer. Službo 7. stopnje sem iskal še z 5. ko sem bil v 3. letniku. Bil sem vabljen na več razgovorov brez problema, čeprav je vse skupaj bilo bolj tipanje terena.
če si sposoben, zagnan, ambiciozen, boš službo hitro dobil

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik excalibur pravi:
Kolega, če te ekonomija zanima jo hodi študirat in se ne oziraj na tisto kar ti drugi pravijo, ker boš ti sam nosil posledice tvoje odločitve in je brezveze, da bi celo življenje trpel in delal tisto kar te ne zanima. Glede zaposlitve pa moraš bit ob pravem času na pravem mestu, kakšna veza tudi ne škodi. Seveda pa ne takoj na začetku računat, da boš "prijel boga za jajca", ko boš diplomiral (to uspe načeloma samo tistim, ki majo jake veze al pa, ki so res fuulll sposobni in so bli ob pravem času na pravem mestu - poznam primere).

Jaz sem pred koncem študija ekonomije (že kar nekaj časa)
smile-1.gif
Komaj čakam, da končam s tem sranjem, si malo zrihtam življenje in pol v (upam) doglednem roku se vpišem na gradbeni fax. Mi je žal, da se nisem že prej vpisal (se nisem upal riskirat - sm bil pač pussy). Delo v pisarni enostavno ni zame, jaz mam rad raznolikost, kombinacija teren-pisarna, nisem pa npr. ustvarjen za kakega trgovskega potnika al kaj takega, ker nisem preveč jezikav.

No želim ti veliko sreče in pravilno odločitev
wink-1.gif

Haha, čist poznano, tud jst sem pri koncu FRIja (uni) in me je kar prijel, da bi šel kaj druzga še študirat (sicer glih mal nasprotno od vas, ki hočte na tehničnega, jst pa bežim iz njega). Pisarniško delo in računalniki is no way to go through life. Sam qrc ko smo že kr stari, še en faks pa bom brez las.
Res pa je kar pravjo zgoraj, da so tehnični faksi pri nas težki (pretežki, za to kar ponujajo). Zato se tud študira na njih v povprečju par let več kot je trajanje rednega študija. V tem času znaš končat že kako pravo/medicino.

Nazadnje urejeno:

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
No jst se morm pohvalt, da sm po diplomi v decembru 2008, v enem in pol meseca dobila job...v marcu začnem
smile-1.gif
Poslala sem ene 15 prijav + na vse banke ponudbe, če rabijo kakšno ekonomistko, bila sem na ene 5 razgovorih/testiranjih....in voila evo me v finančni službi v javnem sektorju (študirala sem finančno smer, finance so mi všeč)....tko, da očitno se da dandanes dobit službico,
je pa res, da moraš pokazat interes, voljo, motiviranost, navdušenje. Verjetno bodoči delodajalec od mladega diplomanta pričakuje takšen profil.

Jst mislim, da če te ekonomija zares zanima, boš še kaj delal med študijem, da ni sile. Mogoče ne boš z danes na jutri dobil službe po diplomi, sigurno pa če boš pred delodajalcem pokazal interes, zanimanje, motivacijo, ne bo sile. Pa še to, ekonomija je študij, ki ti kljub nekaterim safer predmetom omogoča precej dodatnega časa, da lahko zraven še kaj delaš . Jst sem cel redni študij delala v odvetniški pisarni po nekje 3x na teden...dva dni sem si nabila cel dan za faks, ostale tri dni sem pa delala...ali pa sem šla zjutraj na kakšne obvezne vaje, potem na šiht do večera...Seveda je to možno ob fleksibilnemu šefu, ki ti da frej, ko rabiš kak teden, dva za učenje v izpitnem obdobju in šteje študij za tvojo prioriteto, vseeno pa se ti kadar delaš zelo potrudiš. Takšne izkušnje znajo bit odločilne potem, ko si enkrat na trgu dela med maso mladih ekonomistov.

Še ena izkušnja:
Zadnjič je Zavod za brezposelne organiziral delavnico za nas diplomante. In nas je bla tko skupinica osmih komadov, večina družboslovcev. In ko so razlagal, da že po pol leta iščejo job, so napisali žnj število prošenj, da so bli na vsaj 20 razgovorih...me je čist zapsihiralo. Sem kar malo izgubila voljo, začelo me je skrbeti, kaj če se meni to zgodi. Vez in poznanstev nimam, recesija je, služb ni veliko....Samo potem skozi delavnico se je vsaj pri polovici skupine izkazali, da ne znajo pisat prijav/ponudb, CV-jev, da se jim ne da 1 uro več posvetit pisanju prijav/ponudb (citiram eno "rajš spim "), itn....govorim o skupini diplomantov (VI. in VII. stopnja), pri katerih naj bi bila stopnja pismenosti višja, naj bi imeli nek cilj v življenju, ipd. Ena je šla v totalno drugo smer, kot jo veseli, stara je 30 in še vedno nima rednega joba, išče več kot pol leta...in ji predlaga svetovalka, naj se kam drugam preusmeri, še kaj nauči...je rekla, da se ji ne da več...ne vem no, s takim attitudom ni čudno, da je brez joba.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Takoj je, če se mal angažiraš (pa maš ekonomski faks) se da bp dobit job. Me noben kontra ne prepriča
smirk-1.gif
Drugo je pa "dobro" službo dobit.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Moraš bit res nesposoben oz. len, da ti ga ne uspe končat. Brez truda se ne da narediti nič. Nekateri mislijo, da je dovolj 1 teden učenja na semester, brez predavanj in vaj..., pa da bo imel potem diplomo v žepu.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Jst bom tko rekla, kar se študija ekonomije tiče...na splošno predmetnik ni težek, prvi dve leti sta sicer mal safer, ker je matematika, makroekonomija, mikroekonomija (temelji I, temelji II), ker je precej splošno in je treba vse tiste grafe znat, je čist too much teorije, nobene prakse, itn. Drugi dve leti je boljš, je več prakse (seminarji, praktične vaje) in tudi bolj zanimivo. Večina predmetov ni fuuuul fuuul težkih, se vse nekak da speljat...v celem študiju je ene par zahtevnejših cvetk. Kar je problem ekonomskega faksa so stari profesorji, ki že 30 let dajejo ene in iste zapiflane izpite in imajo glup sistem ocenjevanja (sploh tisto vsak del - vaje, teorija moraš imet pozitiven, da imaš pozitivno), odbijajo pike, če ne pišeš isto kot je v njegovi knjigi (Pučko stlye), obkroževanja v smislu statistike (kjer so štirje možni odgovori, skoraj identični)...uglavnem nekateri uživajo, da te mečejo na izpitih, čeprov predmet sam po sebi ni težek. Ampak sčasoma, ko spoznaš sistem, hodiš na vaje in si pred izpitom vzameš nekaj časa za učenje, se da prit čist okej čez - tudi delat se da zraven. Glede na kakšno medicino ali piflarijsko pravo je po moje čist spodoben faks...brez malce miganja se pa itak nikamor ne pride
smile-1.gif