Mogoče bo komu prišlo prav...
Rožnati/lila/roza pirhi:
- z vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca
- Lahko pa vzamemo pol kilski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca
- trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
- jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok
Rdeči pirhi:
- teran po mojih izkušnjah ratajo temno vijoličasti in se svetlikajo
- jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa
Skoraj črni pirhi:
- jajca kuhamo v gostem ruskem čaju
- jajca kuhamo v pravem čaju
Oranžni/pomarančni pirhi:
- v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca
Rumeni pirhi:
- v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli,nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca
- za rumena pa žafranika ali kurkuma
- v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov
Zeleni pirhi:
- v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrad(na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo
- Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju
Rjavi pirhi:
- rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule
- vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave)
- jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave
Vijolčni pirhi:
- za vijolična jajca je dobro rdeče zelje
- v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule
- jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza
Sivi pirhi:
- jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode
Rožnati/lila/roza pirhi:
- z vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca
- Lahko pa vzamemo pol kilski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca
- trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
- jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok
Rdeči pirhi:
- teran po mojih izkušnjah ratajo temno vijoličasti in se svetlikajo
- jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa
Skoraj črni pirhi:
- jajca kuhamo v gostem ruskem čaju
- jajca kuhamo v pravem čaju
Oranžni/pomarančni pirhi:
- v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca
Rumeni pirhi:
- v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli,nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca
- za rumena pa žafranika ali kurkuma
- v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov
Zeleni pirhi:
- v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrad(na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo
- Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju
Rjavi pirhi:
- rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule
- vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave)
- jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave
Vijolčni pirhi:
- za vijolična jajca je dobro rdeče zelje
- v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule
- jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza
Sivi pirhi:
- jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode