eko pirhi

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Mogoče bo komu prišlo prav...

Rožnati/lila/roza pirhi:
- z vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca
- Lahko pa vzamemo pol kilski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca
- trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
- jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok

Rdeči pirhi:
- teran po mojih izkušnjah ratajo temno vijoličasti in se svetlikajo
- jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa

Skoraj črni pirhi:
- jajca kuhamo v gostem ruskem čaju
- jajca kuhamo v pravem čaju

Oranžni/pomarančni pirhi:
- v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca

Rumeni pirhi:
- v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli,nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca
- za rumena pa žafranika ali kurkuma
- v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov

Zeleni pirhi:
- v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrad(na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo
- Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju

Rjavi pirhi:
- rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule
- vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave)
- jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave

Vijolčni pirhi:
- za vijolična jajca je dobro rdeče zelje
- v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule
- jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza

Sivi pirhi:
- jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Rdeči pirhi:
- teran po mojih izkušnjah ratajo temno vijoličasti in se svetlikajo
??? Ma ne ga no srati.
Vzameš najcenejši makedonski refošk pa je. Teran pa zraven piješ
smirk-1.gif
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kaj je tu tako zelo eko ? Sestavine iz celega sveta, vse pakirane v plastiko. Vseeno če kupiš par tistih malih vrečk z barvo.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi: Kaj je tu tako zelo eko ? Sestavine iz celega sveta, vse pakirane v plastiko. Vseeno če kupiš par tistih malih vrečk z barvo.
No, eko je denimo to, da potem taka jajca nekateri jedo in jih ni strah, da je kak Kitajc "pomotoma" dodal v barvo nekaj ekstra strupenega, da je malo poživil odtenek in znižal proizvodni strošek na 1 cent na tono barve. Eko se zame začne tem, kar gre v moje telo. In to je povsem dovolj, če se zavedaš, da vsakega sranja, ki ga k hiši privlečeš malo tudi poješ.
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
A v vseh drugih sestavinah ki so omenjene kot nadomestki, pa te nevarnosti ni ?
 

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Jaz sem lani probala z refoškom in to tadomačim, pa so bla sam žalostno siva.. Why?
 

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Hehe, nismo nič žveplali, smo dobli z Brd se mi zdi..

Jajca pa hm.. Mogoče bi mogla bela kje zbrskat...
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik medvedka pravi:
Jaz sem lani probala z refoškom in to tadomačim, pa so bla sam žalostno siva.. Why?
Ker jih moraš pustiti v njemu nekaj ur, še bolje čez noč, da usedline kristalizirajo na jajcu. Pirh je še vedno sivo-vijočen, amka s kristalnimi zrnci.
 

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
se pravi bi to veljal s tapocenim refoškem? Ker dobrga terana mi je prekleto škoda za pirhe. Sam so pa lepi, ker sem jih lani vidl v živo.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Aja z refoškom pa ne vem, kako gre. Pri nam doma so narejeni s teranom. Vsekakor pa ne gre z vsako črno kislico.

Sicer pa glede "škoda terana": pač reskiraš eno flašo, saj ne rabiš noter soda zlivat. Saj teran spet ne stane celo premoženje.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Jaz sem enkrat probala z rdečim zeljem in so bili taki sivo lisasti, isto iz rdeče pese. Voda strupeno rdeča, jajca žalostno siva.

Tako, da tele eko variante mogoče funkcionirajo z belimi jajci, z navadnimi rjavimi pa prav gotovo ne. Edino čebulni so pa vedno lepi.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
mimmy si vzame kar nekaj časa, da napiše ta post, pa jo potem nekateri skurcate sem ter tja.

mimmy hvala za nasvete. Bomo kaj probali od tega.
 

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kaj je tu tako zelo eko ? Sestavine iz celega sveta, vse pakirane v plastiko. Vseeno če kupiš par tistih malih vrečk z barvo.

No, ne vem, kako je lahko hrastovo lubje iz bližnjega gozda zavito v plastiko, pa regrat iz travnika, ognjič iz vrta, od lani vložena domača rdeča pesa... Prav tako ne vem, kaj je narobe z domačim gamajem (vrsta vina, še bolj gost in temen od terana), olupki lani pobranega zlatega delišesa iz kleti, lanskoletne zamrznjene domače špinače...

So pa take jajce vsaj privlačne za pojest, ne pa tiste, obarvane s praški neznanega izvora z neznanimi vsebinami.

Res pa je, da mestni ludi pač tega ne morejo vedet...
wink-1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Res pa je, da mestni ludi pač tega ne morejo vedet...
wink-1.gif
Ja, kot da na kmetih vsi uporabljajo samo naravne sestavine.
hysterical-1.gif


Saj se marsikdo ukvarja z eko pirhi, samo kaj, ko pa tisti neki čudni praški (narejeni v neznani silno oddaljeni čezoceanski Litiji) žal naredijo pirhe precej bolj izgledajoče, vsaj v okviru standardnih barv (rdeče, vijolične, zelene in plave), in to že desetletja.
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:Res pa je, da mestni ludi pač tega ne morejo vedet...
wink-1.gif

Jaz sem doma na deželi, vseeno se mi pa ne da biti McGuyver za kurčevih 20 jajc pobarvat.
 

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Zato, da jih namočiš v domač gamaj, al pa kvinton, še ne rabiš bit McGywer
a015.gif