E kategorija na Hrvaškem

SamoTriCrkeNOT

Zelenc'
4. okt 2009
6
0
1
Lep pozdrav!

Zanima me kako je po zakonu, če Slovenski državljan po hrvaškem vozi kamp prikolico ki je težja od 750kg, ali pri njih velja da more imeti voznik tega priklopnika E kategorijo pod pogojem da skupna masa ne presega 3500kg.

In še dogodek iz hrvaške meje na Vinici. Ko sem vstopal na hrvaško je sopotnica prejela klic na telefonu, in se podzavestno oglasila takrat sva glih dala najine osebne v roke policistu in ta nama reče naj zapeljeva na stran, po čakanju 15 min, stopi ta policist do naju in nama reče da naj nam bo da naju bo izpustil drugače pa bi naju lahko zadržal brez dokumentov v avtu na meji. Ali ti to res lahko stori? Kje je znak da je prepovedano telefoniranje? vem da se sliši butasto ampak vse eno upam da bo komu to v pomoč in nebo imel težav.

Najlepša hvala!

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Lepo se kaže ja ta politična nestrpnost. Drugače pa tak v tuji državi veljajo predpisi iz tvoje matične države, se pravi naprimer v slo velja za ATV B kategorija, na hrvaškem se normalno vozim z ATV-jem in B kategorijo edini pogoj je to da je vozilo tudi registrirano v tvoji državi. Če bi vzel doli rent a car bi pa za ATV-ja rabil A kategorijo.
Kar se pa vleke prikolice tiče velja za B izpit, maksimalna deklarirana teža priklopnika mora biti manjša od mase vozila (dejanske mase, se pravi avto+prtljaga+potniki) ter skupna teža potem vozila in priklopnika ne sme presegati 3500 kg.
B+E se rabi kadar je skupna teža pod 3500kg, vendar je priklopno vozilo težje od vlečenega vozila.

lp bluup

Upam da sem vse prav povedal, nisem pa ziher če je še kaj s dolžino vozila in priklopnika povezano, mislim da so tu tudi nekakšne omejitve.

SamoTriCrkeNOT

Zelenc'
4. okt 2009
6
0
1
Najlepša hvala, drugače pa ostali kar z svojim znanjem na post
smile-1.gif