Dvig štandgasa

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Zanima me, če (in kako) bi blo možno dvignit štandgas pri avensisu 02 1.6 vvti? Namreč ko se avto segreje postane prosti tek nemiren, niha med 600 in 700 obrati, vibracije se prenašajo v notranjost, včasih (ko manevriram pri parkiranju) pa med hitrim šaltanjem prva-rikverc kar ugasne. Na servisu sem to omenil, pa pravijo, da je to normalno (?) saj je povezano z delovanjem katalizatorja, da so se že mučili, ampak jim štandgasa na predpisanih 650 ni uspelo umiriti.

Zato bi ga jaz (po kmečki logiki) malo dvignil, recimo na 750-800, saj avto, ko je hladen in štandgas drži na 1200, veliko lepše teče, manj cuka pri prestavljanju itd. A si preveč enostavno predstavljam zadevo?

B81

22. jul 2007
37.669
10.952
113
A MAF senzor, lambda sonda, senzor gredi in EGR ventil so OK?

oorosh

Pripravnik
17. jan 2010
123
1
18
Ljubljana
Glede na podatke iz autodate je normalen štantgas pri tvojem avtu med 700-750 obr/min. Nekaj je narobe z loputo, motorčkom za prosti tek ali kakšnim senzorjem. Na mojem avtu je tester vrgel ven napako na MAP senzorju in na motorčku za prosti tek. Smo oboje spucali, pobrisali napake, spucali še loputo za vsak slučaj in od takrat naprej avto dosti lepše laufa v prostem teku.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Evo, sem ravno mislu odpret temo z istim naslovom.
grin1.gif
Tko da upam da ne zameriš, če se malo vrinem.

A se na TDI motorju da dvignit štandgas z VAG-COMom? Po besedah Matjaža (RSR) imam eno šobo malenkost "podhranjeno" in mi v prostem teku motor potresuje. Sva pa takrat malo premalo dvignila štandgas. On je imel prav namensko aparaturo, samo mi je do Ribnice malo daleč, tko da iščem alternative.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
MAF in motorček prostega teka so spucali, tester ni pokazal nobenih napak. Saj ni huda napaka, ampak pri večini avtov po let. 2000 na mestu skoraj ne veš, da so prižgani (npr bratova honda), mene je pa že nekaj sopotnikov vprašalo, če je dizel
smile-1.gif