Dve sarži en fermentor

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Nabavil sem večji fermentor v katerega lahko spravim dve sarži po 200 litrov. Ker tega se nisem pocel me zanima kakšen je pravilen pristop za to? Najbolj enostavna opcija bi mi bila skuhat dve sarži eno za drugo in kvas dodat na koncu. Kvas bi pa dodal na koncu zato, ker se bi tako izognil nihanju temperature v fermentorju med hlajenjem druge sarze in posledicno stresu kvasa. Sladica prve sarže bi čakala v fermentorju priblizno 6-8 ur do pitchanja kvasa. Tukaj me skrbi samo večja verjetnost, da se razvije okužba.

Če bi pa dodal kvas takoj po prvi sarzi in potem nekako pazil na nihanje temperature, me pa zanima kako se v tem primeru ravna s kvasom glede količine in pa kako je z aeracijo?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Zakaj bi pa temperatura nihala? 100l se ne shladi kar tako.
Kako jo pa misliš uravnavat potem, ko bosta že obe šarži skupaj?
Jaz ponavadi kar sproti ruknem kvas noter, v tistih parih urah tako ne pride iz lag faze.
Kvas ima tudi protibakterijske lastnosti in ti ščiti pivino pred potencialno okužbo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pivopivec1

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Nihala bi med hlajenjem, ker jo hladim preko izmenjevalca toplote direktno v fermentor. Se pravi da moram zadet priblizno enako temperaturo kot je v fermentorju od zacetka do konca hlajenja. V fermentorju imam pa potem moznost shladit na zeljeno temperaturo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Prva runda v fermentor, jo ohladiš na cca 20 st.c, aeriraš, pichas kvas.
Nato začneš dodajati 2. rundo brez aeracije. Četudi bo iz začetka temperatura pri izmenjevalcu, višja (npr 30-35. st) to nebo škodovalo kvasovkam, ker bodo v 100L 20 st.c. Potem pa že uravnavaš pretok, da ni nova pivina preveč vroča.

Lahko pa tudi vmes počakaš en dan in drugi dan dodaš novih 100L v fermentirajoče pivo

Ali pa vse pretočiš in na koncu pitčhaš, če imaš lepo poskrbljeno za higieno, ne bo težav

Meni je prva opcija najboljša, tudi v pivovarni tako delamo
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pivopivec1

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ok potem ni skode tudi ce ohlajana pivina pade na 13 stopinj? Ker je voda iz vodovoda precej mrzla, temperaturo hlajene pivine pa lahko uravnavam samo s pretokom vode ali pa s hitrostjo pretoka pivine.

Pa še nekaj bi vprašal ko smo lih pri hlajenju. Hladilnik mi hladi oz. greje pivino v fermentorju najvec do 15 stopinj. Na termostatu fermentorja bi nastavil temperaturo na 19 stopinj, medtem ko bi bil glikol v hladilniku ohlajen oz segret na 15 stopinj, ker vec ga ne morem. Ali ta razlika vpliva na kvas?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Najboljše je da prvo saržo že začneš fermentirat, s tem pohitriš čas fermentacije in zmanjšaš možnost okužbe. Pa še "začetna pivina" bo prej startala in kvas se bo boljše prilagodil v manjši količini čez katero dodaš dodatno rundo kot pa v večji količini.

Če ne moreš zadeti hlajenja s pretočnim hladilnikom (kar se strinjam da je problem) potem cirkuliraj pivo nazaj v lonec in ne fermentor. Ko dosežeš željeno temperaturo preklopiš na fermentor. To sam redno počnem s pivom ker je lažje zadet temperaturo in pa predvsem mi omogoča določene druge prednosti, recimo pozno hmeljenje in pa boljši whirpooling (sedmientacijo svinjarije v stožec).

Glede hlajenja oz. ogrevanja ne vem kaj točno misliš. Če imaš ločen grelec in ločeno hlajenje (glikol) potem rabiš termostat/regulator ki ima dvojni namenski izhod, en za hlajenje in en za gretje. Če misliš gret z glikolom boš moral pa segret glikol nad željeno temperaturo piva samo ti že sedaj povem da tak način ne bo ok za velike batche ker boš najprej grel pivo (glikol na 30C) potem ko se bo fermentacija začela boš pa v pol ure moral hladit (glikol na recimo 10C) in bo najbrž tako ostalo do konca fermentacije. Če nimaš prave histereze glede na zamik se zna zgodit da ti bo vmeš še preklapljalo gretje/hlajenje.

Če imaš 500l fermentor potem poskrbi da ima pivo na začetku ko ga daš noter ustrezno temperaturo, nato boš moral skrbet samo še za hlajenje. 400l piva se ne bo ohladilo hitro oz. bo prej začelo fermentirat, takrat boš dobil pa presežek toplote in boš moral hladit. Ko se fermentacij konča bi potencialno lahko še dogreval, ampak spet odvisno koliko imaš izolacije in koliko je T prostora kjer je fermentor.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Bom na tak nacin naredil kot pravis, samo vprasanje se glede kolicine kvasa. Ga pitcham za 200 litrov ali za 400? Se razmnozi kaj v tako kratkem casu?

Glede hlajenja sem pa mislil tako. V fermentorju imam hladilni plasc in skozenj tece glikol hlajen z namenskim hladilnikom. Hladilnik ima obmocje od -10 do 15 stopinj. Pale ale bi zelel drzat na 19 stopinj v fermentorju. Vprasanje je, ce je ok da je temp glikola ki tece skozi plasc v fermentorju 15 stopinj (vec ne gre), medtem ko je termostat fermentotja nastavljen na 19 stopinj. Torej s 15 stopinjami v plascu reguliram temp v fermentorju nastavljeno na 19 stopinj. V prostoru je pa recimo 22 stopinj. Podobno vprasanje je recimo, ce fermentiram tri razlicna piva vsako na svoji temperaturi( vsak ferm ima svoj mag. ventil in termostat. ) medtem ko je glikol hladilnik nastavljen na konstantno temp 10 stopinj recimo. Hladi pa vse fermentorje hkrati.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Kvasa rabiš v teoriji za nekje med 200 in 400l, odvisno predvsem od tega ali podaljšaš lag čas ali začne kvas v primarnem fermentroju že vret. Vsekakor prva runda deluje kot nek štarter tako da so zahteve kvasa manjše.

Glede hlajenja, 5C je normalna temperaturna razlika da sploh prenašaš efektivno energijsko razliko med sistemoma. Tako da če hladiš z 15C ni problema oz. z višjo temperaturo itak ne bo učinkovitega hlajenja; bi rekel da če nimaš dovolj velike stične površine zna bit to celo premalo in boš moral glikol ohlajat na več. Načeloma med fermentacijo ni problem razlika v temperaturi ker se kvas (cela masa pivine) giblje tako da je ohlajanje poteka po celotnem fermentorju. Ko se fermentacija ustavi je pa prenos toplote upočasnjen ker ni gibanja in takrat je pametno it bolj počasi (predvsem zato ker imaš "zamik" v hlajenju). Čeprav ko kvas konča delo je vseeno če je ob plašču izpostavljen temperaturi ki je tudi 15C nižja od željene saj to ne bo vplivalo na procese v celotnem batchu; gledat je treba samo da glikol ne pade pod zmrzišče piva ker lahko pivo potem kontaktno zmrzne (led pa deluje bolj izolativno in upočasni prenos toplote).
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pivopivec1