Citat:
Uporabnik DanDbrewer pravi:
Ok super, mogoče sem res mal zakomplicirau zato pa fajn, da mal tuki pofirbcam, ker vsak dan nekje preberem različne postopke in trike
Mal se zdaj igram z sestavo hmelja mel sem nekej takega v planu –
- 60min. 30g. Saaz
– 40min.20g. Saaz
– 20min. 25g. Saaz
– 5min. 10g.
Osebno nimam rad preveč grenkih pirov zato sm mal vzel na začetku in dodal na koncu varjenja. Malo pa tudi razmišljam o dodatku styrian golding za aromo na koncu namesto saaz-a, vendar ne vem kako gre to kaj skupaj z saazomn kaj menite ? Mal sem računau na IBU calculatorju vendar pridejo ven neke zelo visoke vrednosti IBU :\
Hvala druščina za pomoč
Priporočam ti uporaba aplikacije za sestavljanje receptov, sam uporabljam Brewersfriend
https://www.brewersfriend.com/
Tako kot si tudi sam ugotovil, večstopenjsko drozganje v tej fazi (če sploh...tudi sam še nisem na tem nivoju) ni pomembno. Naredi single mash na enih 65, 66 C in to je to. Tudi naslednjič še ne rabiš delat večstopenjskega, je še veliko drugega pred tem bolj pomembnega, če mene vprašaš
Itak, tudi z eno vrečko boš pršel skozi in s kakšno temperaturo višjo fermentacijo. Jaz sem najboljši (fake) lager naredu s kvasom MJ California lager, lahko ga narediš pa tudi s kvasom US-05 in s fermentacijo na spodnji meji za ale, okol 16C recimo. To navajam samo kot primer, seveda boš ti uporabil prave lager kvasovke, ki jih že imaš. Samo povedat hočem, da se ne sekiraj preveč, je pa seveda prav, da vprašaš, sploh ker so vprašanja na mestu
Sam podate o IBU ti nekaj pove, ne pa vsega. Moraš računat, da češki lager nima posebne sladne podpore, zato se bo npr. 30 IBU zdelo precej bolj grenko, kot pa 30 IBU v nekem ESB-ju, ki ima kot protiutež kar dobro sladno oporo. Če ti grenkoba ni ljuba, in vseeno želiš ostati v okvirih stila, priporočam, da ciljaš na spodnjo mejo, kar je za češki lager 20 IBU (če gledaš BJCP za stil Czech Pale Lager). Vseeno bolje, da ciljaš tam na 30
Kar se hop schedul-a tiče...odvisno kaj želiš doseči. Najprej priporočam, da IBU gradiš od spodaj navzgor, kar pomeni, da najprej dodaj hmelj za aromo (dry hop, 0-5 min), nato za okus (10-30min) in šele na koncu za grenkobo le toliko, da ujameš želeni IBU. Kakšen profil si želiš, boš sam ugotovil
Jaz bi vsekakor vzel hmelj iz 40 min stran in ga dal nekam drugam (ali pa pač izpustil).
Menim, da bi styrian lahko povozil Saaz, zato ga uporabi kot hmelj za grenkobo, kot je predlagal že predhodnik. Saaz-a za grenkobo je namreč škoda, pa še izjemno nizko AA ima. Na 60 min daj nek hmelj, ki ima visok AA, saj ga boš porabil bistveno manj, Saaz pa ohrani za naslednjo rundo.
Čin!