Domači grozdni sok.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Letos sem se odločil da bom poskusil z izdelavo grozdnega soka ki bi bil brez dodanega sladkorja.Z tem nimam izkušenj in bi prosil za nasvet vas ki ste ga že izdelali .
Grozdje je rdeče , največ jurke, pridelava je ekološka naredil bi ga pa približno 50 litrov, shranil bi ga v inox sod brez tlaka.
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Jaz sok shranim v flašah, delam pa po tem postopku: grozdje zmeljem in nato stisnem (skozi stiskalnico), nato pa vse skupaj segrevam do cca 70 - 80 stopinj (preverjam s termometrom), kjer se kuha kakih 10 minut, nato pa še vročega pretočim v segrete steklenice (segrejem v pečici) in zaprem z gumijastim zamaškom. Zavre ne, edino usedlina se naredi na dnu. Sladkati ni treba, ker je grozdje že samo po sebi sladko.

Glede shranjevanja v cisterni brez tlaka pa tole - očitno ne uspe vsem.
 

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Če hočeš pravi, naravni grozdni sok, se izogibaj kemije in segrevanja. Po segrevanju ti ostane samo sladkana voda. Idealno je ohlajevanje ali pasterizacija. Mal poišči po netu nasvete za ta sistem. Pred leti sem celo letino (500 trt) spremenil v sok, ki je z ohlajevanjem zdržal do marca. Verjetno bi še dalj, če nebi nekdo pozabil zamenjat plastenke z ledom.
cool-1.gif
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Mimmy@ tole z mletjem grozdja je tako malo čudno kajti pečke dajo bridek okus tudi v samem vinu ni dobro če se zdrobijo, vsaj tako mislim, predelal bi samo vinski sok izpod preše še bolje tistega pred prešanjem ko se grozdje "kvasi", tega bi rad naredil obstojnega, temperatura mi je sedaj že znana , kako polniti? vročega v steklenice ali hladnega in pasterilizirati.?Drago@, ti si imel sigurno neprevreti mošt v zmrzovalniku, za tak način sem že slišal saj ostane sok povsem svež in naravno sladek problem pa je v količini saj bi potem rabil samo zmrzovalnik za ta sok.
 

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Enkrat smo poskusili z jabolčnim sokom - je zavrel v roku enega tedna. V nenamenskem sodu se bo sok težko obdržal, pasteriziran ali ne. V steklenici je druga zgodba ker je vakum oz. približek - na enak način se vlagajo kompoti. Jaz ti eksperiment brez namenske posode/soda/cisterne odsvetujem, 90% je obsojen na vretje, žal.
 

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Pri mletju grozdja se pečke ne zdrobijo, temveč samo jagode. Za sok sem vedno samo podtočil, nič prešanja. Dvakrat sem pretočil, da je bil sok popolnoma bister. Za uživanje je bil primeren samo razredčen z vodo v razmerju 1:1, saj je bil presladek. Z nižanjem temperature preprečiš vretje. Problem je v tem, da za ohlajevanje porabiš precej energije. Sok na ta način ostane popolnoma naraven in ne uničiš nobenih vitaminov. S segrevanjem pa uničiš predvsem vitamin C. Nekaj boljša je pasterizacija. Hitro segrevanje na 78 stopinj in nato hitro ohlajevanje. Absolutno pa odpade segrevanje na preko 80 st., saj na ta način uničiš vse, kar je dobrega v soku.

Če nameravaš to početi več let, se ti splača kupiti sod s hlajenjem, ali pa kaj tukaj. Preberi vse tri strani.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Jabolčni sok mi naredimo tako, da uporabimo navadno inox cisterno za vino (70 litrov) s plavajočim pokrovom. Sok takoj po prešanju pustim kako uro, da se malo usede. V tem času v cisterni zavrem kakih 10 litrov vode in je večino iztočim skozi pipo, da se uredi favna in flora v tem delu. Sok iz posode odtočim z vrha, pustim goščo na dnu in med vlivanjem v cisterno precedim še skozi tkanino. Pod cisterno dam plinski gorilec in zagrejem na min 78 stopinj. To je temperatura, ki je primerna za jabolčni sok. Ni nujno, da je za grozdni sok enaka. Ko ugasnem gorilec, namestim plavajoči pokrov, nalijem parafinsko olje, ki preprečuje dostop zraku mimo pokrova. Cisterno še pokrijem s kakimi brisačami, da se cca 10 ur počasi ohlaja.
Lanski sok še drži, samo smo se ga naveličali.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Drago@ Za to segrevanje sem malo pogledal po forumih in piše večinoma da se segreje minimalno na 75 stopinj in tu nekje naj ne presega 85 stopinj, verjamem da to iz izkušenj drugih drži, je pa postopek pri sokovih verjetno podoben kot navajate vsak pa ima svoj način kakoga pripravi.
 

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Če bi hotel ugotoviti, kateri postopek je najboljši, bi moral narediti podrobno analizo vzorcev. Kar pa spet stane. Po moji logiki bi bil postopek s hlajenjem najboljši, saj ohrani največ koristnih sestavin v soku.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Ja res je, postavlja sevprašanje kateri postopek je dober oz. toliko vredu da ohrani sestavo soka čimbolj naravno, kot sem že v uvodu zapisal "bi poskusil" vendar nebi rad soka uničil oz kemijsko obdelal.