Domači back up

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Po mojem mnenju za osnovni backup čisto zadošča en mrežni disk.
Je pa potrebno vse kočljive zadeve imeti na osebnem računalniku/prenosniku in na tem zunanjem disku.
Jaz imam to urejeno z programom second copy ki na vsake toliko časa poskrbi, da se vsi dokumenti, slike uskladijo s temi na računalniku.

Tako v primeru da crkne pc ostane backup, če pa crkne backup pa ostane pc.

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
Pozdravljeni
To je čisto ok in pametno, če danes nujno imeti v kolikor ti je kaj do podatkov.. Samo ne kopirat slik gor ročno. Namesti si nek program za backupiranje ala "veeam endpoint backup" ki bo backupiral sam, kakor si boš nastavil.. Če odleti backup, imaš podatke na kompu, če fašeš crypto, imaš backup. Jaz imam tako backupirano dva domača kompa in na podoben disk mečem filme, kar mi je pa tak vseen če gre.

lp
M

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik dune pravi:
Za 150 eur imaš za tri leta backblaze online neomejeni bacup.

Sam a bi dal ti tvoje domače fotke nekam v oblak? poleg tega je lahko jutri sončno in oblaka ni več
smile-1.gif

Jst se precej bolje počutim z arhivom na NAS, ki pa ga vseeno še arhiviram (ja nas) na en prenosni disk, ki je v omari na drugi lokaciji.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Problem pri teh online shrambah je počasnost internetne povezave, če nimaš ravno 100/100. Predvsem upload je problem, potem lahko čakaš cele tedne da vse prekopira.
To z še dodatnim diskom sem si tudi jaz omislil in sicer tako da sem skopiral še na zunanji disk in si v službi skopiral na službeni prenosnik.
Gre za primer požara ali kaj takega- georedundanca
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
vse dokler ne pride cryptovirus...
To se da rešit s kako skripto, ki pred kopiranjem v backup preveri, koliko fajlov se je spremenilo. Če jih je preveč, opozori uporabnika, da bi bilo lahko nekaj zelo narobe ... Pač potem ročno preveriš, a je crypto ali ne ...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Crypto pa vmes obdeluje tudi bacup prostor, ker ima comp cel čas dostop do njega. To ti je hotel povedati in ne da boš lokalno kriptirane file kopiral čez backup.
Po mojem rabimo sistem, kjer imamo več generacij backupa in prejšnje generacije niso na voljo uporabniku za spreminjanje. Najbolje, da so kar offline in jih damo online v primeru potrebe po restore podatkov.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Če imaš tako narejeno, da ima cel čas dostop, je to seveda res. Ampak zakaj bi imel ves čas dostop? Rabiš ga le, ko bi backupiral. Pred tem pa preveriš ...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Torej pod črto za 150€ je dober nakup?
smile-1.gif

Sam imam takega... in ce bi se enkrat kupoval, bi raje dal vec denarja in kupil "pravi" NAS ... Tale MyCloud je obupno pocasen in ima podhranjen hardver. Sicer se da nekako malce optimizirati zadevo tako, da se izklopi dolocene funkcije... vendar je se vedno pocasno vse skupaj ... >> http://blog.cloud-client.info/?p=1365

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
vse dokler ne pride cryptovirus...
To se da rešit s kako skripto, ki pred kopiranjem v backup preveri, koliko fajlov se je spremenilo. Če jih je preveč, opozori uporabnika, da bi bilo lahko nekaj zelo narobe ... Pač potem ročno preveriš, a je crypto ali ne ...

To se reši z delanjem inkrementalnih backupov. Pri vsaki spremembi se naredi kopija, stara različica datoteke pa se ohrani. Pa še zgodovino ohraniš, v primeru da sam po pomoti kaj izbrišeš ali povoziš...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
s DSM 6.0 naj bi to delovalo z vsemi Synology modeli.
Prej samo z modeli, z ustrezno HW podporo za "Time backup"

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
Jaz sem predlagal Veeam end point. Ga uporabljam sam in nameščam vsem ki želijo imeti backup urejen. Seveda ostane zadnjih XY kopij, po želji... Ponavadi naredimo 5 - 10 kopij vsak dan 1x. Ko se backup izvaja vsaj jaz niti ne opazim na hitrosti delovanja računalnika. Pač ko je določena ura se izvede, to je to. Če pa v 10 dneh ne opaziš crypto virusa, potem ti ni rešitve
smile-1.gif

lp

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Hvala,... kaj predlagas?

Sem pri stranki zadnjic zmontiral dva Synology ... Pred casom starejsi model DS214... pred dvemi tedni pa DS216 ... Sicer je zadeva precej drazja od tega WDja... se pa tudi obnasa cisto drugace... predvsem je delo z njim tekoce in ni pocasen ...

Nevem pa kako se obnesejo cenejsi Synologyji za domaco rabo... Menda so OK tudi Buffalo NAS ohisja ...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Jaz imam DS214 in 2x3TB diska notri. Uporabljam ga za TimeMachine za japko, pa DScloud, DSPhoto station, sine ima DSvideo station (da si filme streama iz naprave na tablico), pa seveda tudi kot DL station...

Dela super...

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Za silo je OK. Pravi backup je offline (recimo trak) in obvezno hranjen na drugi lokaciji. Lopovu je malo mar za tvoje podatke, diske bo prodal za drobiž skupaj z ostalo opremo.

(Recimo jaz imam doma glavni podatkovni strežnik v RAID6 konfiguraciji, kjer so 4 diski za shrambo in 2 redundančna, obvezno SW kontroler, nas4free OS z uporabo ZFS , če kaj crkne samo zamenjam. Za backup ključnih podatkov ala družinske fotke in razni dokumenti, pa je še LTO trak posebej. )

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Za silo je OK. Pravi backup je offline (recimo trak) in obvezno hranjen na drugi lokaciji. Lopovu je malo mar za tvoje podatke, diske bo prodal za drobiž skupaj z ostalo opremo.

(Recimo jaz imam doma glavni podatkovni strežnik v RAID6 konfiguraciji, kjer so 4 diski za shrambo in 2 redundančna, obvezno SW kontroler, nas4free OS z uporabo ZFS , če kaj crkne samo zamenjam. Za backup ključnih podatkov ala družinske fotke in razni dokumenti, pa je še LTO trak posebej. )

In sem mislil, da jaz z dvema backup diskoma pretiravam...