Domača pizzerija

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
"pekač" je tale: https://www.zarovnije.si/product-page/uuni-sizzler

Meso (pljučna) je kake 3-4h počivalo na sobni temperaturi v malo olja, vmes sem ga enkrat obrnil, da ni bila samo ena stran v olju. Kosi so bili debeli kakih 3,5-4cm.

Ponvico sem fino segrel (IR termometer mislim da je pokazal 315°C), jo vzel ven, dal vanjo meso in v peč za 1min 15s, vzel ven, obrnil in še enkrat 1:15. Potem pa na leseno desko, malo soli, čisto malo popra, malo masla gor, pokril z alu folijo in pustil cca 5 min počivat.
 
  • Všeč mi je
Reactions: dentex in gr69

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Kje bi dobil tiste plastične pravokotne pladnje za vzhajanje in shranjevanje testa po neki normalni ceni?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Dobiš v Trgovini Fiduccia. Komplet s pokrovom pod 20EUR. Mislim, da sem se enkrat zanimal tudi za polovične, pa so rekli, da bi jih morali naročit. Da paše b hladilnik....posode so iz PP. Definitvno top (pač za profije narejeno)
 
  • Všeč mi je
Reactions: Oakey

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
D0EABEB4-FE3E-481B-BEDE-7E47612C29F2.jpeg


zmanjkalo buffale :)
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
moja se me je usmilila in odobrila pico. ker se mi vedno cedijo sline po vasih opisih, bomo probali vase testo.

pica ce bo pekla na kamnu v pecici.

bi pa sedaj prosil za kaksen recept za testo.





btw, zanc sem jedel v Tia's pica v crnucah in mi je bilo njihovo test vsec. ko sem jo pojedelni bilo tistega tezkega obcutka v trebuhu...
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93

Spodaj v opisu imaš tudi kalkulator za sestavine... pa na telefon si lahko tudi naložiš 1001 aplikacijo za računanje testa za pico.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
P*** m**** dons sem spet zamesil, ker sem za soboto zasral in mi ni dalo miru.

Kaj je to fakin nehvaležno ko zaje**. Mislim da je bil kvas, pomoje sem prvič uporabil 1 mesec starega, še v roku jasno samo... ni to to, ko gre sam dober gram na 2kg moke. :/

Sicer ciljam 3-5 dni starega iz hladilnika, danes zamesen bo pa za jutri in na sobni temperaturi.
 

Priponke

  • IMG_20191228_183958.jpg
    IMG_20191228_183958.jpg
    5,7 KB · Ogledi: 272

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Malecky, daj prosim drugič pomanjšaj fotko, ker na svojem ekranu s 50x50 pixli ne dobim cele slike not :evil:

Na temo:
meni testo že fantastično uspeva, zadnjič sem vzel tisto namensko moko iz trgovine v BTCju, ki jo je priporočal nekdo v tej temi in rezultat je bil res fantastičen in mehurčkast, še nikoli nisem uspel tako lepo raztegniti testa, da o dvignjenem robu niti ne začnem pisat.
Je pa res, da sem vzhajal testo 24 ur na sobni temperaturi in 48 ur v hladilniku.
Če sem pred nekaj tedni lahko naredil pico samo iz 300gr hlebčka, sem zdaj uspel narediti enako veliko pico že iz 210 gr hlebčka. TOP!

za 230gr hlebček sem vzel:
- 139 g moke (100%)
- 86 g hladne vode (62%)
- 4 g soli (3%)
- 0,1 g suhega kvasa (se pravi za 4 take hlebčke 1g suhega kvasa, pomoje ni narobe tudi če daš 2g - pravilo je, da dlje kot vzhajaš, manj kvasa rabiš, in obratno. Dlje kot vzhajaš, boljši je okus in bolj rahla je pica.)
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
P*** m**** dons sem spet zamesil, ker sem za soboto zasral in mi ni dalo miru.

Kaj je to fakin nehvaležno ko zaje**. Mislim da je bil kvas, pomoje sem prvič uporabil 1 mesec starega, še v roku jasno samo... ni to to, ko gre sam dober gram na 2kg moke. :/

Sicer ciljam 3-5 dni starega iz hladilnika, danes zamesen bo pa za jutri in na sobni temperaturi.

Drugič, preden daješ v hladilnik (predvidevam, da si dal takoj) pusti, da zadeva začne delat. Si mel pač mal starejši paketek in malo manj živih kvasovk notri, zato so teli kalkulatorji, ki ti pol rečejo pol grama kvasa en navaden bulšit. Šele, ko ti začne zadeva fermentirat, lahko daš v hladilnik.

Če hočeš res tisto pravo stvar, ki ti bo dolgo in zanesljivo fermentirala vzemi droži. V drožeh je namreč kultura nešteto kvasovk in ostalih mikroorganizmov, ki se lotijo tudi česa kompleksnejšega v moki in ne zgolj enostavnih stvari, kot te v paketku industrijskega kvasa. Imam ene ki krožijo pri nas, in nisem ziher, kdo jih je iz Italije privlekel, te so drdožive in delajo k nore. Da bodo doma vzgojene take, bo en čas trajalo. Če hočeš ti jih dam. Sam prej povej, da ti jih namnožim.

PS: Uporabljam moko Katič tip 500.
 

MTB75

Fizikalc
13. maj 2012
365
25
28
Heh, imam droži iz Italije... WTF.
Sam jim imam že več kot eno leto, vzgojene doma. Vedno jih hranim z enako moko in so se pač kulture sčasoma same razvile in ustalile.
Vsi te recepti so tako tako, ker imajo moke različno beljakovin in vlaknin, kar se pozna pri tekočini, ki jo moraš dodajati. Dodajat na grame je neumnost. Otip in občutek za testo je še vedno na prvem mestu.