določitev barve iz obstoječega dela

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.853
2.147
113
Zanima me, kako se iz obstoječe barve na določenem delu avta ugotovi podatek o odtenku, na podlagi katerega se nato izdela enako barvo po naročilu. Je možen nekakšen scan barve iz samega izdelka?

Upam, da je razumljivo
grin1.gif

KURKOFF

Pripravnik
8. avg 2007
401
0
16
Številka brave piše v nekje na karoseriji, obstajajo pa tudi barvne palete/karte za vsakega proizvajalca posebej. Kot ima Jub za fasade.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V lakirnici imajo listke s barvnimi odtenki, jih dajo go na avto, da ugotovijo katera najbolj ustreza in pobarvajo.

Drugače pa imajo tudi kataloge vozil, letnikov in barvne odtenke. Zato je potem velikokrat po barvanju recimo blatnik drugačnega odtenka, ker je pobarvan s barvo, kot je bila ob nakupu avta in ne xy let kasneje.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tapravi majstri s tapravimi barvami pa imajo tudi barvne lstiče, kjer so barvni odtenki po enem, dveh, treh letih... Pa odtenek na plehu, plastiki...

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Št. šasije bi šlo mogoče, tista številka barve pa dvomim da ti 100% ujame. Drugače pa imajo nekatere mešalnice program v katerega vpišejo letnik, ter model avtomobila ter mu vrže katere barve so takrat imeli oz. proizvajali. Najbolj je pa po Ral lestvici, z lističi ter lučko da se najbolje najde.

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Ko so meni prvič barvali odbijač po številki šasije je prišla ven taka barva, da si videl na kilometer da je čisto druga. Nato so peljali avto nekemu strokovnjaku v Lj pa tudi nisem zadovoljen. Pod kotom gledanja 90stopinj je barva čisto enaka kot blatnik, bolj ko kot gledanja manjšaš večja je razlika v odtenku. Če je oblačno je kar vredu ob soncu in gledanju s strani je pa spet čist mimo.
Imam odobreno ponovno barvanje (že drugič se mi je nekdo butnil v rit) vendar že dve leti odlašam, da ne bo še večje sranje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
100% točnega odtenka ti itak ne bo noben naredil, ker ti tega nisi pripravljen plačat. Pa kakšna rumena, rdeča, zelena so zelo problematične, potem pa še imaš različne kote delov vozila, pa različni material (pleh, plastika), ogromno je parametrov, ki določijo vizualno predstavo nekega odtenka.

Pri Renault Meganih prejšnje generacije se že pri novih vozilih ni ujemal odtenek na odbijačih.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Saj je tudi pri meni sprednji odbijač, ki ima še originalno barvo malenkost svetlejši kot pleh. Ampak res minimalno (pri renaultih je razlika v barvi med plastičnim blatnikom in plehom veliko večja). Samo kaj, ko sprednji odbijač vleče na svetlejšo zadnji, ki je štrihan pa na temnejšo barvo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Barva se na različni podlagi tudi drugače stara, plastika ima drugačno temperaturo na soncu kot pleh, pa imaš potem čez nekaj let različen odtenek.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Zanima me, kako se iz obstoječe barve na določenem delu avta ugotovi podatek o odtenku, na podlagi katerega se nato izdela enako barvo po naročilu. Je možen nekakšen scan barve iz samega izdelka?

Upam, da je razumljivo
grin1.gif

V avtu je ponavadi nalepka kjer piše koda barve (lahko da je v vratih, v prtljažniku na vratih, pod pokrovom motorja...), drugače ponavadi vzamejo sabo kar pokrovček tanka za gorivo...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

sam sem na pooblaščen citroen servis v lj peljal zamenjat pokrov rezervoarja.
z avta je prepisal kodo, pobarval pokrovček in glejga zlomka. Barva/odtenek pokrovčka je bila čisto drugačna od avta. Jim malo j... mater, pa pravjo, da ne morjo nič. Koda je taka in tko so pobarval. Pol so pristal, da naj avto drug dan pripeljem nazaj in bodo probal popravit. Ker je avto šel v prodajo in če ni sonce driekt sijalo na tisto stran se ni tako opazlo, potem nisem šel nazaj, ker bi bil brez avta. Nov lastnik ni opazil pri nakupu;)

Sem se potem še malo se pozanimal pri ličarjih in so rekli, da čist točno je ne mogoče zadet. Za večje dele se delajo prelivi čez skoraj pol avta.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Ja glej ga, če so ti po kodi delal, pa še v zelo mali količini, potem še bele barve ne trofiš dobro, kaj še le kakšne druge.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Jaz se poslužujem (če je le opcija) rabljenih delov iz avta iste barve. Sem ravno menjal havbe na alfi 156 l.99. Našel rabljene isti letnik in seveda so v nulo iste, ker je ista barva pa še podobno se je starala
grin1.gif

Seveda se vseh kosov ne da dobit, pač samo povem opcijo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
to vem, da je je jeba barvo trofit. Problem je v tem, da so tko "trdi", da ko sem prišel pa jih vprašal ali jim dam star pokrovček za odtenek namešat pa so rekli, da ne rabjo, da imajo itak kodo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
to vem, da je je jeba barvo trofit. Problem je v tem, da so tko "trdi", da ko sem prišel pa jih vprašal ali jim dam star pokrovček za odtenek namešat pa so rekli, da ne rabjo, da imajo itak kodo.

Meni so po kodi v avtomobilu 2x namešali barvo, ki se ni niti približno ujemala. Enkrat je bila skoraj povsem zelena, drugič pa je bila rahlo siva namesto bela. Potem so se zgovarjali, da ima renault pod isto kodo 8 različnih odtenkov, ampak ne verjamem
smile-1.gif