Dohodnina / vzdrževani družinski člani

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Pozdrav ,

enkrat smo že nekaj debatirali okoli VDČ.

Prosim poznavalca da mi potrdi ali ovrže moj namen.

Nameravam oba otroka vpisati na vlogo VDČ za vseh 12 mesecev. Ker vem da ne bom izkoristil celotne olajšave , me sedaj zanima ,če je dovolj , da v rubriko vpišeš da bo razliko do polne olajšave uveljavljala partnerica xy z davčno xxxx ?

Ali mora v tem primeru tudi partnerka oddati vseeno svojo vlogo za VDČ , ali zadostuje samo moja z navedbo osebe ki bo izkoristila preostali del olajšave ?

Še enkrat da bo sigurno razumljivo.

Je dovolj samo ena vloga z navedbo druge osebe ki bo izkoristila olajšavo do konca.

Hvala.
lp

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Partnerka mora oddati svojo vlogo kjer bo označila da koristi tisti del, ki ga ti ne boš mogel pokoristiti.

Kakor ti piše na obrazcu za oddajo:

Uveljavljam razliko do celotne višine posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, za katere posebno olajšavo uveljavlja zavezanec.

Ne moreš pa ti "poturit" na svojem obrazcu viška olajšav nekomu drugemu.

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
Preračunaj si, kaj se ti najbolj splača. Če del olajšave koristiš v nižjem dohodninskem razredu kot bi jo koristila partnerka, potem se ti definitivno splača razdeliti tako, da bosta oba koristila čim več olajšave v višjih dohodninskih razredih. Če imata približno enake plače, se vama skoraj zagotovo bolj splača oddati dve napovedi, s tem da vsak uveljavljata oba otroka po 6 mesecev. Itak maš s tem 5 minut dela...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Priporočam, da si naredita izračun po mesecih. Sploh, če ima ona kaj večje dohodke. Očitno ti nimaš prav visokih, če ne boš moral olajšave izkoristiti v celoti. Mogoče pa ni najbolj optimalno, da greš ti z olajšavo do 0 in potem preostanek olajšave dobi drug partner.
Včasih se da s par minutami klikanja dobiti par 100 €. Načeloma se denar ne zasluži tako hitro. FURS ne naredi zate optimalne razporeditve.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Pozdrav,

saj realno sem tako mislil...

Bistveno kar me zanima je to ,da jaz vpišem oba otroka za 12 mesecev ,pri partnerki pa ne vpisujem nič otrok ,ampak samo da bo ona koristila morebiten ostanek olajšave in vpišem svoje podatke in davčno.

Bo pa v tem primeru šelobračun tudi na ženine dohodke ? Se pravi se bo obračunavalo morebitno vračilo tudi od ženinih dodhodkov ?

Hvala.lp

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
Lahko to narediš, ampak ni nujno, da bo optimalno. Z drugačno razdelitvijo lahko verjetno dobiš več denarja, odloči se pa sam
smile-1.gif

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Vem da verjetno to ni najbolj optimalno.

Vsako leto sem preračunaval. Za lansko leto je pa vse malo zakomplicirano ,pa bom letos malo poenostavil .

Jaz sem mel nekaj plače ,nekaj zavoda ,nekaj nadomestila za invalidnost.
Nekaj vem da bom dobil nazaj že s strani drugega pokojninskega stebra ki ga sam plačujem.

In mi je nekako najbolj enostavno da jaz vpišem za vseh 12 mesecev oba otroka , dobim kar pač dobim ,neizkoriščeno pa obračunajo pri partnerki.

Nisem še pa čisto dobro razumel bistvene podrobnosti.

V redu ,jaz oddam vlogo na svoje ime in vpišem oba otroka od 1-12 meseca.

Ali moram na vlogi ki bo na partnerkino ime vpisati tudi oba otroka od 1-12 meseca ali je tam dovolj da samo vpišeš v rubriko
"
Uveljavljam razliko do celotne višine posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, za katere posebno
olajšavo uveljavlja zavezanec: " ,moje podatke ?

Se pravi otroke , ( ime priimek, DŠ,meseci ) vpišem na obe vlogi , na partnerkino pa še vpišem da ona uveljavlja neizkoriščeno olajšavo na moje ime in DŠ.

Rad bi bil siguren , da bom pravilno izpolnil ,da ne bo kasneje težav.

Hvala.lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Še jaz bi imelo eno vprašanje.
Hči je bila študent do julija in je delala preko študentskega servisa, Od septembra je v službi. Sedaj ko vpišem v izračun vse dohodke mi izračuna da dobi vrnjeno nazaj vso akontacijo, ki je bila plačana za čas redne službe? Ali moram še kaj drugega upoštevati pri izračunu?

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Še jaz eno vprašanje. Ali je komu uspelo oddati vlogo na edavki kot registriran uporabnik, torej brez digitalnega podpisa?

krofica

Fizikalc
24. feb 2010
375
94
28
Citat:
Uporabnik garbo pravi:
Še jaz eno vprašanje. Ali je komu uspelo oddati vlogo na edavki kot registriran uporabnik, torej brez digitalnega podpisa?

Ja men. Registrirat se moreš v vsakem primeru, izpolniš obrazec in oddaš; vsaj pri meni je tako delovalo
smile-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
če mercedesa prav razumem, bi ona uveljavljen otroke za 12 mesecev? potem bi pa žena tudi oddala obrazec? čemu?

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.235
1.014
113
Tile edavki so kr neki, sam imam certifikat pa mi stalno javlja neko napako z podpisovanjem in kontrolniki aktivex, sem moral varnostne nastavite interneta na minimum spravit da je šlo čez. Da pa sem to pogruntal sem zabil cca 2h z nastavitvami in branjem navodil...
Sem pa ženi hotel enako dat na comp kot neregistriran uporabnik, pa moram neko aktivacijsko kodo po navadni pošti dobit in spet čakam na te dacarje. V glavnem če bi vse na papir napisal bi mel cca 1/2h dela pa še pivo bi pri pošti lahko v tem času spil. Idiotizem, pa potem gredo še stavkat? Fak!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.767
6.751
113
pri taščici
Se strinjam, prakticno vsako leto racunalniku nekaj manjka za oddajo teh dokumentov.
Pa se danes si nisem cisto na jasnem kaj moras pokljukat in izbrati pri shranjvanju sigence, da je zadeva cim bolj uporabna. Ugotavljam da sem na tem podrocju cisti "senior". Tolazim se s tem da ugotavkjam da nisem samo jaz tako zabit.....

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Žena je bila lani doma 8 mesecev na neplacenem dopustu. Če jo uveljavljam kot vzdrzevanega clana za teh 8 mesecev ji ostane splosna olajsava?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Ali ne bi v takem primeru lahko hčere prijavil kot vzdrževanega člana za 8 mesecev? Od septembra naprej pa odda svojo napoved. Potem sicer sama ne bo dobila vse akontacije nazaj, lahko pa je skupno boljši rezultat.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Ali ne bi v takem primeru lahko hčere prijavil kot vzdrževanega člana za 8 mesecev? Od septembra naprej pa odda svojo napoved. Potem sicer sama ne bo dobila vse akontacije nazaj, lahko pa je skupno boljši rezultat.

Ja sej zato sedaj malo preračunavam. Lani sem jo prijavil kot vzdrževanega člana za 12 mesecev vendar je ona dobila za plačat zaradi študentskega dela. No še vedno je bil boljši skupni rezultat.
Zakaj bi morala ona oddati svojo napoved? ,,,lani jo tudi ni. Saj pomoje bodo videli, da je vzrževani član 7 mesecev preko moje napovedi?
Za 8 mesecev verjetno ne bo šlo ker so ji po zagovoru magistrske julija prerezali študentsko kartico.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Gotovo imaš prav in ona ne rabi dati svoje napovedi. Lahko pa jo ti daš za vzdrževanega člana tudi manj kot 7 mesecev in si preračunaš skupni rezultat.