dohodnina 2013

luss

Zelenc'
29. feb 2012
11
0
1
Živjo.

Ali mogoče kdo ve ali ima izkušnje z uveljavljanjem dohodnine po določenem datumu.

Predlansko leto sem namreč preko študentskega servisa in podjemne pogodbe zaslužila več kot 3500€ in sem avtomatsko dobila obvestilo za izplačilo (modra kuverta) in samo izplačilo konec maja 2012.
Lansko leto pa sem zaslužila le 700€ (žal pogodbe ni več), od podjetja sem dobila izpisek, da sem upravičena do akontacije dohodnine, ampak nisem pa vedela, da jo moram prijaviti sama. In ker je to bilo zame prvič, sem čakala, ker sem mislila, da bo še drugi rok in tako zamudila tisti 31.7.2013 za oddajo.
Na dursu so mi rekli, da zaradi zamujenega roka nimam več kaj zahtevat, ker so oni tovrstna obvestila ves čas objavljali na spletni strani in preko televizije.

A mogoče kdo ve, ali je vseeno kakšna pot, da izplačilo zahtevam. Konec koncev gre za moj denar, da ne omenim še to, da sem sedaj brezposelna in bi mi ta denar ogromno pomenil.

LP

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.450
426
83
A je tebi jasno kaj pomeni "akontacija"? Ker od podjetja zagotovo nisi dobila "izpiska, da si upravičena do akontacije dohodnine".

Verjento so ti poslali obračun izplačil, od katerih so odvedli tudi akontacijo dohodnine. Načeloma bi morali enako stvar sporočiti tudi Dursu, ti pa bi morala letos dobiti informativni izračun dohodnine (to, čemur ti praviš modra kuverta). Čudi me, da ga nisi dobila, ampak to ne spremeni dejstva, da si za napoved dohodnine odgovorna sama. Tudi tista tvoja kuverta je samo *informativni* izračun na katerega lahko (če je potrebno) vložiš ugovor, kjer dodajaš, uveljavljaš, spreminjaš... karkoliže.

Rezultat je žal takšen, kot so ti povedali na Dursu.

imi

Pripravnik
30. sep 2011
264
5
18
Če v letu 2012 nisi zaslužila vsaj 3.228,00 EUR (bruto), informativni izračun za tebe ni bil sestavljen in odpremljen, tako da če si želela dobiti vrnjeno akontacijo dohodnine, bi morala do 31.7.2013 vložiti napoved. Sedaj je prepozno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.028
113
Ni dobila informativnega izračuna, ker DURS tistim, ki so zaslužili premalo, da bi bilo potrebno plačati dohodnino, ne "dela" informativnega izračuna. Gre seveda za nateg DURS-a, ki dobro ve, da bi za to davčno številko moral vrniti vplačane akontacije, ampak so si tako naredili zakon, da ta denar ostane državi, če človek ni pozoren.
Čudno, da nimajo take zakonodaje in pravilnikov, da informativnih izračunov ne bi pošiljali (in vračali) v primeru presežka vplačil in da moraš to zahtevati sam.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.450
426
83
Se strinjam in obenem posuvam s pepelom, sem površno prebral in mislil, da je lansko leto zaslužila 3.500€
redface-1.gif

luss

Zelenc'
29. feb 2012
11
0
1
Hvala vsem za odgovore.

Ja res se nič dosti ne spoznam na te stvari in več kot očitno je treba vsak korak spremljati, drugače nasankaš po celi črti.
frown-1.gif
Saj se čisto zavedam, da sem si v prvi vrsti kriva sama, čeprav je to res nateg, ker kot je bilo rečeno, oni vedo za to, obveščati pa ne mislijo.
Naj tukaj povem, da ko sem pozabila priložiti potrdilo o izobrazbi prošnji za delo v javni upravi, so mi domov poslali pismo z povratnico in obrazložitev na dveh A4 straneh. Za take vrste obveščanja pa je denar, ki bi jih vsak v gospodarstvu poslal po mailu oz. jih magar zahteval, da jih prineseš na razgovor pač s seboj.