Dodatno na objekt - balkon

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
V garsonjeri bi rad imel čisto majčken balkon. Toliko, da se lahko dva stola postavi ven in da lahko v miru čaj spiješ. Tam do 2 kvadrata.
Zdaj pa vprašanje:
Balkon nebi bil AB. Baje se dobi nekakšno montažno varianto, ki jo fiksiraš v plato in zid. Tako da ti ni treba povezovat armature na balkon. Je pa to v celoti kovinska zadeva.
Stanujem v objektu, kjer je v pritličju trgovinica, zgoraj pa so tri stanovnja. Lastnik te zgradbe je neka oseba. Stanovanje pa je moje in ni v najemu.

Ali je sploh kakšna možnost, da bi si naredil take vrste balkon?
Če je možnost in če bi bil lastnik objekta za: kje vse je potrebno pridobit soglasja in raznorazne papirje?
Z balkonom ne bi oviral popolnoma nobenega, ker imam samo jaz okna na tisti strani.
Kakšni so stroški pridobivanja vseh papirjev, in ali se to finančno sploh izplača? (plačevanje raznih dovoljenj ipd, ne balkona)

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hvala za info, bom poslal povpraševanje
cool-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ja pač stanovanje je moje. Ne plačujem najemnine. Celoten objekt je pa v lasti nekoga.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.771
113
pri taščici
Kdo pa je ta "nekdo"
Kolikor vem so ponavadi lastniki stanovanj udeleženi tudi pri lastništvu stavbe in pripadajočega zemljišča.

mislim da boš moral dobiti soglasja ostalih lastnikov (kolikšen % nimam pojma)
Imate upravnika? Kaj pravi on na tvojo zamisel?

Mogoče bi "meni nič tebi nič" postavil balkon potem pa upal da ne pride kak inšpektor, čeprav to v bloku ni ravno pametno početi

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Saj kontakt lastnika imam, samo pišem "nekdo".
Kolikor je meni znano, je nad to trgovino prej bil nek bar, bilijard, itd za mlade, potem je to propadlo in je nekdo to kupil in preuredil v 3 stanovanja.
Kot razumem, lahko v stanovanju počnem kar hočem - pregrajujem, poden ven mečem, skratka karkoli.
Če pa hočem nekaj zunaj preuredit, pa bi moral najprej tega lastnika vprašat.
Mene bolj zanima situacija, če on to dovoli - ali imajo sosedje sploh kaj besede potem zraven in ali moram opravljat razne kolobocije po občini, glede na to da je to samo montažni balkon.

Upravnika pa ni v tem objektu.

Nazadnje urejeno:

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
če si ti lastnik stanovanja, si tudi solastnik celotne stavbe,... ( npr. delež 1/25), če ni etažne lastnine. Piše ti v pogodbi.
Nikakor ne moreš v stanovanju početi, kar te je volja (npr. ne moreš rušiti nosilnih sten oz. delati preklad na le teh - gradbeno dovoljenje, česar pa 90 % ljudi ne upošteva).
Zunaj pa mislim (potrebnih bi bilo malo več podatkov), da legalno ne boš uspel z balkonom. Pa morda, čeprav mislim, da je potrebno gradbeno dovoljenje ne zaradi tega, ampak zaradi spreminjanja zunanjega izgleda stavbe.
Primer: vsi zastekljeni balkoni v blokih in prizidki v atrijih so nelegalni, saj ne smeš spreminjati zunanjega izgleda brez ustreznih soglasij.... Bo pa tako ostalo, vsaj mislim.
Če pa si ti v (zdi se mi) neklasičnem objektu, te bo hitro nekdo prijavil.
Preveri pogodbo, kakšen status sploh imaš.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Bom se vse to jutri pozanimal, oz v teku naslednjega tedna. Vse je še tako na "frišno" da nič konkretnega ne vem.
Hvala za vse informacije. Bom pa javil, ko kaj izvem glede tega, da se debata nadaljuje
smile-1.gif

IAmLost

Pripravnik
3. sep 2007
87
0
6
1. gradbeno dovoljenje- za vsak poseg v zunanjost objekta, kar gradnja kakršnegakoli balkona vsekakor je
2. soglasje solastnikov
3. srečno

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hvala lepa vsem za info
cool-1.gif

Vse skupaj z informiranjem se bo malo zavleklo, ker je šel sodelovec na dopust in sem zasut z delom pa še izpite sem si ob tem neprimernem času nakopal na glavo
uf-1.gif

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Citat:
Uporabnik IAmLost pravi:
1. gradbeno dovoljenje- za vsak poseg v zunanjost objekta, kar gradnja kakršnegakoli balkona vsekakor je
2. soglasje solastnikov
3. srečno

Gradbeno dovoljenje ni problem vendar kosta
smile-1.gif

Ce se nemotim je lastnik stanovanja, torej soglasij nerabi, saj po novem zakonu nerabis soglasja sosedov.