Dodatno hlajenje prenosnika

Bushez

Pripravnik
4. okt 2007
127
0
16
LJ
Pozdravljeni.

Na spletu sem našel dodatne "haldilnike" za prenosnike, tak podstavek ki ima vgrajen ventilator ali dva. Zanima me, če ima kdo kakšne izkšnje z njimi? Razmišljam sem, da bi izdelal podoben podstavek, pa me zanima ali je bolje če zrak piha v dno prenosika ali odsesava?

Hvala.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Pri meni se dobro obese že samo, če zadnji del prenosnika podložim z nečim (kakšen kupček papirja, lesena deščica), da je dvignjen in tako zrak lažje kroži - posledično je prenosnik bolje hlajen in tudi veliko tišji (ventilator se zavrti samo vsake toliko).

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se strinjam, dovolj je zadaj ga dvignit. Pa še lažje je pisat potem. Mimogrede - dobijo se gumijaste kocke za podstavit zadaj, da ne izgleda grdo.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
En kolega mislim da ima ravno takega pa pravi da je boljše.

Škodit sigurno ne more, samo moral se boš navaditi na nov položaj prenosnika, če nimaš zunanje tipkovnice
grin1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst sem si ga tut sam naredi. spodaj sem dal pa kar 2x8cm ventilatorja:) Pozna se full. Aja naredil sem tako, da je pihalo v prenosnik. Pa če je venitalor zelo blizu mize bolj slabo piha.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Bushez pravi:
Pozdravljeni.

Na spletu sem našel dodatne "haldilnike" za prenosnike, tak podstavek ki ima vgrajen ventilator ali dva. Zanima me, če ima kdo kakšne izkšnje z njimi? Razmišljam sem, da bi izdelal podoben podstavek, pa me zanima ali je bolje če zrak piha v dno prenosika ali odsesava?

Hvala.
Za kateri prenosnik se pa gre?
Načeloma ni potrebe po dodatnem hlajenju, če je procesor AMD se res malo bolj segreva (ob polni obremenitvi do dobrih 80°C).
Podstavek pa baje da pomaga, zrak pa naj piha v dno prenosnika (v tiste reže, kjer ventilator zajema zrak).

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Če ne hladi dobro je nekaj narobe. Bi bili presenečeni koliko prahu se nabere v notebooku v pol leta. Po čiščenju je kot nov. Če je možnost zračnega kompresorja je to kar dobra varianta za spucat.
Ali drugače: podstavki z ventilatorji so k tablete za hujšanje... če se pregreva je za nazaj nest.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Se strinjam.
Prenosnik se tudi pri polni obremenitvi za dalj časa ne sme izklopiti.
Najbolje je nesti na servis, da se ga spiha in ponovno namaže. Ponavadi to računajo (tudi če je v garanciji), je pa najbrž odvisno od servisa.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
Se strinjam.
Prenosnik se tudi pri polni obremenitvi za dalj časa ne sme izklopiti.
Najbolje je nesti na servis, da se ga spiha in ponovno namaže. Ponavadi to računajo (tudi če je v garanciji), je pa najbrž odvisno od servisa.

Točno tako.
Ne razumem tistih, ki so sprijaznjeni z ugašanjem ob pregrevanju in smatrajo to kot samoumevno. Ko s kom padem v debato o dotični zadevi in malo predstavim številke, se jih najde kar nekaj, ki vprašajo, po kolikšnem času se meni recimo prenosnik ugasne pri polni obremenitvi. A kje PIŠE, da bi se by the book moral??
jezen.gif

Očitno je privilegij, imeti laptopa, ki se ne pregreje.
rolleyes-1.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Jaz imam Acer-ja in se mi je le enkrat sam ugasnil........razlog.......zato ker sem režo zaprl z nogo in ni blo zraka.

Ima pa prijatelj HP-ja in se mu res ugasne če je malo bolj obremenjen....zdaj si je kupil en podstavek za 5€ s tremi ventilatorji...majhnimi.

Bom vprašal kako je.Verjetno je potreba po kompresorju :D

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Če bo kdo kaj pihal s kompresorjem notri, je treba ventilator s kakšno sponko ali čem podobnim ustaviti, da se ne vrti!
Drugače je pa najboljša rešitev, da se hladilni sistem vzame ven, se ga dobro spiha in na novo namaže s pasto.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
jaz sem po nesreči kupil na netu baterijo za laptop. Ta pa je ravno dvojno debela, to pa se odlično obnese. Računalnik ma 2x daljšo avtonomijo, pa še hladi se bolj ker je zadnji del dvignjen. Uglavnem dve muhi na en mah.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Še jaz eno vprašanje:)

Nikakor mi ni jasno, kako je lahko ventilator pri mojem novem HP-ju (14'') bolj glasen kot pri starem Dellu (15'').
A je to morda pogojeno s tem, da je manjši?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.232
7.039
113
Pri večjih je lažje urediti hlajenje, ker je več prostora, pri malih je to težje. Zato se najlažje zadeva uredi tako, da se da pač močnejši ventilator, ki bolj "vleče".

Lahko da je to, lahko pa da je kaj narobe. Je že od začetka tako?

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Darjan, danes sem ga dobil - tako, da očitno je tako že od začetka.
Samo neverjetno glasnejši od mojega starega, ki se ga sploh ne sliši:)

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Odvisno od zasnove samega prenosnika. Načeloma imajo manjši prenosniki res manjši ventilator, zato se vrti z večjimi obrati in je posledično bolj glasen. Kakšen procesor pa imaš? Če imaš možnost, bi bilo fino da bi slišal kako deluje enak prenosnik.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Core 2 duo je - T5800, 2.0:)

Nimam možnosti (žal) pogledat drugega:(

Še nekaj, malo neumestno - kje lahko pogledam koliko trdega diska ima comp? V Biosu ne najdem...