Dodatno delo in dohodnina!

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
Pozdrav.

Našel sem si "dodatno delo" - vse lepo in prav.
Midva bi spisala pogodbo za to "dodatno delo" da je vse lepo in prav + možakar bi tole meni nakazoval na TRR!

Vem da je tole treba zaradi plačila prispevkov a mene zanima koliko bo to DURS vzel od nakazil oz. mene bremenil na koncu leta?
Skratka, koliko je potrebno da dobim dodatnh nakazil na TRR ob moji plači in koliko bi plačal občutno več dohodnine na leto?
Ve kdo koliko je tako delo odbavčeno?

17758-icon_confused.gif

P.S. V moji firmi so tudi seznanjeni s tem
wink-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
čez palec: približno enako kot vsako drugo delo, recimo tvoja plača.

koliko boš plačal na koncu leta je odvisno od tvojih prihodkov v davčnem letu, odgovore najdeš v lestvici za odmero dohodnine

lahko si pomagaš recimo z izračuni za podjemno ali avtorsko pogodbo, vendar vedi, da v tem primeru plačuješ zgolj akontacijo(!), dejansko obdavčitev pa ti poda že omenjena lestvica

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
če boš delal kot fizična oseba po "podjemni" pogodbi bo šlo za davke in akontacijo dohodnine skoraj polovica denarja,
potem je pa še davčna napoved, kjer te lahko dodaten dohodek porine v višji dohodninski razred...

odvisno koliko bo tega dodatnega dela, če je to bruto nekej 200€, pol ostani na podjemni pogodbi,
če pa boš mel kaj več 500€ pa se ti že splača vzeti popoldanski s.p..

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
potem je pa še davčna napoved, kjer te lahko dodaten dohodek porine v višji dohodninski razred...
so what?
saj ti je jasno, da posameznemu dohodninskemu razredu pripada njemu lastna mejna davčna stopnja?

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
Sm v razredu OD 18.960,28€ DO 70.907,20€ in z dod. zasužkom nebi padu v višji razred.
Potem bi bila dodhodnina ista?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Citat:
Uporabnik Barbarian pravi:
Sm v razredu OD 18.960,28€ DO 70.907,20€ in z dod. zasužkom nebi padu v višji razred.
Potem bi bila dodhodnina ista?

Da, od dodatnega zaslužka boš državi plačal 41% dohodnine.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Polovica državi?
Potem ni čudno, da jih toliko dela na črno...

Na črno bi delu vsak a kaj ko se inšpektorji na vsako prijavo odzovejo in kazni za podjetja so take da se nihče več ne upa tega počet.

Zato tud v mojem primeru damo tisto kar moramo in imamo mir
wink-1.gif

Hvala vsem.

Lp,B.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.559
113
Še vseeno premisli o popoldanskem s.p. Normiranec - nimaš nič dela, zagotovo ti ostane bistveno več, sploh če nimata z novim delodajalcem dogovora o potnih stroških in malici, ampak sta zmenjena da on tebi pač tebi za delo da toliko in toliko (bruto bruto) potem pa kar ostane po vseh davkih, prispevkih in stroških, je tvoje. Pa je še vedno vse legalno, nič mutnih poslov.

delter333

Guru
21. maj 2010
1.852
1.557
113
Notranjska
Še mojih 20 centov! Zanima me nekoliko drugačna zadeva. Pri prodaji vrednostnih papirjev plačaš davek od morebitnega dobička sorazmerno s časom lastništva. Vprašanje je ali te morebitni zaslužki lahko še dodatno bremenijo pri dohodnini ali je to to.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Ne. Gre za cedularno (dokončno) obdavčitev, dohodki iz tega naslova se ne vštevajo v dohodninsko napoved.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
No Go...

Gre za specifično delo za katerega je potrebno veliko "papirologije" in ni tako enostavno...
crazy1.gif

Še eno vprašanje:
Je kak problem če imam pogodno o "popoldanskem delu" z večimi podjetji ?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Jabe ti je podala enega boljših nasvetov, dasiravno to ni neposredno povezano s tvojim vprašanjem. Je skrivnost za kakšen tip posla ali branžo gre? Ker papirologija v navednicah in smajliji tule ne pomagajo... ampak ok, odločitev je tvoja.

Še odgovor: ni problema, pogodbo imaš lahko z več podjetji. Natančneje: ni problema s strani dursa, je pa lahko problem s strani tvojega delodajalca ali katerega od podjetij s katerimi (že) sodeluješ.