Dodatek kurilnemu olju

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Dodatek za KO se imenuje "Diesel Winter Protect K" in po dostopnih podatkih je koristen pri nižjih temperaturah.
Cisterno imam sicer v zaprtem prostoru, ki pa je neogrevan in pravzaprav sploh ne vem, koliko bi lahko v njem padla temperatura.

Zanima me, ali kdo dodaja ta dodatek kurilnemu olju in če ga, kakšne so izkušnje.

Hvala za odgovore!

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
ti bom malo smetil temo ...

vcasih se je dobil dodatek ki se je vlil v cisterno pred tankanjem. naloga dodatka je bila, da je topila in vezala gosco s dna na kurilca. pred leti so zadevo umaknili s polic, ker je bila baje strupena. se da dobiti se kaksno drugo zadevo, ki ima podobne lastnosti?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Tole iz Petrola sem seveda prebral in druge podobne zadeve na netu tudi, bolj me zanimajo mnenja uporabnikov, predvidevam, da jih trgovec, še posebej če so negativna, ne bo zapisal.
Kljub temu, hvala za odziv!

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
8
38
Rogaška Slatina
Že dolgo časa uporabljam kurilno olje in brez dodatkov, pa mi dobro zgoreva in do sedaj še mi ni zmrzmil.
Glede izgorevanja, pa je potrebno prav nastaviti gorilec

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
A ne bi bilo najbolj enostavno daten termometer v ta prostor ter spremljat temperaturo?

Če se izkaže da bo pod ničlo, kar dvomim v kolikor se drži hiše, naliješ noter 20 litrov bencina pa problem rešen.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Razlog za mojo skrb je predvsem v poročilih o nizkih temperaturah, ki so jih zabeležili čez lužo pred nekaj tedni. čeprav me naš 'hišni' meteorolog prepričuje, da je sklepanje o možnosti nizkih temperatur na tej osnovi nesmiselno (vreme za nas se menda 'naredi' na Atlantiku), sem v preteklih letih že nekajkrat opazil potrditev moje teorije.
In ker je preventiva boljša od kurative, pred dvema letoma, ko smo tudi pri nas beležili zelo nizke temperature sem z dotokom olja že imel manjše probleme, sem kljub vsemu včeraj dodal omenjeni dodatek.
Seveda bi lahko tudi meril temperaturo v prostoru (ki ni izoliran), kjer je cisterna, vendar je menda takrat, ko se ohladi skoraj na kritičen nivo menda že prepozno.
In dejstvo, da mi je pred tremi leti v stari hiši, ki jo imamo za vikend, zmrznil vodomer (ki je bil v zaprtem prostoru!), me je prepričalo, da lahko temperatura tudi v zaprtih neogrevanih prostorih močno pade.
@Fusion: KO ne zmrzne, problem je izločanje parafina in posledično mašenje cevke dovoda.

Lahko da sem res paničen brez razloga, vendar bom sedaj bolj 'mirno spal'

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Sosed je imel cisterno vkopano zunaj na dvorišču. Nisem nikdar slišal da bi iskal rešitev.
Če ne obstaja dodatek (včasih so v dizle vlivali petrolej, sedaj se dobi samo še svetilni, potem bencin) potem potegnil dovodno inštalacijo spravi v nek grelec grelec, ali pa ogrevaj olje v cisterni nad T kjer se izloča parafin.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Hanzi: saj sem ta dodatek, ki je res imel vonj po petroleju že dodal. In šofer, ki je olje pripeljal, je povedal, da ga ljudje največkrat dodajo v primerih, ko je cisterna zunaj. Kljub temu, da pri meni ni 'zunaj', ni pa tudi v kakšnem prostoru, kjer bi lahko pričakoval veliko višjo temperaturo od zunanje, sem želel predvsem izvedeti za mnenja uporabnikov

Vendar kaže, da takšnega na Alterju ni, ali pa se ni oglasil.

LP

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zadnjih prbl. 10 let izločanje parafina naj ne bi bilo več problem, ker mora Petrol dobavljati kurilno olje, ki je stabilizirano do okoli -15C.

Spomnim se, da sem še okoli leta 2005 kompliciral okoli tega (cisterno imam v bistvu zunaj, vendar pod streho - temp. ista kot zunaj), ko mi je šofer Petrola povedal - pač to dejstvo. Petrol mora po nekem zakonu ali pravilniku dostavljati kurilno olje, ki je stabilno do - 15.
Od takrat naprej ne dodajam več dodatkov in tudi problemov ni. Veste pa tudi, da je še prav vsaka zima vedno imela pri nas kakih dva tedna polarnega mraza.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hvala tudi za tvojo izkušnjo, Demz !
Glede teh -15 pa sem prebral tehnična navodila na Petrol-ovi strani TUKAJ in ker sem bolj 'ziheraš', sem letos prvič poskusil tudi ta dodatek.

LP