dodajanje tiskalnika v skupno rabo XP-7

blazpoglavc

Pripravnik
14. maj 2008
427
4
18
NA glavnem računalniku katerega imam priključenega v omrežje in v katerega imam vklopljen brezžični router imam windows XP. NA prenosniku pa imam instaliran Windows 7. sedaj pa bi rad da bi na prenosniku dodal lokalni tiskalnik. vendar mi ga ne najde. kakšne nastavitve moram naštimati na enem in na drugem računalniku? Predvsem me zanima povezljivost med XP in 7.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če firewall blokira povezavo, pol jo pač blokira. Najprej to preveri.

A imaš še kaki drugi PC , s katerim bi lahko probal, po možnosti XP?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Predvsem pa moraš na prenosniku dodati OMREŽNI tiskalnik in ne lokalni.

(verjetno si se samo zatipkal in misliš prav, ampak samo preverjam)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, to je vsaj na XP čudno. (mislim, da dejansko moraš v določenih primerih izbrati "lokalni printer", čeprav nastavljaš mrežnega :p)

Pač probaj vse možnosti, če ne gre drugače...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Že... samo on ima printer inštaliran na XP (kjer pač mora biti nameščen kot lokalni printer + printer sharing), povezuje pa se z W7. Vsaj tako je napisal, če se ne motim...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, vem. Brat še znam.

Misel je to: če je na XP čudno, je čist mogoče enako čudno tudi na 7.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Jaz tudi znam brati, pa pri najboljši volji ne vem, kaj je možak pravzaprav napisal. Iz njegovega izvajanja se ne vidi niti kje je printer priključen, niti kaj pravzaprav želi.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pa sploh kaj ta Windows 7 vidi od onega drugega PC-ja?
Ping?
Deljene mape?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ping?

Internet dela na W7?

Sicer pa ti lahko potrdim, da W7 -> ethernet printer dela b.p. Normalno sem inštalirat mrežni printer in dela.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Odgovori na postavljena vprašanja.
Pa jasno povej katere PC-je misliš.
"En", pa "drugi" ne povedo veliko. Koliko jih sploh imaš?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kar naju predvsem zanima je, ali imaš še kak drug računalnik, preko katerega deluje omrežno tiskanje. To, da printanje deluje na računalniku, na katerega je tiskalnik fizično priklopljen, ni pomembno.

Ker zaenkrat še vedno ni povsem jasno, na katerem računalniku je sploh težava. Tistem z W7, ali pa že v osnovi printer ni na XP mašini primerno skonfiguriran za omrežno tiskanje.

blazpoglavc

Pripravnik
14. maj 2008
427
4
18
Imam tudi drug računalnik priključen preko omrežnega tiskanja in deluje. samo na w7 ne deluje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Če je tako, potem najbolje, da poizkusiš še to, kar ti je stein predlagal v svojem prvem spročilu
smirk-1.gif
:

Citat:

Hi there
I've posted on this before but to share Printers attached to XP computers with either X-64 or X-32 versions of Windows 7 is SIMPLE. These instructions are for the Printer attached to the XP machine (but works in reverse as well).

("Stand alone" Network printers can be done slightly similarly BTW).

assume the computers are call XPMACHINE and W7MACHINE.

1) Ensure Printer on XP machine is shared - assume it's called SHAREDPRINTER.

2) On the Network Browsing on your Windows 7 machine ensure you can "See" the Printer share.

Now on the Windows 7 machine do the following (doesn't matter if it's X-86 or x-64).

3) Control Panel==> add LOCAL (Yes LOCAL) printer. I know it's on a Network but hold your horses -- what we are actually doing is "Poodlefaking" the Windows 7 machine into thinking it's running the printer.

4) Create NEW port==>Local port

5) Portname is \\XPMACHINE\SHAREDPRINTER

6) Now Windows 7 will load a driver and you'll be able to print on the XP machine.

Simple

(For a "Network stand alone printer") at 4) chose TCPIP port
and at 5) enter the IP address.

If the printer is on the Windows 7 machine and you want to print on the XP machine then do the same instructions on the XP machine --
port name in this case will be \\W7MACHINE\SHAREDPRINTER

Cheers
jimbo

Seveda pazi, da bodo imena računalnikov ustrezala dejanskemu stanju na tvoji mreži...

blazpoglavc

Pripravnik
14. maj 2008
427
4
18
Sem že uredil. Na routerju sem moral spremenit IP številko od primarnega računalnika za ta port. zdej mi pa najde normalno. hvala za pomoč

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

No, glavno da si zrihtal...

Lahko vprašam, kako to misliš "spremenit IP številko za ta port"? Ni mi namreč čisto jasno, kaj si pravzaprav naredil...

blazpoglavc

Pripravnik
14. maj 2008
427
4
18
Na routerju sem imel 192.168.1.5 port 80 odprt, sedaj sem pa popravil na 192.168.1.6 kjer je glavni računalnik oz ta IP je od glavnega računalnika kjer je priključen printer. in deluje.