Dobre moke za peko kruha

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Vsi strašijo, da je bela moka strup, katera druga moka je ok...mogoče pirina polnozrnata moka z dodatkom ržene, ajdove
 

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Seveda - polnozrnata, ržena.... dobro je dodat semena, sploh v kombinaciji z lanenim semenom, ki blagodejno vpliva na prebavo.

Kvas naj bo suh in ne tista kocka..
 

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
He he, ja ne vem. Pravijo, da je tist bolj zdravo.

Jst se tega držim, že zato, da se boljš počutm
grin1.gif
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Mešanice za kruh uporabljam naslednje: moka tip 850 (polbela) + polnozrnata pirina / ovsena / ržena / polnozrnata pšenična ...

V razmerju pol:pol ali pa 2/3 tip 850 + 1/3 katera druga moka. Če daš preveč pirine polnozrnate, je kruh res temen, ampak ne toliko kot tisti trgovinski, ki mu dodajajo bohvekaj in ga prodajajo kot črnega

Pa tako lepo diši po hiši, ko se peče kruh
zmaga.gif
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Nisem vedel, da pride pirina moka 2 evra/kg. Je pa to ena najbolj zdravih mok, vsaj tako mislim.

Kaj pa polnozrnata pšenična moka 80 centov?
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz mam domačo moko. črno, <prino..ne vem kake še, belo..itd.

v primerjavi s trgovino..se vse lahko skrije. kvas furamo suh. me pa zanima kako bi bilo, če bi namesto kvasa in vode/mleka dal pivo?
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
He he, ja ne vem. Pravijo, da je tist bolj zdravo.

Jst se tega držim, že zato, da se boljš počutm
grin1.gif

kdo pa to pravi? vse so itak same kvasovke, samo v drugačnem stanju...
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
He he, ja ne vem. Pravijo, da je tist bolj zdravo.

Jst se tega držim, že zato, da se boljš počutm
grin1.gif

Kvecjemu obratno, saj vidis da tisti suh zdrzi par let
bonk.gif
Tisto mora biti nafilano s kaksnimi konzervansi ...

Nazaj na temo: jaz imam za kruh "moko za domaci kruh", ki jo prodajajo v trgovini (bela vrecka, notri je mesanica polbele in rezene moke). Obcasno dodam se pirino, testo izkljucno iz pirine moke bi bilo pa cisto pretirano tezko. Kruhu dodam suha semena (bucna, soncnicna, sezamova), na vrh pa dam sir
smile-1.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Črne moke tudi menda niso božji dar. Črna moka tu pomeni polnozrnata moka, da se razumemo. Menda vsebuje precej fitatov, ki naredijo darmar v ravnotežju kalcij/fosfor. In posledično osteoporoza. Tudi bela moka ni najbolj nedolžna, ampak polnozrnate jedi so pa menda glavni vir fitatov v prehrani. Pomaga, če se testo kisa. Meni je prav, itak mi je tak kruh eden boljših.

Aja, nekje sem pobral, da pira, še bolj pa kamut ne povzročata chronove bolezni, oz. tudi če jo človek ima, ne povzroča napadov. Ne bi vedel, sam prenašam ...
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ful je zanimivo, da je kupljen črn kruh dejansko črn, ko ga pa doma spečeš iz črne moke, je pa komaj kaj vidna tista črnina. Zato vedno če že kupim kruh, kupim belega.. črnega edino še kdaj soseda in to je to, ostalim črnim ne zaupam več, ker ne verjamem da je dejansko lahko kruh res tok črn. Sigurno dajo razna barvila in bogvekaj še vse noter.

Uporabljam svež kvas, suhega nisem še nikoli... Moko pa čisto odvisno, sprobavam... tista iz Hoferja že pripravljena mešanica se je ikzkazala za neki najbolj čudnega; kruh mi sploh ni vzhajal, ves zbit je bil.. pojedla sem ga sicer, ampak.. ni blo to to.

V kruh dam malo navadnega jogurta in pa 2dl mleka za boljši okus. Jogurt pa menda naredi, da se kruh manj drobi.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Ful je zanimivo, da je kupljen črn kruh dejansko črn, ko ga pa doma spečeš iz črne moke, je pa komaj kaj vidna tista črnina. Zato vedno če že kupim kruh, kupim belega.. črnega edino še kdaj soseda in to je to, ostalim črnim ne zaupam več, ker ne verjamem da je dejansko lahko kruh res tok črn. Sigurno dajo razna barvila in bogvekaj še vse noter.

Noter dajo ostanke kave (v vecino polbelih in crnih, ki jih prodajajo pri nas). Je nekaj izjem, npr. Jelenov polbeli, kakrsnega nabavim, ce ne pecem svojega, ni barvan s kavo. Ima tudi cisto drugacen okus, kot pobarvani.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Črn kruh iz pekarne je definitivno barvan. Vem iz druge roke (nečakinja dela v pekarni). Ampak jaz nisem govoril o barvi. Govrim o soleh fitinske kisline, ki je je največ ravno v semenih žit (pšenice). Natančneje, največ je je v otrobih. In edini način da se jo spravi na sprejemljivo raven je kisanje testa - po naravni poti, se pravi fermentacija. Tak kruh je (vsaj zame) hudo okusen, pa še zdrži dlje kot katerikoli drug. Mislim, zadrži svežino po par dni skupaj ...
Sicer pa tele vražje fitate omenjam samo zato, ker je toliko fame okrog polnozrnatih kruhov, testenin, mislijev in podobnega sranja. Človek bi pomislil, da je to res hudičevo zdravo. In priznam da me je pometlo s stola, ko sem prebral, da le niso tako zelo zdrave tele polnozrnate zadeve.
Hja, ni druge kot delat po pameti!
 
Nazadnje urejeno:

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Včeraj sem speke iz mešanice (ržene in polbele moke) kruh in je 5x boljši od polnozrnatega.

Kateri kruh je po vašem najboljši, ker ga kr dost pojem.

Ržen + pol bela moka je to vredu
ržen + polnozrnata moka sam so pa otrobi vmes.