Disk nonstop nekaj dela

dadooo

Pripravnik
25. apr 2010
74
1
8
Dober dan,

Včeraj sem opazil da disk nonstop nekaj dela (lučka utripa ali pa gori), tudi ko je računalnik idle, takrat pa periodično utripa na približno 1-2 sekundi. Zgodi se pa tudi da gori nonstop, in mi celoten program npr. firefox zašteka. Bi mi mogoče kdo znal svetovali kaj naj naredim?

Uporabljam Kaspersky internet security ter win xp sp3. Probal sem z defregmintacijo, izklopom antivirusa, izklopom procesov ki jih ne potrebujem, pa je ševedno isto. A je možno da je kje v biosu ali pa v windowsih vklopljeno naj lučka utripa ko je disk idle?
Aja, računalnik sem danes kupil, torej je nov, tako da res nevem v čem bi lahko bil problem.
Zgleda pa nekako tako (ko nič ne delam):
Posnetek

Hvala, lp.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Nič posebnega... To dela tudi pri meni oz. praktično povsod... Pa ni virusov ali česa podobnega...

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Meni pa je ravno zdaj, vsaj mislim, da trdi disk ponorel-slišati je bilo kot da se ful hitro vrti.Disk še ni star en mesec, grafična je pa brez ventilatorja,tako da mislim, da je bil disk.Ko sem računalnik ponovno zagnal ni nehalo ropotati-nehalo je šele ko sem ga fizično ugasnil in ponovno prižgal.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
Meni pa je ravno zdaj, vsaj mislim, da trdi disk ponorel-slišati je bilo kot da se ful hitro vrti.Disk še ni star en mesec, grafična je pa brez ventilatorja,tako da mislim, da je bil disk.Ko sem računalnik ponovno zagnal ni nehalo ropotati-nehalo je šele ko sem ga fizično ugasnil in ponovno prižgal.

Pa si sigurn,da je bil disk?
Ropotal ti je lahko ventilator od procesorja ali pa od napajalnika.Če računalnik samo ponovno zaženeš se ta dva ventilatorja ne ustavita ampak delujeta naprej.Ustavita se samo takrat ko računalnik ugasneš.Odpri stranico in poglej če je ventilator zaprašen in ga očisti.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik dadooo pravi:
Včeraj sem opazil da disk nonstop nekaj dela (lučka utripa ali pa gori), tudi ko je računalnik idle, takrat pa periodično utripa na približno 1-2 sekundi. Zgodi se pa tudi da gori nonstop, in mi celoten program npr. firefox zašteka. Bi mi mogoče kdo znal svetovali kaj naj naredim?

Uporabljam Kaspersky internet security ter win xp sp3. Probal sem z defregmintacijo, izklopom antivirusa, izklopom procesov ki jih ne potrebujem, pa je ševedno isto. A je možno da je kje v biosu ali pa v windowsih vklopljeno naj lučka utripa ko je disk idle?
Za BIOS opcijo prvič slišim. Skoraj 100% tega ni.

V idle pa pogosto utripa tako. Na enih PC bolj na enih manj. Malo je sicer sumljivo, da tak v rednem taktu...

Da pa zamrzne pa več ni normalno. To da zašteka se dogaja pogosto? Tudi, ko izklopiš antivirus?
Kake dodatne procese imaš? Je kay v systray-u (desni del task-bara, zraven ure)?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.693
6.461
113
Citat:
Uporabnik dadooo pravi:
Aja, računalnik sem danes kupil, torej je nov, tako da res nevem v čem bi lahko bil problem.
V Task Managerju lahko spremljaš, kateri program komunicira z diskom.

Spodaj na vrstici klikneš z desnim gumbom, izbereš Upravitelj opravil. Izbereš procesi - pogled - izbiranje stolpcev. Dodaš (klikneš) za polje "V/I bajti drugega". Sedaj vidiš, v katerem stolpcu se spreminjajo vrednosti - tisti proces komunicira z diskom.

dadooo

Pripravnik
25. apr 2010
74
1
8
Tako torej, ker mi ni dalo miru sem inštaliral še original windows 7 professional. Stvar je popolnoma ista, ko je disk oz. računalnik idle, lučka periodično utripa. Res nevem več kaj naj naredim, ker mi neda miru.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V win7 ti lučka kak dan utripa, ker se vsebina diska indexira. Drugače pa Task manager, izberi Performance in desno spodaj Resource Monitor. Tam izberi Disk in boš videl vse procese, ki komunicirajo z diskom.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Citat:
Uporabnik dadooo pravi:
Tako torej, ker mi ni dalo miru sem inštaliral še original windows 7 professional. Stvar je popolnoma ista, ko je disk oz. računalnik idle, lučka periodično utripa. Res nevem več kaj naj naredim, ker mi neda miru.

Predvidevam, da bo pri windows 7 še več utripanja - novejši OS imajo še več programov, ki delujejo v ozadju. Nevarno pa je, če ti lučka gori npr. nekaj sekund, takrat pa računalnik frizne (tudi miška se zatika). V tem primeru je narobe nekaj na mašini (kontroler, disk, slab kabel). Meni se je to dogajalo kake pol leta nazaj in po nekaj dneh je odpovedal kontroler na motherboardu.

dadooo

Pripravnik
25. apr 2010
74
1
8
Torej, po obsirnem iskanju po internetu, sem ugotovil
da se to dogaja zaradi tega ker imam cd/dvd pekac povezan preko sata kabla, in utripa zato ker nonstop pregleduje ce je cd v pogonu (autorun), ko cd enoto onemogocim v device managerju stvar ne utripa vec. A mogoce kdo ve kako izklopit to utripanje, s tem da bi mi pekac sevedno delau. Sicer pa, kadarkoli instaliravam program celoten windows zasteka dokler se namestitev ne konca, ki pa se pomojem na sledeci konfiguraciji nebi smelo dogajati: intel i7 860, 4gb rama ter radeon hd 5770... kakrsen koli nastvet bi mi prisel prav.

Hvala

Nazadnje urejeno: