Ne mislim se kregat, tukaj imaš najbolj preprosto razlago skute, za ostale delitve sirov pa pogooglaj.
Skuta (mlečni izdelek)
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sveža skuta
SkutaSkuta je vrsta svežega sira in je splošno ime za vse nezrele sire, ki jih izdeljujejo iz kravjega ali kozjega mleka.
Skuto izdeljujejo posamezne sirarne in mlekarne tako v Sloveniji kot tudi drugod po svetu. Sir je bele do rumenkaste barve ter ima enakomirno mehko , zrnato, mazavo ali pastozno teksturo, ki je odvisna od načina izdelave. Njen okus in vonj sta rahlo kiselkasta.
Skuta ima poljubno obliko in težo. Običajno se embalira v plastičnih lončkih. Sir je brez skorje, testo na prerezu je bele do rumenkaste barve, tekstura pa je enakomirna, mehkozrnata in mazava. Ta vrsta sira ne zori, vsebuje pa od 5, 10, 20 pa tudi do 40% maščobe v suhi snovi ter do 81% vode v nemaščobni snovi.[1]
Skutni sir je cenjena osnova za hladne omake, in kot namaz za kruh. Uporablja pa se tudi za sirove kolače ter za kisle in sladke nadeve.
Kmečki (skutni) sir je grudast in blagega okusa, pogosto vsebuje smetano. Je moker in ga navadno prodajajo v kozarcih. Na voljo je v vseh državah, uporabljajo pa ga za sirove kolače in solate. Stisnjenega v trdo skuto in narezanega na kocke ga v Indiji jedo kot mattha paneer.[2]
[uredi] Komercialne vrste sirov
Odvisno od uporabljenega tehnološkega postopka lahko pridobimo iz mleka naslednje tipe sirov:
Zelo trdi sir;
Parmezan, Zbrinc
Trdi sir;
Bra, Bohinjski sir, Čedar, Ementalski sir, Fiore sadro, Fontina, Grojer, Montasio, Nanoški sir, Pecorino, Tolminski sir
Poltrdi sir;
Edamski sir ,Gavda, Gorgonzola, Jošt, Kranjski sir, Posavski sir Tilzitski sir, Tin, Trapist
Mehki sir:
Siri s plesnijo v testu ali na površini; siri z belo plesnijo v testu: Bri, Kamamber; siri z modro plesnijo v testu: Gorgonzola Rokfor,
Siri z rdečo mažo na površini: Limburški sir, Romadur
Siri ki zorijo v slani vodi.
Sveži sir
Sveži siri so lahko pastozni kot mocarela ali zrnati kot je Cottage cheese ali skuta
Topljeni sir
Chalet sir, Triglav sir, Zdenka sir
Posebni siri z dodatki;
Siri z dodatki orehov- tudi popra, oliv, paprike, grozdja, zelišč- peteršilj, žajbelj, itd.
Siri vloženi v olju- zelo cenjeno je olivno olje, sončnično olje, ogrščično olje in aromatizirana olja z česnom, zelišči- pehtranom, baziliko, lovorjem, meto, majaronom, timijanom, rožmarinom, koprcem, šetrajem, kumino, itd.
Dimljeni siri, v Sloveniji je poznan Paški dimljeni sir,
Ovčji siri,
Kozji siri,