Detektor dima/oglj. monoksida

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
V hišo želim namestit detektor/alarm dima oz. oglj. monoksida. Za primer požara predvsem, da pravočasno opozori in imaš še čas reagirat (sploh ponoči). Na trgu je kup naprav, pa se ne znajdem čisto kaj je najbolje. Potrebujem nekaj, kar ne rabi razbijanja sten za inštalacijo, torej zadeva, ki jo montiraš ali nalepiš na strop, dela na baterijo in je sposobna ob zaznavi dima/monoksida konkretno piskati ali še bolje, tudi javiti na brezžično drugo enoto v drugem prostoru.

Ali je bolje gledati detektor dima ali oglj. monoksida oz. ali je to eno in isto? Katere firme so dobre?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Ja, te zadnje imam tudi jaz, tudi z e-baya. Drugače je imel pa tudi Conrad faj pakete 3 za dim, zelo ugodno. Za CO je bil pa firenagel z ebyja ugodnejši.

Da malo ukradem temo: kaj pa gasilni aparat? Kakšnega vzeti za doma? CO2?
Pa kako velikega?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Conrad ima Sygonix paket treh kar ugodno. Deluje na principu fotoodboja, je to ok varianta? So ti alarmi na splošno dobri in sigurni?

Fireangel sem gledal ST620 model, seveda je dražji od Sygonixa recimo. Sem pa prebral kar nekaj pritožb, celo o tem, da je povzročil požar ko so ga sneli in se je zakuril. Baje je problem z litijevo baterijo notri.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Jaz sem monoksidnega vzel kar pri nas na eni spletni štacuni, mislim da ideo (z domačo domeno, da ne bo reklame).
Gasilni je pa sicer na CO2 boljši, ker ti ne zasvinja bajte - je plin (nimaš finega prahu ki se ti usede povsod po elektroniki in je potem lahko elektronika v bajti oz. v tisti sobi kjer je bil sprožen za "stran" če ga aktiviraš. Je pa res da glede na verjetnost požara doma je navaden na prah bistveno cenejši (mislim da v povprečju ene 3x cenejši) in je tudi ok. V funkcionalnosti ti je pa vseeno. Jaz imam doma sicer CO2, ampak tudi navaden ti bo že ok.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Jaz imam doma C02, vsaj po priporočilu gasilcev, naj bi bil bolj učinkovit.

Glede senzorjev sem sedaj gledaš še varianto, da so med seboj brezžično povezani in ko eden zazna, piskajo verjetno vsi, da sigurno opozorijo na problem. Kakšna izkušnja s temi (Bavaria recimo).

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
CO2 je konkretna mrcina. Najbolj priporočam, ima pa (na pamet pišem) najmanjši 5 kg plina, ostalo je jeklrenka. Sam imam 9 kolskega in tehta cca 16 kg.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Jaz imam 2kg na CO2 (dioksid, ne monoksid:), gor piše proizvaja "Gallus", Šentjernej (www.gallus.si), ampak mislim da jih v Lj. gasilci prodajajo. Tako da je kar pripraven tudi za v roke (ne rečem da ni težak, ampak bi ga tudi bejba obvladala po teži), verjetno manjši od Samojedovega.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Jaz sem svojega kupil v Ljubljani na Brnčičevi, žal se ne spomnim imena podjetja. Malo pogooglaj, pa boš našel.

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
glede detektorja: je bolše, če je za monoksid. gasilni aparat za doma je ok CO2, s tem da če je v polnem razmahu itak ni dost jeklenka. za silo pa je. priporočam tudi požarno odejo, ker je fajn zadeva če se ti v kuhinji kej večjega vname ..

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
jaz sem za prah...sem imel priliko uporabiti oba na isti 'tarči' (pač neka vaja) in je na prah za moje pojme precej bolj učinkovit, res je pa, da za sabo pušča svinjarijo. Pri co2 je pa treba biti hudičevo previden, da ti kak del telesa (tvojega ali tujega) v paniki ne pride pred curek.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
jaz sem staršema nabavil takega iz ebaya

http://www.ebay.co.uk/itm/CO-C...=item20cd3f40d7

Starša sta prešla iz ELKO na drva in na začetku sta imela dostikrat zakajeno, ker je še peč zajeb-avala... skratka tole sem jima zmontiral, mislim da moraš nekje v višini glave zmontirat (lahko da se motim) in hudič piska da se ga sliši daleč naokoli. Enkrat je mami čisto zakadila in se je sprožil.... fajn je ker je LCD ekranček in prikazuje približno vrednost, se pa tudi primerno odziva glede na hitrost naraščanja CO.

Skratka tega lahko priporočim, deluje....cena nizka, potem pa četudi zamenjam vsaki dve leti... ampak ne bo potrebe. Zraven sem pa na tri konce po bajti zmontiral še navadne požarne detektorje dima. Mislim da jih na ebayu prodajajo tudi v kompletu (2x dim, 1x CO detektor)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zanimiva cena!
In seveda tudi razmerje cena-poštnina.
Odkrito povedano, verjamem da piska, ampak jaz ne bi zaupal svojega življenja izdelku iz Kitajske, ki stane 1 funt.(1,16€)