Destilirana voda

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Živ!

Prosim za nasvet kemikov, alkimistov, vračev, .....
Namreč, potrebujem čim bolj čisto destilirano vodo, brez vsakih primesi.
Tá, ki se dobi v plastenkah v trgovnah in je namenjena za likalnike, akumulatorje, hladilne sisteme, .... itd, je ustrezna?

Gre pač za to, da ko ta voda izpari iz neke sprane površine, (npr. steklo), na njej ne sme ostati nobenih sledi.

Zdi se mi, da je tá destilirana voda, ki je v prosti prodaji, bolj kot ne nekakšen ponaredek. Pač kemijsko obdelana le toliko, da ne izloča mineralov in ni električno prevodna. Ostale nečistoče pa so najbrž še vedno prisotne. Imam prav?

lp
Dolfe

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Nečistoče, ki jih omenjaš, so običajno soli ali pa vodni kamen.

Če potrebuješ večje količine destilirane vode, Belinka v Šentjakobu, če ti je blizu.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
En liter bi mi zadoščalo za kar nekaj časa.

Hmm, kaj pa lekarna? Medicina bi že morala uporabljati čisto?
39.gif

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Če si iz LJ oz okolice, prilet do mene (LJ Polje), ti dam destilirano vodo, đabe
wink-1.gif
. Če te zanima pošlji zs.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.102
5.644
113
Citat:
Uporabnik Dolfe pravi:
Živ!

Gre pač za to, da ko ta voda izpari iz neke sprane površine, (npr. steklo), na njej ne sme ostati nobenih sledi.

Eter.....alko ?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Za čiščenje nekaterih medicinskih pripomočkov (seveda takšnih, ki niso v stiku s krvjo) se uporablja neka specialna destilirana voda. Žal pa zdejle ne znam povedati, kako se ji reče.

Imam pa čisto po pravici tudi jaz pomisleke, kakšna je dejansko razlika med to in ono iz Mercatorja. Če je to pravi destilat, bi morala biti skoraj povsem brez primesi (sploh pa mineralnih).

Če imaš gorilnik in kondenzator, si jo pa tako ali tako lahko pripraviš tudi sam (razen če rabiš večje količine).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:

Eter.....alko ?

Even better. Pa še razmastilo bo površino.

Ampak tako ali tako je glavno vprašanje, za kaj on to sploh rabi. Morda bi potem tudi lažje svetovali.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Je pametno uporabljat destilirano za vlažilc zraka?

Najbrž je popolnoma vseeno, samo da ti ne bo treba tako pogosto čistit vlažilca.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Hvala vsem za pomoč, tudi tisto konkretno ponujeno.
smile-1.gif

Rabil bi pri čiščenju optike.
Zadeva niti ni tako nujna, da bi na vrat na nos letal po celi državi za en liter vode. Bolj me zanima, koliko je dejansko očiščena ta voda, ki jo prodajajo v plastenkah. O lastni destilaciji sem že tudi razmišljal, le malce improvizacije in dela bo potrebno.

Poskusil sem čistiti tudi s 96% etanolom. Vendar tudi ta vsebuje nekoliko maščobe, ali nečesa podobnega. Vsekakor, po osušitvi vedno ostane malce sledu.
Sicer, običajno kupujem neko specializirano tekočino, ki pa je draga kot žafran.
frown-1.gif

lp
Dolfe

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

I see...

Jaz bi rekel čisti eter ali pa kombinacija etra in kakšnega manj polarnega alkohola (izopropanol recimo). Vodna izredno počasi izhlapeva in lahko v tem času potegne nase še kake nečistoče iz zraka. Eter na drugi strani pa kot prvo dobro razmasti in kot drugo ostane samo izredno tanek film, ki je hidrofoben in ki izhlapi v sekundi ali dveh.

Oboje dobiš v vsaki lekarni.

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Za čiščenje nekaterih medicinskih pripomočkov (seveda takšnih, ki niso v stiku s krvjo) se uporablja neka specialna destilirana voda. Žal pa zdejle ne znam povedati, kako se ji reče.

Imam pa čisto po pravici tudi jaz pomisleke, kakšna je dejansko razlika med to in ono iz Mercatorja. Če je to pravi destilat, bi morala biti skoraj povsem brez primesi (sploh pa mineralnih).

Če imaš gorilnik in kondenzator, si jo pa tako ali tako lahko pripraviš tudi sam (razen če rabiš večje količine).

100 litrski kotel za žganjekuho, pa si jo v parih urah pripraviš kakšnih 50 litrov.
LP Janko

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
220V, dva kabla pa vrzi v vodo. Če ne bo prevajalo lahko poskusiš še s kakšnim virom večje napetosti .. načeloma ima destilirana voda zelo nizko prevodnost, kot pa je malce "onesnažena" (govorimo o mikrogramih na liter) pa postane doakaj dober prevodnik.

Sicer pa če pise "destilirana voda" je to produkt destilacije iz destilacije pa pride dokaj čista voda (beri: čista ko solza) če je pravilno opravljena in če je prvotna voda OK. Lahko se pa igraš pa napraviš trojni destilat doma, koneckoncev rabiš samo improviziran lonec (pa še žganje lahko skuhaš).

Voda ki se uporabljal v farmaciji ne vem niti če je destilat, gre za "filtrirano" vodo.

Sicer pa namenska čistila za steklo (stelex itd.) čisto solidno opucajo steklo oz. leče. To se sicer uporabi samo kadar je leča zapacana (mast itd.), drugače se najbolje očisti na suh način (tista cunjica za pucat očala). Nekatere leče imajo zunaji del narejen s premazom (UV, antireflex) in tistih niti ni dobro "mokro" pucat. Pa ne preveč dlakocepit ker je distorzija in svetlobna izguba znotraj leče 100x večja kot pa tista "meglica" ki jo dobiš od pucanja. Torej četudi ti vidiš da ni OK, bo leča funkcionirala na 99.999% oz. ne boš dobili nič boljše slike (vsaj ne človeku zaznavno).

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

.......... Eter na drugi strani pa kot prvo dobro razmasti in kot drugo ostane samo izredno tanek film, ki je hidrofoben in ki izhlapi v sekundi ali dveh.

Oboje dobiš v vsaki lekarni.
467716-post_slo.gif

S tem bom poskusil.

Hvala. Za lon si dobil vseh 5* skupaj.
k010.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ampak vseeno imej v mislih še to, kar ti je Utiševalec napisal. Nimam pojma, iz česa so razni premazi na lečah in kako se bodo razumeli z nepolarnimi topili ala eter.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.102
5.644
113
Ejjjjjj......ti si samo razvil mojo idejo in pokasiral ***** banda....
10.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Jaz sem optiko čistil (beri velike in drage mikroskope, refraktometre itd.) izopropanolom. Stvar razmasti in v trenutku izhlapi. Predvsem je važno, da se kakeršnekoli maščobe dejansko raztopijo in sčistijo, kot pa da jih razmažeš (kar jih voda sigurno bo). Pomagal sem si z klasičnimi vatiranimi paličicami, predvsem na robovih, kjer se stikata leča in okovje, nato pa vse skupaj ščistil (ostanke bombažnih nitk) z papirjem za čiščenje optike.

V glavnem, isopropil je way to go, kar se optike tiče...

LP
Gargy

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz ti lahko dam destilirano vodo, ki se in uporablja v bolnicah za izdelavo raznih maž. Je pa drugače rok uporabe destilirane vode za te namene samo en mesec.