Delovanje pomivalnega stroja

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Pomivalni stroj verjetno vodo prej segreje na določeno temperaturo preden z njo opere.
Zanima pa me, ali ima noter tipalo temperature vode in na podlagi tega določa koliko bo še sam ogrel.
Zakaj me to zanima? Ker bi potem priključil pomivalni stroj namesto na mrzlo na toplo vodo, saj verjetno bojler precej bolj učinkovito segreva vodo kot pa pomivalni stroj.

Sem se kje zmotil v mojih predvidevanjih?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
si ja.

vodo segrevata oba enako učinkovito (el. grelec kot el. grelec)

Splačao bi se kvečjemu če bi za sanitarno vodo uporabljal toplotno črpalko (v tem primeru bi se splačao priklppiti namešalni vetil...da pred vsakim pranjem določiš temp. vode).

Drugače pa je brez veze.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Ok, odgovor na mojo predpostavko sem dobil.
Prosil bi pa še za razlago kako deluje pomivalni stroj. Ali ima tipalo za temperaturo in glede na to prilagaja ogrevanje ali pač vso vodo spusti skozi gretje, ne glede na temperaturo le te.

PS: Nisi pomislil na kombiniran grelec vode za stanovanje.
tongue-1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
kombiniran grelec vode...kaj je to?
smile-1.gif

kolikor vem tipa temp. vode v bobnu...koje ta segreta na določeno (nastavljeno) temepraturo izklopi grelec....običjano do takrat niti ne pere oz. obrača.

Saj načeloma ni druge...ker lahko je več perila, pa bo šlo noter manj vode...torej nemore biti določeno kar npr. na minutažo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
kombiniran grelec vode...kaj je to?
Električno ogrevanje za pomoč, sicer pa vodo v bojlerju segreva voda za centralno ogrevanje.

Prosil bi še za potrditev od kakšnega stručkota kako je s tem tipalom, ali ga dejansko ima?

Aja, pa pogovarjamo se o pomivalnem in ne pralnem stroju.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Vincent je kar prav povedal - tipalo ima v zalogi vode, ki jo segreje na določeno temperaturo (pač, glede na program PS) - se pravi, bolj mrzla voda pride not, dalj časa segreva. Je pa problem, če vežeš gor sanitarno vodo, v temperaturnih izgubah po ceveh. Pač en grelc ti mora vodo segret od npr 15 do 60 stopinj. In če ti to naredi pomivalc neposredno, gre gotovo manj energije, kot če ti jo segreva bojler/centralna in ti šiba vodo čez pol bajte. Pomivalc itak porabi vode par litrov, toliko, kot jo je v ceveh od centralnega bojlerja do pomivalca. Če računaš zraven še stroške investicije predelave sistema in pa to, da ti posledično centralna laufa več,, kot bi bilo treba, menim, da nima smisla se priklapljat kam drugam, kot samo na vodovod, pa naj pomivalc potem rihta dalje.
Moje mnenje.
smile-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Thx, imaš kar prav ja. Baje ponucajo 12 litrov vode in to je bilo moje naslednje vprašanje, koliko vode sploh gre po ceveh, preden topla priteče (če se prej seveda ni rabila).

Še pomemben dodatek: centralna je etažna in se plačuje po m2
rolleyes-1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
glede na to da imate skupno centralno (to bi moral povedati prej!) je logično da boš zadevo priklopil na toplo vodo od te centralne!

Itak plačuješ po kvadraturi, torej jo koristi (zakaj bi posebej plačeval če elekrtiko za ogrevanje vode...če že tako ali tako plačuješ ..saj prej si koristil tolo vodo za ročno pranje, zdaj boš pa za strojno).

Glede hitrosti dotoka tople vode...v individualni hiši zna trajat, ker se manj porablja,...takole pri etažnih lastnikih pa je poraba velika in je topla voda vedno 'blizu' (sprobaj...odpri pipo...po koliko sekundah priteče topla voda?..).

Ni druge...obvezen priklop na centralno!