Delež katolikov v prebivalstvu RS

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
evoluciji? folk je začel logično razmišljat? posledica generacij komunizma?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik warpaint pravi:
Ob aktualnih praznikih sem šel preverit, kolikšen je delež prebivalcev RS, ki so se izrekli za katolike. Podatke sem našel na http://www.uvs.gov.si/fileadmin/uvs.gov.si/pageuploads/razni_dokumenti/statistika.pdf
Zanimiv mi je strahoten padec deleža katolikov med leti 91 in 02, zdaj pa ne vem čemu bi to prisodil.
Strahoten
rolleyes-1.gif
padec...
A nisi porajtal "strahotnega" dviga ateistov in nevernikov?
smirk-1.gif

edit: in neopredeljenih?

Nazadnje urejeno:

shift

Guru
20. jul 2007
9.940
2.351
113
za šankom
Citat:
Ob aktualnih praznikih sem šel preverit, kolikšen je delež prebivalcev RS, ki so se izrekli za katolike. Podatke sem našel na http://www.uvs.gov.si/fileadmin/uvs.gov.si/pageuploads/razni_dokumenti/statistika.pdf
Zanimiv mi je strahoten padec deleža katolikov med leti 91 in 02, zdaj pa ne vem čemu bi to prisodil.

verjetno bi bila številka še mnogo nižja če ne bi tako zavzeto vozili otork h krstu ko se ta sploh ne zaveda kaj počnejo z njim

warpaint

Pripravnik
6. jul 2011
198
1
18
Nord
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
trahoten
rolleyes-1.gif
padec...
A nisi porajtal "strahotnega" dviga ateistov in nevernikov?
smirk-1.gif

edit: in neopredeljenih?

Ateisti in neverniki niso organizirani.
Ko pa največja verska skupnost v državi v 11. letih izgubi 20% pripadnikov, pa je to, vsaj zame, strahotno veliko.
230.000 jih prmejduš ni pomrlo. Ne vem sicer kako to gre, ampak ko enkrat si katolik potem menda ostaneš katolik za vse življenje (z redkimi izjemami seveda). Al kaj?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Ničesar niso izgubili: v prvem popisu v samostojni Sloveniji se je pač večina Slovencev opredelila za katolike, še pod vplivom osamosvojitve in nove države. Protestanti, pravoslavni in muslimani so se pač opredelili, kot so dejansko pripadali kateri veri. 2002 je ta naboj precej popustil, zato so se mnogi, ki so se prej opredelili za katolike, tokrat postavili malo v kraj in se niso hoteli opredeliti ali pa so prenehali podpirati RKC. Ostale vere so ostale približno na istem, kar pomeni, da so se 91 opredeljevali po resničnem prepričanju in ne trenutnem navdihu. Plus tega njihovi predstavniki niso imeli toliko afer in poskusov skakanja na oblast in ljudje vodstvu niso toliko zamerili, kot katoliki RKC-ju.

warpaint

Pripravnik
6. jul 2011
198
1
18
Nord
Malenkost bi te popravil, popis leta 91 je bil izveden preden je bila razglašena samostojnost Slovenije, emocije in občutek "svobode" pa so bile prav gotovo pomemben faktor.
Od ostalih verskih ločin so krepko (za dobrih 60%) poskočili muslimani, kar pa bi pripisal vojni v BIH (begunci, priseljevanje).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.665
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
ksz

Kje pa je 32? Menda ga ja ni pobralo, ko je videl, da se je v tem časovnem obdobju število islamsko opredeljenih povečalo za celih 61%.
Ali pa mogoče že križarje zbira?
sprasujem se.gif

ON TOPIC:
Glede vzrokov sem bom kar strinjal z Abrahamom.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
Citat:
Uporabnik Rotty pravi:
Citat:
Uporabnik warpaint

Ateisti in neverniki niso organizirani

Pa ravno ti so izredno organizirani. Predvsem antikatoliški ateisti...

a ti to kr tak malo na pamet ali imas kaksne podatke? ce imas, bi te prosil se za kontakt, bi se vpisal
smile-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Malenkost bi te popravil, popis leta 91 je bil izveden preden je bila razglašena samostojnost Slovenije, emocije in občutek "svobode" pa so bile prav gotovo pomemben faktor.
Od ostalih verskih ločin so krepko (za dobrih 60%) poskočili muslimani, kar pa bi pripisal vojni v BIH (begunci, priseljevanje).
Referendum za samostojnost je bil decembra 1990 in smo bili v začetku 1991 praktično samostojni, v drugi polovici pa že popolnoma.
Za 60% se sicer veliko sliši, če pa poveš, da se je delež povečal iz slabih 30000 na dobrih 68000, se pa ne sliši več tako dramatično. Plus tega je bilo v tem času židov manj za dobrih 50% (po tvoji logiki bi lahko sklepal, da smo bili v teh desetih letih hujši od nacijev, a dejanska cifra je padla iz 199 na 99 pripadnikov Judovske vere - ane, kako se takoj drugače sliši, ko prenehaš operirati s procenti
wink-1.gif
).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.863
396
83
Citat:

A se ni tedaj govorilo, da boš del dohodnine plačal cerkvi, če se izrečeš zanjo.

Me prav zanima, kakšen bi bil rezultat danes.

PrePro

Pripravnik
1. nov 2007
414
0
16
V 90-tih, ko smo šele prehajali iz enoumne ureditve in se je o veri razmišljalo bolj malo, je marsikdo mislil, da če so ga pri 0 nesli h krstu je že avtomatično katolik. Pozneje so se glave razbistrile in se ni bilo težko opredeliti tudi za ateista.

Kdor pa je bil veren takrat in je tudi sedaj, pa najverjetneje ni imel problemov z opredelitvijo.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:

A se ni tedaj govorilo, da boš del dohodnine plačal cerkvi, če se izrečeš zanjo.

A zato so se izrekali za vernike, da bi cerkvi dajali del dohodnine misliš? Bi bilo prej obratno.

Sicer pa danes lahko nemeniš del dohodnine (0,5%) cerkvi, če se tako izrečeš. Lahko jo nameniš tudi domobranski organizaciji, ne moreš jo pa namenit slovenskemu folklornemu društvu, ker to ni v javnem interesu. (beri= bi potem zmanjkalo za cerkev)

hgard

Guru
22. jul 2007
4.099
591
113
Spremenil se je način izpraševanja. 1991 so te direktno vprašali katere veroizpovedi si, 2002 pa so najprej vprašali ali želiš na to vprašanje odgovarjati. Če se prav spomnim
rolleyes-1.gif

Zato je 2002 toliko več tistih, ki niso želeli odgovarjati. Pri SJM pa ni tako velike razlike.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:

Nekaj takega ja , - cerkveni davek , - rezultat danes bi pa bil verjetno podoben , ker za vsak slučaj bi se še vedno opredelili za ,, ne želim odgovarjat,, ....nikol ne veš ......