Del študija magisterija v USA in Avstraliji

AXi0N

Fizikalc
9. sep 2007
1.014
0
36
Sem diplomant ekonomije, sedaj sem vpisal magisterski študij na Fakulteti za komercialne in poslovne vede.
Rad bi opravljal del študija oziroma semester v Ameriki ali Avstraliji.

Brskal sem že po internetu, našel določene strani, a še vseeno premalo vem o tem.
Zanima me ali imam kakšno možnost da opravljam del študija v tujini, kje se lahko več pozanimam o tem, ali mora šola odobravat
to itd...

Torej čimveč informacij o tem...

Hvala
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Prvi korak je mednarodna pisarna na tvojem faksu ali študentski org. Ti bodo najbolj znali svetovat.

Jaz ti iz moje izkušnje lahko povem samo, kako izgleda zadeva v Evropi: univerze imajo pogodbe po katerih sprejemajo določeno kvoto gostujočih študentov (program Erasmus). Pri tem si oproščen plačila šolnine na gostujoči univerzi, pripada ti tudi neke vrste štipendija. Težava nastopi edino, ker vsaka slovenska univerza nima pogodbe z vsako tujo. Vem za primer, ko se je tudi v tem primeru dalo prit zraven vendar v tem primeru nisi upravičen do štipendije.

Seveda mora to odobriti tudi tvoja fakulteta - tipično oddaš vlogo, našteješ predmete, ki jih boš opravljal v tujini in predlagaš ekvivalent na domačem faksu (v končni fazi ti namreč diplomo izda matična fakulteta, ki lahko prizna le "svoje" predmete). Če gre za tujo univerzo s katero ima tvoja šola pogodbo, je zadeva rutinska. Pa tudi sicer tu ne pričakujem kakšnih težav. In tisti "ekvivalent" ni treba razumeti dobesedno
wink-1.gif

Vse te informacije so stare nekaj let, mogoče se je z bolognskim sistemom kaj spremenilo? Pojma nimam.

Še to: jest sem delal del magisterija v UK, matično pa sem bil na EF.

In kaj hudiča je to za ena fakulteta kamor si se vpisal? Prvič slišim...

B.

AXi0N

Fizikalc
9. sep 2007
1.014
0
36
Hvala za informacije. Sem se sedaj obrnil na šolo, da vidim kaj mi bodo tam svetovali. Se mi zdi da je problem, ker je največ tega v Evropi, za študij preko atlantika pa veliko manj. No, bomo vidli...

Glede faksa, "bivša" Visoka komercialna šola Celje.

LP

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Good luck, upam da najdeš kaj odgovarjajočega. Sicer pa tudi na stari celini najdeš dobre šole, z odličnim renomejem, ki je seveda ustrezno cenjen.

Ti dam eno idejo (o kateri bi danes resno razmišljal tudi sam): zakaj pa ne opraviš celotnega študija v tujini? Full time MSc ti vzame eno leto, imaš možnosti štipendij. Vem da je recimo angleška London School of Economics (creme de la creme tvojega področja) nudila 100% kritje šolnine, kar so izkoristili tudi Slovenci. In tudi, če nimaš šolnine: takšna investicija je mnogo pametnejša od kreditov za precenjena stanovanja, kvazi luksuzne nemške avtomobile ali sijoče kuhinje, ki nikoli ne bodo uporabljene
wink-1.gif

Najdražji MBA, ki ga imam v glavi (pa ne vem, če je cifra še vedno točna), je bil harvardski - 50k $. LSE je recimo precej ugodnejši, saj si sedaj izenačen z domačini, dobrih 10k £. Bottom line - če si res želiš študija, je "pravi" študij mogoče celo boljša ideja; in še zdaleč ne nedosegljiva.

B.

AXi0N

Fizikalc
9. sep 2007
1.014
0
36
Saj bi tudi sam opravil celotni študij v tujini, ampak je sedaj problem, ker sem vpisal ze tukaj in že kar nekaj plačal
rolleyes-1.gif

Bomo videli... Hvala...