Citat:
Uporabnik tony pravi:
Mati dela izpit iz računovodstva na izrednem študiju in bi rada kakšno (bolj enostavno) razlago oz. bolje, uvod v Zakon o DDVju, predvsem jo zanimajo stvari kot so vračilo DDVja za podjetja ipd.
Pozna kdo kakšen dober link?
Hvala,
Tony
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Pozna kdo kakšen dober link?
Hvala,
Tony
Citat:
Uporabnik profi pravi:
Ma to ni nobena znanost. Pri nas pač razni "strokovnjaki" radi drago prodajajo svetovalne ure.
Če tvoja mati razume angleško, potem naj si preberi opis DDV-ja v Wikipediji in ji bo takoj jasno.
http://en.wikipedia.org/wiki/Value_added_tax
Skratka, DDV je davek na dodano vrednost, torej plačaš razliko od davka, ki si ga plačal dobavitelju in davka, ki si ga zaračunal kupcu. Vračilo davka lahko imaš samo v primeru, če kupcu še nisi nič zaračunal ali pa si mu zaračunal manj, ko si neto plačal dobavitelju (torej imaš izgubo). Na dolgi rok torej vedno plačaš (razen seveda, če propadeš... ali pa ne delaš pošteno in kupcem zaračunavaš v gotovini in ne daš med prihodke...).
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Artikel, ki ga ti kupiš in prodaš naprej je pa logično, da ga boš po višji ceni, kajne? S čim boš pa pokrival stroške, ki te ob tem spremljajo? In kaj to pomeni? Ustvarjam dobiček ali izgubo? Dobiček ustvarjam.
Meni je drugače čisto jasno, o čem se tukaj pogovarjamo. Rabiš še kakšno pojasnilo?
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Artikel, ki ga ti kupiš in prodaš naprej je pa logično, da ga boš po višji ceni, kajne? S čim boš pa pokrival stroške, ki te ob tem spremljajo? In kaj to pomeni? Ustvarjam dobiček ali izgubo? Dobiček ustvarjam.
Meni je drugače čisto jasno, o čem se tukaj pogovarjamo. Rabiš še kakšno pojasnilo?
Bi se pa jaz priporočil za še kakšno pojasnilo, ko si tako prijazen.
A to o podjetjih z izgubo je samo ena fama, v resnici sploh ne obstajajo?
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
...ko je vstopni davek v nekem obdobju (mesečno, tromesečno) večji od izstopnega.
Artikel, ki ga ti kupiš in prodaš naprej je pa logično, da ga boš po višji ceni, kajne?
Meni je drugače čisto jasno, o čem se tukaj pogovarjamo.
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
...ko je vstopni davek v nekem obdobju (mesečno, tromesečno) večji od izstopnega.
Artikel, ki ga ti kupiš in prodaš naprej je pa logično, da ga boš po višji ceni, kajne?
Meni je drugače čisto jasno, o čem se tukaj pogovarjamo.
Zdaj pa poskušam skombinirat prvi dve izjavi, pa mi ne uspe. Izvoz je recimo omenil "profi", ampak on je po tvoje vse skupaj pomešal... Kdaj torej sploh lahko pride do vračila DDV?? Na pomoč!
No, v resnici ocenjujem tvoje zgornje tri izjave takole:
1. izjava - drži
2. izjava - ne drži (seveda si želiš tako, pa je kljub temu veliko situacij, ko temu ni tako)
3. izjava - smešna
Kakorkoli, saj je bilo za tonyjevo mamo navedene dovolj literature. Jaz sem samo hotel opozoriti, naj te morebitni iskalci znanja ne vzamejo preveč zares.
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
In meša se že, odkar je v debato prišel profi.
Ker je začel teoretizirat.
Torej, seveda ima prav - na dolgi rok, normalno nenihajoče poslovanje, normalna dejavnost,... blablabla... Je res to, kar je napisal. In to je tudi bistvo tega davka, ki obdavčuje potrošnjo.
(Najbrž mi ni treba dodati, da seveda znam v nulo razložit, zakaj je to davek na potrošnjo? Če kdo želi biti še bolj zmešan, naj mi pošlje PM.)
V praksi je pa obračun DDV ena zgodba, izračunavanje poslovnega izida pa povsem druga zgodba. In če ne razčistiš najprej trotelziher osnov obračunavanja enega in drugega, ni pametno iskati filozofsko teoretičnih sklepov, kako sta ta dva med seboj povezana. Tako kot se učenje angleškega jezika ne začne s šudijem Shakespeare-ja. Ne zato, ker bi ta pisal v nemščini.
Ipak je nekje v naslovu napisano "za začetnike".