Davek od prodaje zemljišča

Fedor

TTX Allenatore
5. okt 2007
805
0
16
Živijo¨!

Zanima me, za koliko % me država "oropa" pri prodaji zemljišča....se da na kakšen način temu izogniti oz. znižati %
evil.gif

Hvala in LP!

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Kako mislišljenje. Zakaj bi te oropala. Če ti ni da bi plačal davek pač ne prodaj pa je. Drugače pa če si lastnik kot fizična oseba plačaš 2% Davka na promet nepremičnin.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Včasih so bile desetine....

Marija Terezija itd...

Ps
Ribicija je pa zgleda iz Davčne.

2 % se ne boš mogel izogniti.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Naj plača kupec. Oz. postavi tolk višjo ceno.

Zadeva pa je res zoprna pri menjavi zemljišč, ko plačata oba!!

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Nisem z davčne, samo ne maram takega jamranja. Življenje je pač tako nekje nekaj dobiš, drugje ti nekaj vzamejo. Prepričan sem, da Fedor ne bo delal izgube pri prodaji zemljišča. In če torej nekaj zaslužimo, na kar je z nekim faktorjem vplivala tudi gospodarska klima v državi v nekem trenutku, potem je prav da ima država nekaj od tega. In temu res ne moremo reči ropanje.

Fedor

TTX Allenatore
5. okt 2007
805
0
16
hmmmja no, če se gre za 2% res ni rop, ampak sem mislil da so to višji procenti (20%)....pa ne razburjaj se ribicija.....
se pravi, če prodam zemljišče za 300k €, plačam državi 2% od 300k €.....ql

aja, hvala za info.....

Nazadnje urejeno:

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Samo važno je pa še, koliko časa si lastnik parcele (zaradi razlike v ceni in davka na le to) in če si ti lastnik ali firma.

Fedor

TTX Allenatore
5. okt 2007
805
0
16
aha, kaj to pomeni, da se procent spreminja?
Jaz sem to parcelo podedoval pred cca. 10-imi leti.....

Hvala in LP!

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
davek je 2 % + 25 % na razliko v ceni. torej na razliko med nabavno vrednostjo in prodajno ceno. v kolikor zadeve nisi kupil, ampak podedoval, se s sodno cenitvijo ugotovi koliko je bila vredna ob pridobitvi, da se tako lahko izračuna razliko v ceni. v kolikor si zemljišče pridobil pred 31.12.2001 davka na razliko v ceni ne plačaš. za čas pridobitve se šteje čas vknjižbe LP v zemljiško knjigo.
cenilci gredo zelo na roko. in v kolikor jim poveš za kaj rabiš, bodo ugotovili, da razlike ni. durs lahko sicer reče, da se s tvojo cenitvijo ne strinja in na tvoje stroške naredi še eno cenitev. vendar je to redko in ko gre za res v nebo vpijajoč nateg.

EDIT: videl, da si pridobil pred desetimi leti, torej plačaš le 2 %. v kolikor boš na pogodbo pisal nižjo ceno, se pokrij s sdono cenitvijo, da gre za realno ceno, pri čemer te pride cenilec 200 EUR (brez računa), tako da izračunaj, če se sploh splača nižati pogodbeno ceno.

Nazadnje urejeno:

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:
davek je 2 % + 25 % na razliko v ceni. torej na razliko med nabavno vrednostjo in prodajno ceno. v kolikor zadeve nisi kupil, ampak podedoval, se s sodno cenitvijo ugotovi koliko je bila vredna ob pridobitvi, da se tako lahko izračuna razliko v ceni. v kolikor si zemljišče pridobil pred 31.12.2001 davka na razliko v ceni ne plačaš. za čas pridobitve se šteje čas vknjižbe LP v zemljiško knjigo.
cenilci gredo zelo na roko. in v kolikor jim poveš za kaj rabiš, bodo ugotovili, da razlike ni. durs lahko sicer reče, da se s tvojo cenitvijo ne strinja in na tvoje stroške naredi še eno cenitev. vendar je to redko in ko gre za res v nebo vpijajoč nateg.

EDIT: videl, da si pridobil pred desetimi leti, torej plačaš le 2 %. v kolikor boš na pogodbo pisal nižjo ceno, se pokrij s sdono cenitvijo, da gre za realno ceno, pri čemer te pride cenilec 200 EUR (brez računa), tako da izračunaj, če se sploh splača nižati pogodbeno ceno.

ne-ne-1.gif

20 %

Aja, kje pa imaš zemljo? Morda zanima mene
cheer.gif