Davek od prodaje nepr. - stalno prebivališče?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Kakor je meni znano kar se tiče davkarije, si oproščen plačila davka na dobiček od prodaje nepremičnin, če si na tistem naslovu stalno prijavljen in tudi dejansko tam prebivaš vsaj 3 leta.

Kaj pa v primeru, ko tam bivaš že več kot 10 let, in to še pred odkupom nepremičnine?

Ali lahko teoretično gledano, prodaš to nepremičnino že danes brez, da bi moral plačevati davek na dobiček od nepremičnin, torej bi bil davka oproščen (ker imaš stalno prebivališče že več kot 3 leta, pa čeprav si lastnik recimo šele 2 leti).

Upam, da sem bil dovolj razumljiv.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Lastnik in stalno prebivališče moraš imeti vsaj 3 leta, da si oproščen. Poudarek na besedi "in".

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Dovolj razumljiv in odgovor je, prodaj čez eno leto. Dacarje ne zanima, koliko časa si tam živel, njih briga samo in izključno to, koliko časa si lastnik.

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz te nisem razumel.

V prvem stavku si si pa sam odgovoril. Torej obstaja izjema = pogoj je bivanje 3 leta na tistem naslovu.

Če pa ti tam živiš 10 let je pa to več kot 3 leta in tudi velja
smile-1.gif

Oziroma moraš biti LASTNIK in STANOVALEC (prijavljen) najmanj 3 leta.

-------
Podpisani izjavljam:
- da sem odsvojil stanovanje oziroma stanovanjsko hišo – ki ima najveþ dve stanovanji, s
pripadajoþim zemljišþem – v kateri sem imel prijavljeno stalno prebivališþe in jo imel v lasti ter
sem tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo;
- da stanovanja ali stanovanjske hiše oziroma njunega dela, za katerega uveljavljam oprostitev,
nisem uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti (stanovanje ali stanovanjska hiša oziroma
njun del v poslovnih knjigah ni prikazano kot sredstvo za potrebe dejavnosti) ali ga oddajal v
najem.
-------

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Dovolj razumljiv in odgovor je, prodaj čez eno leto. Dacarje ne zanima, koliko časa si tam živel, njih briga samo in izključno to, koliko časa si lastnik.

To ni ravno res... če si lastnik manj kot 5 let (in ne živiš tam) moraš plačati konkretno višji davek na dobiček kakor pa, če si lastnik IN tudi prebivaš tam zadnja 3 leta. Torej dacarje absolutno zanima koliko časa si tam živel.

Stvar je taka, da sem zdaj kupil novo nepremičnino in bi rad prenesel stalno prebivališče na to nepremičnino.
Ne bi pa rad izgubil tega privilegija, da bi bil oproščen plačila davka v primeru, če bi kadarkoli moral prodati prvo nepremičnino (kar pa sicer ne načrtujem, nikoli pa se ne ve).
V tem primeru raje pustim še eno leto stalno prebivališče na prvotni nepremičnini toliko, da imam dokaz, da sem upravičeno opravičen plačila davka na nepremičnine. Če prav razumem gre to tako? Res se nebi rad nekoč tolkel po glavi zaradi plačila davka na dobiček, ker nisem bil dovolj pazljiv v preteklosti.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Hhehhehe si preveč optimističen pri tvojih marvelzacijah.

Takole je: Lastnik moraš biti vsaj 3 leta, ZADNJA 3 leta moraš imeti stalno prebivališče na tem naslovu, pa si oproščen davka od dobička. Če imaš dve nepremičnini, boš moral eno pač žrtvovati z vidika davkov.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Hhehhehe si preveč optimističen pri tvojih marvelzacijah.

Takole je: Lastnik moraš biti vsaj 3 leta, ZADNJA 3 leta moraš imeti stalno prebivališče na tem naslovu, pa si oproščen davka od dobička. Če imaš dve nepremičnini, boš moral eno pač žrtvovati z vidika davkov.

sranje
rolleyes-1.gif

a bi začasno prebivališče na drugem naslovu in hkrati stalno prebivališče na prvem naslovu rešilo moj problem?
confused-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Ena caka je s temi tremi leti prebivalisca. Mislim da moras biti prebivalec zadnja tri leta. Se pravi pred prodajo ni pametno odjaviti prebivalisca oziroma se glede tega tocno pozanimaj.
Sicer pa se en del tudi inflacija uposteva. Æahko uveljavljas kaksna vlaganja (racuni!)?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:

To ni ravno res... če si lastnik manj kot 5 let (in ne živiš tam) moraš plačati konkretno višji davek na dobiček kakor pa, če si lastnik IN tudi prebivaš tam zadnja 3 leta. Torej dacarje absolutno zanima koliko časa si tam živel.

Stvar je taka, da sem zdaj kupil novo nepremičnino in bi rad prenesel stalno prebivališče na to nepremičnino.
Ne bi pa rad izgubil tega privilegija, da bi bil oproščen plačila davka v primeru, če bi kadarkoli moral prodati prvo nepremičnino (kar pa sicer ne načrtujem, nikoli pa se ne ve).
V tem primeru raje pustim še eno leto stalno prebivališče na prvotni nepremičnini toliko, da imam dokaz, da sem upravičeno opravičen plačila davka na nepremičnine. Če prav razumem gre to tako? Res se nebi rad nekoč tolkel po glavi zaradi plačila davka na dobiček, ker nisem bil dovolj pazljiv v preteklosti.

Itak da je dobiček 20, 15, 10, 5 itd... glede na leta imetništva.

Lahko pa zadevo prodaš brez dobička, a ne, pa imaš samo 2%.

Ker v dveh treh letih se pa cena bajti ja ni dvignila, prej obratno.

Al pa se spiše nedobičkonosna pogodba, razlika pa na roko, daš pa še malo popusta, da je kupec sodeluje. Vse se da.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Če se ti gre za to, potem vpleti noter še ženo. Torej ima ona v eni nepremičnini stalno prebivališče. Seveda moraš prenesti nanjo lastnino.
Jeba je pa, da je treba ji zaupat
evil.gif
.

Sicer pa, cene nepremičnin bodo itak šle dol, tako da ne boš imel kapitalca
evil.gif
.

Aja, kaj bi jaz naredil, ČE si seveda kupil prvo nepremičnino bistveno ceneje kot je sedaj vredna. Počakal eno leto in jo potem ''prodal'' ali podaril bližnji osebi. Kot zgoraj omenjeno recimo ženi. Darilna je ene 150 EUR (odvisno od vrednosti pogodbe). Če bo ona potem naprej prodajala se bo štelo od današnje vrednosti
cheer.gif
. In če misliš, da bo šla cena še gor, naj pa ima ona tam stalno prebivališče in v treh letih si rešen...

PS: Pri darilni med možem in ženo lahko v primeru ''težav'' (recimo ločitev) izpodbijaš darilno
grims-1.gif
.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.358
9.596
113
EU
Glede bivališča mora biti prav "stalno", ali lahko uporabiš tudi "začasno," ki ga trikrat podaljšaš za eno leto.
sprasujem se.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Moraš biti LASTNIK in STANOVALEC najmanj 3 zadnja leta.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kako pa se obračuna dobiček?
Torej v tem primeru velja za dobiček tudi prodaja nepremičnine, katero podeduješ, si nekoč živel v njej (otroštvo), potem pa se odseliš in prodajaš svoj solastniški delež (sicer v kompletu) z vsemi solastniki?
Kako se to tretira, da je na tem naslovu stalno živel samo eden izmed solastnikov. Nepremičnina je v lasti 27 let, v njej ne živim več 15 let...

I

Izbrisan uporabnik #488

Dobiček je simpl.

Razlika=dobiček med vrednostjo ob pridobitvi in vrednostjo ob odsvojitvi.

Če je bil v času pridobitve vredno 40.000, sedaj pa prodajaš za 50.000

Plačaš davek od dobička, torej davek od 10.000.... ki je 20%, 15%, 10%.... odvisno od let imetništva.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Another simple question... Leta 1985 se ni izvedla cenitev. Edina cenitev je GURSova. Torej kaj je osnova?

I

Izbrisan uporabnik #488

Če je bilo pridobljeno pred 01.01.2002 se dobiček ne ugotavlja
smile-1.gif

simple