Davek od dobička pri prodaji stanovanja

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Če prav razumem obrazec na DURS, sem oproščen davka, če prodam stanovanje v katerem sem dejansko bival zadnja tri leta.

Moj problem je v tem, da je počila kanalizacijska cev in je sedaj treba najprej stanovanje posušiti (ker so stropi leseni bo to trajalo celo večnost) in nato praktično na novo narediti pode in parket. V tem času seveda na morem stanovati v tem stanovanju.

Zanima me ce bivanje v smislu davcne oprostitve vkjlucuje tudi čas take dolgotrajne obnove? Ali pa se 3 letni rok zacne ponovno steti po koncu obnove, ko se preselim nazaj?

P

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Po neki logiki (ne, nisem iskal zakona) čas bivanja dokazuješ s prijavo stalnega bivališča na tem naslovu. Ker je stanovanje neuporabno si poiščeš začasno bivališče ( Mogoče selitve niti ne prijaviš oziroma si ne urediš dokumentov na začasno lokacijo), po sanaciji se vrneš nazaj, to pa bi pomenilo da stalnega bivanja nisi prekinil. Imej pa kakšne dokumente o neuporabnosi stanovanja in sanaciji. Pa počakaj še na kakšen bolj utemeljen odgovor.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Zakon o dohodnini ima dva pogoja: 1 prijavljeno stalno bivalisce in 2 dejansko bivanje.

Zato me zanima kaj je s tem dejanskim bivanjem. Kaksne so lahko prekinitve tega bivanja - ce ne bi imel nesrece s poceno cevjo - ce grem za en mesec na dopust, verjetno se vedno bivam tam, kaj pa ce bi kot student sel za pol leta na studijsko izmenjavo?

P

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
In zakaj bi komurkoli javljal spremembo bivališča (pa čeprav začasnega)?
Še posebej, če boš v istem kraju ta čas bival. Sploh pa samo za nekaj mesecev.
Pošto že greš iskat enkrat na teden, oz. vsak dan, če boš tam renoviral stanovanje.

Jaz že skoraj 20 let stanujem 100km stran od kraja stalnega bivališča,
začasnega sem imel eno leto prijavljenega, pa nikoli težav.
Enkrat me je en policaj nekaj popisal, pa nekaj grozil, pa ni bilo nič iz tega.