Davek na zapuščino

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Zadevea je takšna:

Oče sin in hčerka. Hčerka se odseli k možu in doma pusti vso premoženje. Pri urejanju dediščine pač oče in sin izplačata hčerki določen denar.
Gresta na banko dvigneta denar in ji ga nakažeta na račun. Sedaj pa me zanima ali je hčerki potrebno še plačat kak davek na ta dobljeni denar ali ne ?

lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ne, ker pri prvemu dednemu redu ni plačila davka. Je pa potrebno plačati sodno takso, ki jo določi sodnica glede na vrednost premoženja vi se pa dogovorite po kakšnih deležih jo boste plačali. Za hišo pride taksa cca 1000€.

I

Izbrisan uporabnik #488

Vnukinja je prvi dedni red po Zakonu o dedovanju le v primeru vstopne pravice = torej, če umre njena mama ali se odpove dediščini v svojem imenu.

Za davčno pa je vnukinja prvi dedni red, ne glede na to ali so starši še živi, tako da davka ne bo. Je pa potrebno darilo nad 5000 vseeno prijaviti.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Meni je tole zanimivo
(2) Pri nepremičninah se kot vrednost iz prvega odstavka tega člena šteje 80% posplošene tržne vrednosti, ugotovljene po zakonu, ki ureja množično vrednotenje nepremičnin, kakor je določena nepremičnini v registru nepremičnin na dan nastanka davčne obveznosti.

Naša nepremičnina je po dursu vredna 230 000€, cenilec jo je ocenil na 160 000€ in s to cenitvijo so se strinjali vsi dediči. Sodnica pa je za osnovo plačila takse določila 120 000€.

I

Izbrisan uporabnik #488

Preberi dobro sklep o dedovanju.

Kjer piše, da je vrednost zapuščine odmerjena samo za potrebe plačila sodne takse...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
V bistvu sem hotel povedat, da se upošteva cenitev cenilca in ne tista splošna cenitev nepremičnin. Za nekatere dediče bi bilo tisto bolj ugodno vendar sodnico splošna cenitev ni zanimala. Rekla je samo, če se kdo ne strinja s cenitvijo cenilca naj si naroči na svoje stroške novo cenitev, potem je bil pa mir.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ker davčna ne bo odmerila davka (gre za oprostitev), se kaj dosti ne bo ubadala z vrednostjo...

Zato ti svetujem, da v kolikor se bo kasneje prodajalo, da že v sklepu o dedovanju navede prava tržna vrednost, da se kasneje lažje izogneš dokazovanju o neobstoju dobička, sicer moraš kasneje naročati cenilca.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Tudi mi imamo v aprilu zapuščinsko razpravo. Nekaj me samo zanima, umrl je oče, mati (njegova žena) in dve hčerki so dediči.. Pri izračunu sodne takse se upošteva celotna vrednost nepremičnine, ali samo vrednost po umrlemu. Primer: dediščina je hiša vredna 160, torej je pokojnikova polovica vredna 80keur, druga polovica je jasno mamina.. Na kaj se sedaj obračuna taksa, na 160 ali na 80keur?

Ker če se vrednoti na 80keur potem je po tabeli iz zakona ZST-1 iz leta 2008 za tako vrednost določena cifra 432eur krat količnik 1,5 ker gre za dediščino, kar znese 666 eur.

Sem to prav izračunal?

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Na njegov del zapuščine, torej na 1/2, če je tako vpisano v zemljiški knjigi.

Takso si pravilno izračunal.

Ni pa zapuščina 80.000 EUR, ampak se še odbijejo bremena (tudi stroški bremena), tako da bo lahko taksa malo manj, če slučajne padeš potem v nižjo lestvico.

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Vnukinja je prvi dedni red po Zakonu o dedovanju le v primeru vstopne pravice = torej, če umre njena mama ali se odpove dediščini v svojem imenu.

Za davčno pa je vnukinja prvi dedni red, ne glede na to ali so starši še živi, tako da davka ne bo. Je pa potrebno darilo nad 5000 vseeno prijaviti.

Zanima še pa me kaj je v primeru, če se naredi kupoprodajna pogodba.

I

Izbrisan uporabnik #488

2% davek na promet + 20% davek na dobiček med vrednostjo ob pridobitvi in vrednostjo ob odtujitvi.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63
20% je, če si lastnik do 5 let, potem se za vsakih 5 let davek niža za 5%, po dvajsetih letih ne plačaš nič.

I

Izbrisan uporabnik #488

Drži, lahko pa je tudi 0, ampak ne bomo sedaj vshe primerov navajali :

Ta oprostitev še pride večkrat v poštev, tu je že po treh letih 0.
---------
2. odsvojitvi stanovanja ali stanovanjske hiše – ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem – v katerem je imel zavezanec prijavljeno stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo; če je zavezanec stanovanje ali stanovanjsko hišo uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti ali ga je oddajal v najem, se za odsvojitev kapitala po tej točki ne šteje odsvojitev tistega dela stanovanja ali stanovanjske hiše, ki ga je zavezanec uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti (pod pogojem, da je stanovanje ali stanovanjska hiša oziroma njun del v poslovnih knjigah prikazano kot sredstvo za potrebe dejavnosti) ali ga je oddajal v najem;
---

Uporabnik ima bolj vmislih takojšnjo prodajo.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Preberi dobro sklep o dedovanju.

Kjer piše, da je vrednost zapuščine odmerjena samo za potrebe plačila sodne takse...
To upošteva tudi Davčna pri odmeri davka ob prodaji nepremičnine.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, če je vrednost v redu, sicer ne oziroma je te bi v interesu da zaradi manjšega dobička prineseš cenitev, ki odraža dejansko tržno vrednost na dan pridobitve.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63
Davčna za odmero davka od nepremičnine ne sme obračunati manj kot 80% vrednosti, ki je podana v informativnem izračunu GURS.
Če se s tem ne strinjaš, moraš prinesti cenilno poročilo, katerega izdelava je velikokrat dražja od vrednosti plačanega davka.
Moraš preračunat, ker cenilec tudi ne sme preveč ostopat od GURS vrednosti. Sem ravno ta teden imel s tem opravka.