davek na prodajo stanovanja

manca24

Zelenc'
27. apr 2016
12
0
1
Pred 3 leti sem kupila stanovanje za cca 50.000 €.Kako je z kapitalskim dobičkom in kakšne stroške pri prodaji bom še imela.Kupca imam za 95.000€. Razlika v ceni je kar ogromna saj smo ga v celoti prenovili.Do sedaj se je stanovanje oddajal.lp

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
3.085
1.038
113
se mi zdi da je tako(plačaš % na KD):

20% - lastništvo do 5let
15% - do 10let
10% - do 15 let
5% do 20 let.....po 20 letih 0

torej v tvojrm primeru 9k€

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.606
113
Marlbor
V primeru vlaganj je fajn imeti račune, ki ti znižujejo osnovo za obdavčitev kapitalskega dobička.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Vse je odvisno od tega kdo je kupec in kako se bosta dogovorila. Če morda prodajaš skupaj z opremo, ki je v stanovanju, potem je najmanj kar lahko narediš, da narediš eno pogodbo za stanovanje in drugo za opremo. Zadeva je čisto legalna in ti zagotovo vsaj nekoliko zniža davčno osnovo. B varijanta, tudi legalna, da prodajno ceno znižaš za znesek Davka na promet nepremičnin in le-tega prevališ na kupca; sicer pridobiš malo, ampak kamen na kamen.... Pol legalne stvari pa varijante z nižjo ceno v pogodbi in denarjem na roko....to gre, se dela, vendar v primerih ko je kupec fizična oseba in če seveda ima vsaj nekaj gotovine; če jemlje kredit za celo vrednost stanovanja to jasno ne gre.

Pbutec

20. jul 2007
15.191
3.606
113
Marlbor
Se to sploh splača tvegati? Glede na to, da je kupec dolžan poravnati ceno določeno v pogodbi.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
To je stvar vsakega posameznika ali se splača ali ne. Prodajalec se itak "zavaruje" tako, da ne da iz rok overjene prodajne pogodbe dokler ne dobi "razlike" na roko. Jaz se verjetno tega ne bi šel, če bi bil v podobnem primeru, kdo drug pa verjetno ja....

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
To je stvar vsakega posameznika ali se splača ali ne. Prodajalec se itak "zavaruje" tako, da ne da iz rok overjene prodajne pogodbe dokler ne dobi "razlike" na roko. Jaz se verjetno tega ne bi šel, če bi bil v podobnem primeru, kdo drug pa verjetno ja....

Če je overjena najbrž tudi nekje obstaja kopija, ali na upravni enoti ali pri notarji itd.

Pbutec

20. jul 2007
15.191
3.606
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Citat:

Če je overjena najbrž tudi nekje obstaja kopija, ali na upravni enoti ali pri notarji itd.
Če jo imaš v roki in je ne izročiš drugi pogodbeni strani, še ne pomeni da je neveljavna. Sicer pa z 2 notarjema kar sem sam delal, je kupec prejel overjen izvod, ko je prodajalec plačal davek. Pa je takrat le polovico kupnine bilo plačane. Tako da bi kupec komot lahko zajebal prodajalca v primeru mutenja z nižjo ceno v pogodbi ...

Predvsem pa bi povdaril, da overjene pogodbe kupcu ni izročil prodajalec, ampak notar.

manca24

Zelenc'
27. apr 2016
12
0
1
Nekje sem prebrala da je Davek 25 %, če nepremičnino prodamo v prvih petih letih po nakupu?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik manca24 pravi:
Sorry tako sem mislila,samo ali je 20% ali 25% na dobiček.
20% do 5 pet lestništva potem vsakih 5 let pade za 5% in po 20 letih ni več davka na dobiček. nepremičnine in delnice imajo to isto orejeno. saj imaš zgoraj v prvem odgovoru že to napisano.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Citat:

Če jo imaš v roki in je ne izročiš drugi pogodbeni strani, še ne pomeni da je neveljavna. Sicer pa z 2 notarjema kar sem sam delal, je kupec prejel overjen izvod, ko je prodajalec plačal davek. Pa je takrat le polovico kupnine bilo plačane. Tako da bi kupec komot lahko zajebal prodajalca v primeru mutenja z nižjo ceno v pogodbi ...

Predvsem pa bi povdaril, da overjene pogodbe kupcu ni izročil prodajalec, ampak notar.

Ampak to sta se prodajalec in kupec verjetno tako dogovorila in to napisala v pogodbo. Original overjene prodajne pogodbe se ne da kupcu, dokler le-ta ni poravnal celotne kupnine. Ker se navadno zaščiti obe pogodbeni stranki, se overjena prodajna pogodba navadno deponira pri notarju pod določenimi pogoji in ko so ti pogoji izpolnjeni lahko kupec ali banka, ki financira kupca pogodbo pri notarju dvigne.

Pbutec

20. jul 2007
15.191
3.606
113
Marlbor
Ti imaš resne probleme z dojemanjem. Če je pogodba overjena, davek plačan in plačana cena v pogodbi, je nepremičnina brez ovir njegova. In si ti lahko rit zbišeš z nekim dogovorom, da se v pogodbo napiše nižja cena, on pa ti bo v resnici plačal več. Kupec je dolžan plačati ceno v pogodbi in pika. S ceno pa lahko ti mutiš s svojim bratom, atom, ali pa mamo, ne pa da z neznano osebo raskiraš par deset jurjev, zato da boš prišparal jurja davka ...

In če nekoga napeljuješ na tak način izogibanja davka, ter strogo resno ta način tudi vstrajno zagovarjaš, potem prodajalca strogo resno opozori še na pasti tega početja.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Alo? A sem napisal v prvem postu kako in kaj? A sem napisal, da je vse odvisno od kupca in prodajalca? Nekdo, ki tega nikoli ni delal se tega ne bo lotil, kdo drug, ki ve kako in kaj bo to naredil. Napeljujem tudi ne nikogar, samo povem kaj se da in kaj ne; konec koncev sem nekaj postov nižje napisal, da se sam tega nebi šel...preberi si vse preden komentiraš.
Nepremičnina je tvoja ko dobiš overjeno pogodbo in se vpišeš v ZK!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Z vidika kupca je itak riziko pisat nižjo ceno od dejanske, ker boš v primeru hitre prodaje kasiral davek na dobiček. Tako da jaz se tega kot kupec ne bi šel.