Darilna pogodba

uli

Pripravnik
6. okt 2007
103
0
16
Lep pozdrav
Zanima me še se lahko podari kmetijsko zemljišče 3 osebi, ki ni kmet in ni v sorodu z menoj? Če se da, kakšen je strošek oziroma kdo plača davek na darilo in kakšen je ta davek?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
V tem primeru ga nikar srat z darilno pogodbo zaradi nekaj drobiža ki ga boš prihranil.

Kupoprodajna in basta!

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Mislim, da je problem ta, da ne moreš prodati nekomu, ki nima statusa kmeta.
Mi smo pred 3 leti izvedli točno to, o čemer govori z darilno pogodbo. Nobene komplikacije, davek pa je 11 % na ocenjeno vrednost, ki jo morajo zapisati v pogodbo. Če pa bo ta prenizka, bo referentka sama povečala vrednost (pozna cene v svojem rajonu), oz. zahtevala sodno cenitev.
Aja, davek je logično, da plača obdarjenec. Razen če v pogodbo zapišete, da darovalec. Je pa malo očitno, kaj počnete...

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Aja status kmeta zna biti zajeb, ja.

Pa če je sosed še toliko bolj.

Sam sem imel v mislih izplačila morebitnih dedičev.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Ja, saj to zna biti problem.
Ampak člen:
"Do obdarjenca po smrti darovalca ne more imeti noben nujni dedič kakršnih koli zahtevkov, saj so bili le ti že izplačani v času življenja darovalca" pa reši ta problem.

Madonca. Marsikatero informacijo, ki sem jo že napisal na Alter-ju, sem dobil s težko muko.

Mogoče me bo pa kdo, ki so mu prišle prav enkrat peljal na
nahrung002.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Koliko mi je znano se mora kmetija dati na oglasno desko, postaviti se mora cena, prednost imajo kmetje ampak po vsej verjetnosti ne bo nihče hotel kupiti za postavljeno ceno, potem pa lahko kupi tudi ne-kmet! Naj me kdo popravi...

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Ja, razlika je v zaščiteni kmetiji, kjer to res ne gre skozi.
Za kmetijska zemljišča pa velja glede prednostne liste nakupov (morda bom koga zamešal):
- solastnik kmet,
- kmet najemnik oz. zakupnik,
- sosed kmet,
- oseba s statusom kmeta,
- kmetijska zadruga,
- naprej ne vem več točno

Cena mora biti določena (vse o čemer zdaj govorimo velja za Prodajno pogodbo. Za darilno sem povedal že prej).

Res je, oglasna deska, prioritetna lista velja.
Ne moreš pa dati nizke cene v upanju, da se ne bo nihče drug kot kupec javil, saj je ponudba ZAVEZUJOČA.
Če pa kasneje prodaš za manj, kot si napisal v ponudbi, lahko pa vsak predkupni upravičenec zahteva razveljavitev pogodbe in da posest on dobi po isti ceni, kot si prodal (v roku enega leta, ko je zvedel za prodajo).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Ja, saj to zna biti problem.
Ampak člen:
"Do obdarjenca po smrti darovalca ne more imeti noben nujni dedič kakršnih koli zahtevkov, saj so bili le ti že izplačani v času življenja darovalca" pa reši ta problem.

Po smrti. Dokler pa živi te lahko jebejo. Vsaj kolikor je bilo meni razloženo na pravniškem forumu.

Citat:
Uporabnik zomirp pravi:

Madonca. Marsikatero informacijo, ki sem jo že napisal na Alter-ju, sem dobil s težko muko.

Mogoče me bo pa kdo, ki so mu prišle prav enkrat peljal na
nahrung002.gif

Hvala enako.
nahrung002.gif

Zaščitena kmetija je pa sploh zajeb. Do smrti lastnika je praktično ne moreš prodat po delih, razen če iz ene narediš dve zaščiteni.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič

Po smrti. Dokler pa živi te lahko jebejo. Vsaj kolikor je bilo meni razloženo na pravniškem forumu.

No, pa sem še jaz nekaj novega zvedel.

uli

Pripravnik
6. okt 2007
103
0
16
Kmetija ni zaščitena. Je pa problem, ker ta oseba ni kmet in je šele na 3 mestu po lestvici za nakup. Ker pa more 1 mesec viseti na občini pa vemo da se bodo pojavili kmetje za nakup. Če pa dava pri nakupu ceno za m2 kot sva zmenjena se res ne bo javil nihče bom pa plačal dohodnine, da bom kar zele oziroma davka na dobiček.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Zakaj?
Koliko časa si lastnik,...
Če želiš, dobiš tu brezplačne nasvete od mene in mislim da tudi od Patriota.

Naju boš pa peljal na
nahrung002.gif

uli

Pripravnik
6. okt 2007
103
0
16
Ni problem vaja pelem na pir.Potem mi pa svetujta kako bi vidva to spelala?Pa da bi blo čim manj stroškov oziroma komplikacij.Lastnik sem že 30 let in predal bi samo 10000m2.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Od kupnine pri prodaji nepremičnine se ne plača dohodnina oz. kupnina se ne šteje kot prihodek.
Ker si lastnik dlje kot od 1.1.2002 se tudi ne ugotavlja, za koliko si kupil oz. kakšna je bila vrednost ob pridobitvi (torej odpade davek na dobiček).

Plačaš 2% in overitev pri notarju.
To je ves strošek in potem lepo mirno spiš poln denarja.
zmaga.gif

Vidim pa tu problem, ker nima statusa kmeta.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
A ni to stvar enega tecaja in nekaj deset evrov ? Mamin sodelavec je ze nekaj let "kmet", da je lahko kupil vinograd in zidanico in nekaj drugih malenkosti na Dolenjskem. Je kar razgledan, tako da ni imel problemov, ampak z zaresnim kmetijstvom pa nima prav veliko veze.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
To so pa že tolikokrat spreminjali, da ne vem več.
Pred par leti so celo za dva meseca zamrznili ta pogoj, da so lahko nekateri brez statusa kmeta na veliko kupili kmetijska zemljišča.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Tako je če si lastnik 30 let potem dajta na oglasno desko eno neumno ceno za m2 oz. za celotno kmetijo, pač tista 2% na ta znesek bo treba plačat, davek na promet z nepremičninami... Če boš dal vrednost 100.000€ ti je to 2.000€ davka...

Lp

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Tole je natančen vrstni red:

23. člen
Pri nakupu kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, če ni glede kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije z drugimi zakoni določeno drugače, lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:
1. solastnik;
2. kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj;
3. zakupnik zemljišča, ki je naprodaj;
4. drug kmet;
5. kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti;
6. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za Republiko Slovenijo.
Ob enakih pogojih se med kmeti, uvrščenimi na isto mesto v skladu s prejšnjim odstavkom, pravico do nakupa določi po naslednjem vrstnem redu:
1. kmet, ki mu kmetijska dejavnost pomeni edino ali glavno dejavnost;
2. kmet, ki zemljišče sam obdeluje;
3. kmet, ki ga določi prodajalec, razen v primeru, ko gre za prodajo kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, ki je stvarno premoženje države in mora prodajalec določiti kmeta na podlagi metode javne dražbe.
Kmetijska dejavnost se šteje za edino in glavno dejavnost, če pridelki oziroma sredstva, pridobljena iz te dejavnosti, pomenijo tej osebi poglavitni vir za preživljanje.
Če nihče od predkupnih upravičencev ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec proda kmetijsko zemljišče vsakomur, ki je sprejel ponudbo pravočasno in na način, predpisan s tem zakonom, če sklenjeno pogodbo odobri upravna enota v skladu z 22. členom tega zakona.

Na kakšen način se pridobi status kmeta? Kakšen status ima hčerka kmeta, ki je na kmetiji delala 20+ let?