Cunje z vsebnostjo poliestra

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Jaz sem naceloma pristas tega, da je treba nosit cunje iz bombaza. Karkoli disi po plastiki, se raje obrnem stran (razen od raznih Nike dry-fit in podobnih zadev). Doma imam eno srajco, ki je mislim da mesanica bombaza in poliestra (60-40 ali 70-30) ne spomnim se tocno. Skratka v njej se precej bolj presvicam kot v klasicni bombazni srajci.

Zadnje case sem nekaj gledal moske obleke v nizjem cenovnem rangu in so seveda vse mesanica bombaza in poliestra ali volne in poliestra, recimo da mesanica 80-20. Jaz imam doma vecino oblek iz volne in sem se nekak drzal teka, da stran od plastike, ker je to hudic in bom svical kot prasec v taki obleki. Skratka naravno je zakon. Tiste zgodbice prodajalk, kako je to super mesanica, da se ne mecka itd... pa naj prodajajo drugim.

Skratka, zanima me koliko je moje razmisljanje na mestu? Volna all the way al so razne mesanice z nizko vsebnostjo (<20%) poliestra cist kul? In ne govorim za obleke, ki jih obleces enkrat na pol leta za par ur ampak za vsakodnevno uporabo...

Torej, izkusnje, mnenja... izvolite

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Načeloma se strinjam, imam 2 majici (in niti nista bili poceni
rolleyes-1.gif
)

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
... Tiste zgodbice prodajalk, kako je to super mesanica, da se ne mecka itd... pa naj prodajajo drugim. ...

Ampak to dejansko drži(!).
smile-1.gif

Moja običajna vsakdanja garderoba se večinoma sestoji iz čistega bombaža, razen kakšnega športnega dodatka seveda. Volno (takšno in drugačno) nosim le v hladnem delu leta, čeprav se tudi temu raje izognem, zaradi bolj zahtevnega vzdrževanja predvsem večjih tovrstnih kosov oblačil (izjema so plašči). Aja, najde se tudi kaj iz lanu, ampak to je pa čisto svoje poglavje.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Vlakno poliesterske tkanine je takšno da ne vpija vode, za razliko od bombaža. Bombaž se pa napije švica in potem se ti suši na tebi. Za tisto urco na fitnesu to načeloma ni problem, za tisto ko pa gem s kolesom za par ur bi blo pa ubistvu najboljš da bi mel par bombažnih majc ki bi jih menjal. To ponavadi ne gre, zato takrat vzamem švic majco, ki je pač iz poliestra.
Poliester ma pa še eno slabo stran. Nevem sicer če bom tole prav razložil ker nisem iz te stroke ampak poliester ma nekako takšen elekstrostatski naboj kot koža. To pa povzroči večjo prekrvavljenost. To je sicer super za kakšne jakne (flis je namreč poliester). Zoprno je pa na kakšnih švic majcah ker mi je pol ubistvo bolj vroče kakor bi mi lahko blo. TEh tehnologij od švic majc je ogromno, torej kaj dajo noter zato da je najuboljši prefoirmans. Men je do sesaj najboljše perilo od Diadore, mislim da majo oni tut največ patentov za to.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Odvisno za kaj gledaš. Švic majice (torej taprave iz tehničnih materialov, ne pa kak šit za 10 €) se mnogo bolje obnesejo kot bombažne majice, sploh če švicaš cel dan. Bombažna bo smrdela kot kuga, švic pa bo še nekako za zdržat, tudi naslednji dan. Isto velja za spodnje perilo. Ampak eno so tehnični materiali, drugo je pa navadna moda. Mora bit kar bombaž oz majhen delež poliestra., sploh za spodnje perilo. Potem se pa čudiš, ko ima vse več proizvajalcev boksarce skoraj izključno iz poliestra. V H&M sploh ne dobiš več bombažnih, samo še plastične. Super občutek, ko je vroče in si v njih cel dan.
rolleyes-1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Spodnje perilo kupujem samo bombazno, tu ni debate. Mam par "tehnicnih" zadev za laufat od Nike (kratke hlace, kratke majice...).

Najbolj pa me zanima za moske obleke. Pac hlace in reklc, pri drazjih oblekah se nisem zasledil poliestra poleg. Verjetno z razlogom.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
NE maram poliestra. Enostavno ne vpijajo in zato imam nekako moker občutek, četudi je majica skorajda prosojna. Uporabljam samo za šport, pa še tam me moti, ker z švicmajco dosti hitreje sam sebi zasmrdim kot z bombaž.

Prednost pa je vsekakor da se ne mečka in lažje opere. Mogoče bi pri poli oblekah koristil kakšen bombažni vložega za pazduho.. samo tega ne poznam.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.355
9.596
113
EU
Poliester ne vpije, ampak pušča skozi.
Imam srajco iz poliesterskih mikrovlaken, v kateri sem lahko celi dan, in nič ne zašvicam.
V bombažni pa mi teče po hrbtu, tako da imam še spodnje gate mokre.
Morajo pa bit mokrovlakna, ki so novejšega datuma.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Eeeee, končno eden, ki zna opredeliti besedo POLIESTER!!

Včasih je res obstajal samo "polivinil", kateremu smo rekli poliester.
Dandanes pa obstaja tooolikooooo različnih zadev - da žal ne moremo več vse metati v skupino: Kar ni bombaž, ni dobro!!

Razna umetna mikrovlakna so sploh za šport mnogo primernejša od bombaža...

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
no za obleko lahko povem...100% bombaž se kar fajn mečka....
potem sem kupil murino obleko 500+€, runska volna 98% +2% svila...superca se dejansko ne mečka...je pa še vedno naravno

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ne prenesem plastičnih cunj
crazy1.gif

Smilijo se mi tiste smrkljice ki si nabavljajo tangice iz 100% poliestra in se potem cel dan valjajo v tem... Sama prisegam na mešanico bombaža in elastana -za majčke ni boljšega.
Mečkanje pa me ne gane tolk, ker itak vsako stvar primem v roke in zlikam.