Čudno brenčanje

monsi

Pripravnik
15. feb 2009
42
2
8
Zadnje čase opažam, da mi v računalniku nekaj čudno brenči/brni pa niso ventilatorji. Najbolj glasno oz. opazno je na začetku ko prižgem računalnik in je še hladen. Recimo ko scrollam se sliši ali pa če minimiram okno, pozna se tudi na hitrosti, med scrollanjem vmes cuka.
A ima ko kakšno idejo kaj bi bilo to?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Mogoče so napihnjeni kondenzatorji na osnovni plošči. Se ti tudi sesuva sistem, ima občasno težave z zagonom?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
Yup, lahko je več stvari. Kot je trigga namignil, je lahko plata, lahko je zvočna kartica (na plati), lahko je kak konflikt z drugo napravo (če si karkoli novega dodajal, morda inštaliral itd...), lahko bi bil tudi audio kabel (tisti, ki gre od CDja na plato...), mogoče mikrofon? Če imaš USB miško/tipkovnico, poskusi preklopiti na drug USB port, odklopi vse ostale naprave, ki niso nujne za delovanje računalnika,...
Velikokrat se brenčanje zgodi zaradi DMA/IRQ konfliktov različnih naprav...
Opiši situacijo malo bolj na široko (si kaj menjal, inštaliral, preklapljal, vklapljal, zalival
smile-1.gif
)...

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.090
3.593
113
41
Lj
Čebele maš v računalniku. Namaži kos lepilnega traku s čebeljim nektarjem in naslednji dan odstrani trak s čebelami. Opaziti bi moral tudi takojšnjo pohitritev računalnika.

monsi

Pripravnik
15. feb 2009
42
2
8
Diski je vredu, kondenzatoji na plati so bili pred 2 mesecema še vredu ko sem prah pucal, sistem je stabilen, ni težav pri zagonu, konfliktov med napravami ni (vsaj v device managerju ne prikaže). Pred časom sem samo grafično zamenjal in ni bilo nobenih sprememb, ubistvu se je kar na enkrat to pojavilo. Nekako se mi dozdeva da je ram, ker ob bootu ko bios šteje ram se včasih sliši, ne pa vedno.

Aja, pa med tudi ne teče iz kište :D.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
To, da so bili kondenzatorji pred dvema mesecema še ok, ne pomeni nič. Odpri ohišje in poglej še enkrat.
Si siguren da ti ne tuli kak ventilator? Sploh tisti na napajalnikih začnejo prav nemarno tulit, ko se na njih nabere prah. Nekateri po parih minutah nehajo tulit in delajo normalano, drugi pač tulijo ves čas.

Ampak če je piskanje, sem skoraj prepričan, da gre za kondenzatorje. Ali na plošči, ali na grafični, napajalniku ali v kakšni drugi komponenti, saj so praktično povsod.

monsi

Pripravnik
15. feb 2009
42
2
8
Bom pa še enkrat odprl ohišje. Za ventilatorje sem pa siguren, ker sem ji ustavil pa je ni bilo spremembe. Na vent. za cpu je pa vezan prek regulatorja in po spremembi obratov še vedno brni.
Grem zdaj razdirat in pregledovat kondenzatorje
smile-1.gif

monsi

Pripravnik
15. feb 2009
42
2
8
Napajalnik bo kmalu crknil
rolleyes-1.gif
. Sem ga odprl in ima 3 napihnjene kondenzatorje, eden je pa že malo stekel. Je pa zanimivo, da se je zdaj tudi zvok spremenil, sedaj piska značilno visoko frekvenčno.

Hvala za pomoč.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Sedaj pa imaš dve možnosti: kupi nove kondenzatorje z enakimi karakteristikami in jih prelotaj ali pa nabaviš nov napajalnik. Je pa razlika v ceni (nekaj eur za kondenzatorje proti 25 eur za napajalnik). Če imaš spajkalnik, si vzemi 10 minut in si rešen.

monsi

Pripravnik
15. feb 2009
42
2
8
Eh, ne da se mi iskat pa spajkat kondenzatorje. Pa še zdaj bi te ta slabe zamenjal, čez par mesecev bi se pa še 3 je napihnil. Sem naročil kar nov napajalnik z 12cm ventilatorjem, da bo vsaj tih.
smile-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Eh, ravno tako pa ne gre, razen če nimaš sreče. Jaz sem letos v začetku leta zamenjal nekaj kondenzatorjev na osnovni plošči, računalnik pa še vedno dela.
Se pa ponavadi kar pozna razlika v glasnosti med 8 in 12-centimetrskim ventilatorjem
smile-1.gif