Čudna meglica na steklu zjutraj. Kaj je to?

casio

Fizikalc
19. nov 2014
531
26
28
Zjutraj, ko je ponavadi na steklu rosa, preden speljem prižgem brisalce in steklo se zasilno zbriše, vendar se narahlo vidi še rosenje in če se pelješ se zarosi z zunanje strani toliko, da ne vidim ven. S prižganimi brisalci se moram vozit kakih 500m, da gre stran. Se pravi, ko se pelješ se nenormalno rosi z zunanje strani. Imam pa občutek, ko opazujem druge voznike, da samo jaz teram brisalce
confused-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Odkar sem postavil tole:
u92411-161358_top-001_show.jpg

in zvečer še polival 2 dcl kisa (domačega - jabolčnega), sem imel celo poletje mir. Zdaj mi je kisa zmanjkalo in se je začela narahlo spet pojavljati meglica.
Kolega, kjer kupujem kis, pa pride šele drugi teden. Sporočim ali bo kaj bolje.

PS: se pa bojim, da bo letos problem s kisom - je slana vse japki pobrala pri nas.
frown-1.gif

casio

Fizikalc
19. nov 2014
531
26
28
Kondenzacija? To bi obrisal in bi bil mir, tako pa to zgleda kot nek "film" na steklu, kot bi imel vosek gor

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
S čim in kako pereš avto, predvsem sprednjo šipo?

Cunjo, gobico in "razmaščevalc" (za posodo pomivat - to je tisto kar žena ozr. copate uporabljajo po kosilu) in prednjo šipo orenk spucat.

edit: kondenzacije ne bo manj, bo pa "filma" manj

Nazadnje urejeno:

casio

Fizikalc
19. nov 2014
531
26
28
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
S čim in kako pereš avto, predvsem sprednjo šipo?

Cunjo, gobico in "razmaščevalc" (za posodo pomivat - to je tisto kar žena ozr. copate uporabljajo po kosilu) in prednjo šipo orenk spucat.

edit: kondenzacije ne bo manj, bo pa "filma" manj

Sprednje steklo ponavadi čistim 1x tedensko s čistilom za stekla. Včeraj sem spet drgnil steklo še z alkoholom in danes zjutraj spet brisalce šopat. Bi pred vožnjo lahko kaj pošprical po steklu, da se čimprej znebim "filma"? Zgleda bom moral resneje o garaži razmišljat
grin1.gif

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Citat:
Uporabnik casio pravi:Imam pa občutek, ko opazujem druge voznike, da samo jaz teram brisalce
confused-1.gif
Tudi sam imam tak občutek, ampak očitno sva vsaj dva s tem problemom.
Pri meni je prvih 500-1000m na steklu vse belo, brez rednega vklapljanja brisalcev ne vidim nič.

5. apr 2015
1.409
725
113
Citat:
Uporabnik Reaper85 pravi:
Citat:
Uporabnik casio pravi:Imam pa občutek, ko opazujem druge voznike, da samo jaz teram brisalce
confused-1.gif
Tudi sam imam tak občutek, ampak očitno sva vsaj dva s tem problemom.
Pri meni je prvih 500-1000m na steklu vse belo, brez rednega vklapljanja brisalcev ne vidim nič.

smo že trije..

imam pa avto na zelo vlažnem meglenem območju (ko je seveda tako vreme), se mi kar slab kilometer rosi..

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Problem je hladna šipa, na kateri se nabira kondenz. Rešitev je edino gretje sprednje šipe, zdaj ali se pelješ tisti 1 km ali pa preden štartaš poliješ čez vročo vodo (ne govorimo o temperaturah pod ničlo).

Nitroo

Fizikalc
27. jan 2009
507
67
28
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Odkar sem postavil tole:
u92411-161358_top-001_show.jpg

in zvečer še polival 2 dcl kisa (domačega - jabolčnega), sem imel celo poletje mir. Zdaj mi je kisa zmanjkalo in se je začela narahlo spet pojavljati meglica.
Kolega, kjer kupujem kis, pa pride šele drugi teden. Sporočim ali bo kaj bolje.

PS: se pa bojim, da bo letos problem s kisom - je slana vse japki pobrala pri nas.
frown-1.gif
hysterical-1.gif

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.445
98
48
Citat:
Uporabnik casio pravi:
Zjutraj, ko je ponavadi na steklu rosa, preden speljem prižgem brisalce in steklo se zasilno zbriše, vendar se narahlo vidi še rosenje in če se pelješ se zarosi z zunanje strani toliko, da ne vidim ven. S prižganimi brisalci se moram vozit kakih 500m, da gre stran. Se pravi, ko se pelješ se nenormalno rosi z zunanje strani. Imam pa občutek, ko opazujem druge voznike, da samo jaz teram brisalce
confused-1.gif

A da bi se peljal popoldan?
evil.gif

Probleme si delaš s tem. Tudi meni se to dogaja, pač obrišem z brisalci kolikokrat je pač potrebno, pa mir.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Tudi meni na avtu z ročno klimo, ker mam skozi prižgano. Na avtu z avtomatsko klimo se mi to ne pojavlja, če imam v načinu AUTO, če pa pihanje samo na prvo šipo pa tudi.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
govora je o rosenju zunanje strani stekla, ne notranje strani. tako da vrsta klime tu nima veze, kvečjemu temperatura zraka, ki ga z notranje strani piha na šipo (in posledično hitrost ogrevanja stekla)

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Ima vezo, če s klimo hladiš sprednjo šipo od znotraj se bo ohladila tudi na zunanji strani in se lahko začne rosit na zunanji strani. To se ponavadi pojavi proti večeru, ko temperature padejo, vlaga v zraku je pa visoka.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Govora je o jutranji meglici, prvih nekaj metrov po zagonu. Klima tu nima veze ...